Macrameurile au o istorie îndelungată în spate. Poate le știi decorând casele bunicilor și părinților cu mulți ani în urmă, fiind apoi marginalizate după Revoluție, când o abundență de alte tipuri de obiecte decorative și-au făcut loc în casele românilor. Acum, macrameurile au revenit la modă sub forme creative și care pot decora cu succes orice casă modernă, dând un aer boem chic.
O scurtă incursiune în istoria macrameurilor
Macrameurile sunt un tip de dantelă groasă obținute din înnodarea manuală a firelor de bumbac, care pot fi folosite pentru a înfrumuseța diverse alte obiecte (de exemplu, rame pentru oglinzi, abajururi pentru veioze, margini pentru fețe de masă, decorațiuni pentru tricouri sau blugi etc) sau sunt ele însele obiectele de decor (decorațiuni de agățat pe perete, brățări, corturi etc).
Se consideră că macrameurile au apărut prin secolul al XIII-lea, la țesătorii arabi care au început să înnoade marginile țesăturilor într-un mod decorativ. Mențiuni despre acest obicei de a înnoda fire sunt chiar mai vechi, încă de pe vremea asirienilor și babilonienilor.
Originea cuvântului macrame provine fie din termenul arab “macramia” care însemna ciucur ornamental ori din termenul de origine turcă “makrama” cu sensul de șervet. Arta de a face macrameuri a fost adusă de către mauri în Spania, apoi în Italia (în special, în zona Liguria), apoi s-a răspândit în toată Europa.
În secolul al XVII-lea au fost introduse și în Anglia. Perioada de aur a macrameurilor a fost în epoca victoriană, când erau folosit extensiv pentru a decora toate obiectele din casă: fețe de masă, cuverturi de pat, draperii, dar și hainele.
Dacă vrei să vezi ce înseamnă tehnica macrameurilor, iată aici un tutorial pe Youtube.
Macrameurile, azi. DaGa Macrame
Dacă în anii ’80-’90, macrameurile au scăzut drastic în popularitate, acum ele au revenit în forță ca obeicte decorative boeme.
Așa am descoperit DaGa Macrame, un proiect creativ de realizare a macrameurilor, inițiat de două prietene, Dana și Gabriela. Sub sloganul “We turn nothing into something”, Dana și Gabriela creează obiecte decorative de poveste.
Proiectul a demarat în perioada pandemiei, în iunie anul trecut: “Pandemia a adus schimbări și în viața noastră. Am început să lucram remote, iar asta ne-a adus mai mult timp pentru noi și ne-am hotărât să deschidem o afacere. Proiectul DaGa a luat naștere anul trecut, în luna iunie, când am început să căutam diferite idei pe pinterest, așa am descoperit o decorațiune de perete din macrame care ne-a plăcut atât de mult încât am căutat tot mai multe idei și așa am luat decizia să începem să facem tot felul de obiecte decorative din macrame”, povestesc ele.
Dana și Gabriela au învățat de pe Youtube tehnicile de realizare a macrameurilor, a devenit o adevărată pasiune și fac asta în timpul liber (seara sau în week-enduri), ambele având încă joburi full time.
“Pentru a putea să realizezi chiar și cea mai mică decorațiuni din macrame, în primul rând trebuie să cunoști cel puțin doua trei tipuri de noduri pe care să le combini. De regulă, pentru un tip de nod ai nevoie de la 2 până la 6 fire pe care le împletești astfel încât să obții rezultatul dorit”, explică Dana și Gabriela.
O mențiune importantă pe care o fac ele este că, deși seamănă cu croșetatul, sunt totuși două meșteșuguri diferite: “Chiar dacă această tehnică hand made de împletit este foarte asemănătoare cu croșetatul, nu este același lucru, noi nu ne ajutăm de niciun instrument, este totul realizat doar prin împletire și noduri”.
Ce se poate realiza din macrame? Orice, spun fetele de la DaGa Macrame: “putem realiza orice produs ne dorim, acest lucru ne-a și atras încă de la început. Am realizat de la mici decorațiuni de perete până la paravane, leagăne și perdele de dimensiuni foarte mari”. În acest sezon, cele mai solicitate obiecte din macrame au fost paravanele și corturile.
Dana și Gabriela își doresc ca arta realizării macrameurilor să devină tot mai populară printre români: „La început probabil cel mai mult ne inspira ideea de a învață si de realiza cât mai multe produse, acum, pe lângă asta, ne dorim să facem aceasta tehnică cât mai cunoscută în România pentru că știm că astfel de obiecte se potrivesc perfect în orice tip de decor”.
Mai cunoști alți artizani ai macrameurilor? Împărtășește-i cu noi în comentarii!
fotografii: DaGa Macrame