Cum să fierbi perfect ouăle de fiecare dată

Durata: 2 minute

De câte ori nu ți s-a întâmplat să visezi la un ou fiert cu un gălbenuș moale și cremos și, după ce îl decojești, să ai surpriza ca acesta să fie….tare? Sau ce faci când ai mai mulți membri în familie, fiecare cu propriile preferințe legate de ouăle fierte? Iată câteva sfaturi care să te ajute să devii un maestru în fiert ouăle!

Deși fiertul unui ou poate părea cea mai simplă metodă de a găti ceva, pot apărea diferite probleme care să te încurce. Dificultățile care pot apărea se leagă, în general, de două aspecte: gătirea efectivă și decojirea facilă a ouălor.

Cum să fierbi ouăle

Pune ouăle într-un vas potrivit, având grijă să nu fie nici prea înghesuite, dar nici să fie vasul prea mare. Acoperă cu apă rece, astfel încât să fie cam 2 cm de apă deasupra ouălor. Așază vasul pe foc potrivit până când apa începe să fiarbă. În acel moment, oprește focul, acoperă cu un capac (sau o farfurie) și lasă ouăle în apa fierbinte ca să își continue de procesul de gătire.

În funcție de modul în care vrei să fie fiert oul, stabilești durata cât să îl mai ții în apa fiartă. Între timp, pregătește și un castron cu apă rece, cu câteva cuburi de gheață care să ajute la stoparea procesului termic. Când a venit timpul, scoate oul cu ajutorul unei linguri și pune-l în castronul cu apă rece.

Cât timp ținem ouăle în apă fiartă?

Iată mai jos câteva durate după care să te ghidezi și rezultatul pe care îl vei obține:

2 minute – ouă foarte moi (gălbenușul aproape curge)

4 minute – ouă ușor moi

6 minute – ouă potrivite, ușor cremoase

8 minute – ouă tari

10 minute – ouă foarte tari

Cum se curăță mai ușor ouăle?

Primul lucru pe care ar trebui să îl știi este că ouăle mai vechi (care au cel puțin 5-7 zile) se curăță mai ușor decât cele proaspete.

Punerea lor în apă foarte rece ajută mult la o curățare mai ușoară, așa că nu omite această etapă!

Adaugă un adjuvant în apa în care fierb: o jumătate de linguriță de sare sau de bicarbonat de sodiu ori puțin oțet și coaja ouălor va fi mai ușor de curățat.

Crapă coaja apăsând și rotind oul pe o suprafață tare, când îl vei curăța se vor desprinde bucăți mari și va fi mai ușor de decojit.

Cu ajutorul acestor sfaturi, vei reuși să ai mereu la masă oul fiert pe care ți-l dorești!

fotografii: Andreea Mira Photography

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.