De ce și cum să folosești păstăile de vanilie

Durata: 2 minute

Dacă îți place să prăjiturești, cu siguranță ai avut nevoie de multe ori de aromă de vanilie. Dar de câte ori ai folosit păstăile de vanilie în loc de de varianta mult inferioară calitativ reprezentată de sticluța cu esență de vanilină? (da, exact, vanilină nu vanilie, așa scrie pe eticheta celor mai multe esențe de vanilie din comerț).

Păstăile de vanilie sunt, într-adevăr, mai scumpe, dar aroma și gustul pe care îl oferă în deserturi nici nu se compară cu orice alți înlocuitori. Ori de câte ori ai posibilitatea, folosește păstăile de vanilie!

Cum recunoști o păstaie de vanilie bună

  • Este grosuță (dacă este foarte subțire înseamnă că nu are un conținut prea bogat în semințele care dau toată savoarea)
  • Este flexibilă dacă o îndoi (asta înseamnă că este proaspătă și foarte aromată)
  • Este uleioasă (când pui degetul pe ea îți rămâne pe degete uleiul pe care îl conține în mod natural).

Cum se folosește păstaia de vanilie

  • Taie păstaia pe jumătate, pe lungime, cu un cuțit ascuțit
  • Cu vârful cuțitului, răzuiește ușor interiorul fiecărei jumătăți de păstaie (minusculele semințe negre)
  • Pune semințele în desertul pe care îl pregătești
  • Folosește și păstaia răzuită, păstrează și ea o parte din aromă – o poți pune în crema pe care o pregătești pentru a o infuza, urmând ca apoi să o scoți.

Idei de reciclare a păstailor de vanilie deja folosite

  • Pentru a aromatiza zahărul – pur și simplu o adaugi în recipientul cu zahăr, astfel vei avea mereu la îndemână zahăr “vanilat” natural.
  • Pentru a-ți prepara propriul extract de vanilie – pune 7-8 păstăi de vanilie într-o sticlă cu puțin alcool (de exemplu, vodcă) și lasă-le la macerat câteva săptămâni. Permanent mai poți pune câte o nouă păstaie în sticla respectivă.
  • Pentru poșarea fructelor (pere, piersici etc).
  • Pentru a aromatiza laptele, cafeaua sau ceaiul.

Păstrează păstăile de vanilie la temperatura camerei, în cămară/dulap, ferite de lumină și de surse de căldură). Cel mai bine este să le ții în recipiente de sticlă ermetice, cum sunt eprubetele de sticlă cu dop în care se vând de obicei. Dacă nu ai un astfel de recipient, poți folosi o pungă de plastic cu închidere zip, presată înainte de a o închide pentru a elimina aerul dinăuntru.

Tu obișnuiești să folosești păstăi de vanilie?

fotografii: Andreea Mira Photography

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.