5 vinuri rose perfecte pentru vara aceasta

Durata: 3 minute

Un pahar de vin rose, o pălărie de soare, o carte bună și un șezlong – acestea ar putea fi ingredientele unei zile perfecte de vacanță. Căci vinul rose este zglobiu, răcoritor, viu-colorat și aromat, numai bun de însoțit conversațiile, escapadele la mare și tihna zilelor de vară.

Vinul rose se obține, cel mai adesea, prin fermentarea, pentru scurt timp, a cojilor de la boabele de struguri roșii, alături de pulpă. Această scurtă perioadă de contact cu coaja strugurelui roșu (cea care conține pigmentul natural ce dă culoarea vinului) este între 2 și 20 de ore. Cu cât această durată este mai mare, cu atât culoarea vinului va fi mai intensă.

Vinurile rose sunt, de obicei, obținute prin amestecul a două sau mai multe soiuri de struguri, dar sunt și rose-uri care au la bază un singur sortiment.

Mihai Nicolici, somelier Private Wine, împarte vinurile rose în două mari categorii: “Cele simple, vesele, fructate, vinuri care să însoțească momentele de relaxare la piscină, pe o plajă sau, pur și simplu, la un picnic. Acestea sunt vinuri proaspete, cu aciditate foarte pronunțată, cu arome delicate de fructe roșii de pădure sau fructe roșii, în general: zmeură, fragi, cireșe, căpșune. A doua categorie sunt vinurile complexe, gastronomice, mai elaborate și poate nu chiar din ultima recoltă, adică păstrate în cramă ca să-și dezvolte exact complexitatea aromatică și gustativă”. 

5 vinuri rose pentru această vară

L-am rugat pe Mihai Nicolici să ne recomande 5 tipuri de vinuri rose de ales în această vară, alături de câteva indicații privind pairingul vin-gastronomie.

Freamăt Rose (Syrah și Cabernet Franc), Crama Catleya, Corcova Mehedinți

“Un vin rose proaspăt, foarte fructat, cu ușoare urme de condimente datorate, în primul rând, Syrah-ului, cu arome de fructe roșii, cireșe proaspete de mai, căpșune și fragi. Gustul este dominat de prospețime, de aciditatea naturală specifică zonei și de un postgust lung”.

Este ideal în zilele călduroase și se consumă rece, alături de mâncăruri pe bază de pește sau fructe de mare.

Rose de Petro Vaselo (Pinot Noir) Crama Petro Vaselo, Timiș

“Rose-urile din Pinot Noir au avantajul delicateței proverbiale a soiului. Un vin de culoare roz pal, cu note florale proaspete și delicate, urmate de arome discrete de zmeură”.

Acest vin rose are o aciditate ridicată (datorată acidității specifice solului din zona Timiș) și un postgust mediu, potrivindu-se cu brânzeturi moi precum Camembert, Brie etc.

Sur Mer Rose (Fetească Neagră, Pinot Noir și Syrah) – Crama Rasova, Dobrogea

“Beneficiind de condițiile speciale ale Dobrogei, de apropierea de Dunăre și de un enolog cu notorietate internațională (Răzvan Macici), vinul acesta este exact ce aș recomanda la plajă sau la piscină. Fără să fie frivol, soiurile alese și metodele de vinificație folosite fac acest vin proaspăt, dar și elegant, fructat dar și puțin mineral, aromat dar și condimentat”.

Un rose de servit bine răcit, alături de fructe de mare precum creveții sau rapanele.

Rose 2019 (Negru de Drăgășani) – Crama Bauer, Drăgășani

“Un vin rose vinificat cu intenția de a transmite caracterul strugurelui, al zonei și, mai ales, al enologului, Oliver Bauer. Astfel că vinul acesta se caracterizează printr-o aciditate medie, totuși impresionantă, cu arome de flori și fructe, dar și note de învechire.”

Acest rose este ideal de alăturat unei mese cu piept de rață maturat sau cu brânzeturi medii românești.

L’Artist Rose (Fetească Neagră și Merlot) – Gabi Lăcureanu – Dealu Mare

“Acest vin este indiscutabil vinul de autor al enologului Gabi Lăcureanu, care a folosit struguri din vii vechi, de 35 și 43 de ani, la un vin rose. Iar vinul este impresionant! Are caracteristicile celor două soiuri scoase în evidență perfect. De la Feteasca Neagră – pruna și fructele roșii însoțite de ceva condiment dulce, iar de la Merlot – aroma de nuci verzi și fructe roșii. Un vin echilibrat, aciditatea, corpolența, alcoolul și amplitudinea aromatică se susțin una pe cealaltă, creând o adevărată operă artistică.

Un vin de servit rece și potrivit, gastronomic, cu brânzeturi maturate, mezeluri uscate și nuci.

Tu ce rose preferi în vara aceasta?

fotografii: Mihai Nicolici, Shutterstock

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.