Frumusețea caselor tradiționale de prin părțile Transilvaniei fură inimi și schimbă meserii. Cel puțin asta s-a întâmplat cu Raluca Țincă, creatoarea atelierului de obiecte ceramice decorative Little Houses.
Raluca este de profesie medic veterinar și a profesat pentru mai mulți ani în București. În 2011, când s-a ivit oportunitatea unui post în Brașov, la o clinică nou înființată, s-a decis să schimbe orașul. Ceea ce nu știa însă este că această mutare îi va schimba cu totul viața. Lucrul cu ceramica a început ca o joacă.
Mi-au plăcut mult casele colorate din centrul orașului și am simțit nevoia să le redau cumva.
„La început, le modelam din pastă ceramică cu uscare la aer, iar în 2013 am început să merg în timpul liber la un studio de ceramică și acolo am început să lucrez cu lutul și glazurile. A fost dragoste pe viață, mărturisește Raluca.
De la medic veterinar la artist ceramist
În copilărie, Raluca era pasionată de pictură, dar nu și-a urmat această chemare, iar mai târziu s-a îndreptat spre medicina veterinară. Schimbarea de mediu și frumusețea caselor transilvănene au readus în prim plan latura artistică a Ralucăi. Din 2017, ea a renunțat să mai profeseze ca medic veterinar și s-a dedicat proiectului Little Houses, cum și-a denumit ea atelierul de obiecte ceramice.
În prezent, pe lângă căsuțe, Raluca mai face și veselă punctată manual (C E R Atelier), împâslește lână pentru bijuterii și covoare și scrie poezii și povești (Fata Arbore, Woolie Toys).
Despre Little Houses
Creațiile Little Houses sunt căsuțe din ceramică în miniatură, pictate în culori vii, ce pot fi folosite ca decorațiuni, idea le ca suveniruri sau cadouri pentru cei dragi.
Little Houses „s-a născut din dragostea și admirația caselor colorate din Brașov, Sibiu și împrejurimi, locuri pe care le-am vizitat în primii ani după ce m-am mutat aici„, spune Raluca.
De-a lungul timpului, Raluca a creat mai multe tipuri de căsuțe și colecții, unele minimaliste, altele mai bogat decorate, copii fidele ale caselor pe care le vedea, inculsiv ale unor case din afara țării. În prezent, artista și-a stabilizat stilul.
“Acum am rămas la 2 colecții permanente: căsuțe realizate după arhitectonica celor din transilvania, colorate în pasteluri sau culori vii, de sărbători împodobite cu aur și căsuțele pe care redau motive întâlnite pe diverse obiecte tradiționale, cu precădere flori stilizate”, povestește ea.
Procesul de creație
Căsuțele, deși sunt mici, necesită mult timp pentru a ajunge în forma finală. Cele din lut cu uscare la aer durează cam 10-14 zile (modelat/tăiat/finisat/uscat/ pictat/lăcuit), iar cele arse în cuptor și decorate cu aur lichid pot dura și o lună (deoarece trec prin multe etape și 3 arderi la temperaturi de peste 800 grade).
“Cel mai frumos sentiment care mă încearcă este acela din diminețile când deschid cuptorul și scot căsuțele proaspăt arse și călduțe. Întotdeauna e o surpriză pentru mine să le vad gata – pentru că în cuptor se întâmplă o magie mereu diferită, să le grupez în perechi, să le întind pe polițe”, mărturisește Raluca.
Din atâtea minunății ieșite din mâinile ei, eram curioasă care este piesa preferată a Ralucăi: Clopotul Kătun, realizat cu ocazia Târgului din Ajun, un eveniment organizat de Kătun, o comunitate de artiști din care face parte și ea.
Produsele Little Houses le găsești în magazinele partenere: Inspiratio (Brașov), Atelier Jujube (Sibiu), My Romanian Store, Magazinul Alb Alb, Galeria Senso și Meșteshukar Boutiq (București), Magazinul Monoton (Timișoara) și Galerie Moldave à Paris (Paris).
Mai știi și alte proiecte inspirate de arhitectura transilvăneană? Spune-ne în comentarii!
fotografii: Little Houses