Cum te salvează lista de cumpărături

Durata: 3 minute

Hmmm… oare ce mai voiam să cumpăr? De câte ori nu te-ai trezit în magazin că nu mai știi tot ce acasă erai sigur că trebuie cumpărat? Sau că vii acasă cu două sacoșe și tocmai laptele care tocmai s-a terminat lipsește din noianul de cumpărături? Ei bine, toate aceste mici necazuri de la shopping pot avea o soluție.

Banala listă de cumpărături este un element salvator pentru o organizare mai bună, un buget mai chibzuit și, în general, pentru mai puțină risipă alimentară.

Graba în care suntem în permanență ne face, de multe ori, să mergem la cumpărături fără o listă de cumpărături pregătită dinainte. Dacă ți se pare de modă veche să scrii pe o bucată de hârtie lista produselor care trebuie cumpărate, am o veste bună! Poți folosi aplicații pentru a fi în ton cu tehnologia. Listonic, Any List, Our Grocceries, Bring!, List Ease sau Out of Milk sunt câteva dintre aplicațiile de shopping cu cele mai bune ratinguri de la utilizatori.

De ce să folosești o listă de cumpărături

Iată mai jos câteva dintre motivele pentru care este bine să folosești o listă de cumpărături:

  1. Eviți să te întorci de la cumpărături fără unul sau mai multe produse care ți s-au terminat din frigider/cămară. Nimic nu este mai frustrant decât să ai nevoie de ceva și exact acel ceva să îți lipsească din punga de cumpărături când ajungi acasă.
  2. Te organizezi mai bine cumpărând exact ce îți trebuie la momentul respectiv (alimente care s-au terminat sau sunt pe terminate, ingrediente pentru rețete pe care le ai în plan etc).
  3. Făcând lista, vezi/revezi ce mai ai prin dulapuri, frigider sau cămară și poți evalua ce trebuie mâncat mai repede, ce rețete ai putea face cu ingredientele deja existente etc. Astfel, eviți risipă alimentară, o problemă tot mai des întâlnită în gospodăriile moderne.
  4. Economisești timp și bani la cumpărături, mergând țintit la raioanele și rafturile în care se găsesc produsele de pe lista ta. Magazinele sunt organizate în așa fel încât să te plimbe pe la toate raioanele ceea ce cu siguranță, te va face să pierzi mai mult timp și să te alegi cu multe produse de care nu aveai neapărată nevoie.

Cum să îți organizezi lista de cumpărături

  • pe cât posibil, pune pe listă alimente care sunt aproape să se termine, nu chiar când s-au terminat (ca să nu fii chiar în mijlocul unei rețete și să îți lipsească un ingredient-cheie).
  • așază podusele din listă în funcție de categorii, ca să eviți să alergi de la un raion la altul și apoi să revii și iar să te întorci. Poți folosi categorii tip legume/fructe, carne/pește, lactate, conserve, paste etc.
  • planifică mesele săptămânii următoare pentru a-ți fi mai ușor să stabilești ce este de cumpărat pentru rețetele pe care vrei să le faci.

Și nu uita, când pleci la cumpărături, ia de acasă pungi refolosibile ca să eviți cumpărarea altora noi și să ajuți la reducerea folosirii de plastic.

Tu cum reușești să îți organizezi cumpărăturile?

fotografii: Unsplash

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.