Când ne gândim la tehnica “sculpting”, ce implică conturarea și iluminarea feței, primul lucru cu care o asociem este machiajul popularizat de Kim Kardashian și estetica tutorialelor de makeup de pe Instagram. Chiar dacă acestea sunt cele mai populare exemple, “sculpting-ul” datează încă din secolul al XVII-lea și a fost întotdeauna asociat cu arta spectacolului.
Aceasta tehnica de machiaj are rolul de a transforma și de a defini trăsăturile faciale prin redesenarea lor. Este modul prin care putem accentua tridimensionalitatea chipului creând totodată un efect dramatic.
În Anglia elizabetană, actorii foloseau această tehnică pe scenă pentru a le permite spectatorilor să le distingă expresiile faciale de la distanță. În secolul al XIX-lea, tehnica a evoluat odată cu tehnologia, actorii folosind-o pentru a-și adapta machiajul la luminile artificiale ale scenei.
La început de secol al XX-lea, în plină era de aur a Hollywood-ului, actrițele își modelau trăsăturile folosindu-se de sculpting pentru a fi mai expresive pe marile ecrane.
Max Factor este primul makeup artist care a popularizat această tehnică în anul 1945 instruind femeile cum să își modeleze trăsăturile prin tutorialele sale.
În anii 1980-1990 creditul pentru folosirea actuală a acestei tehnici revine personajelor Drag Queen. Ele se foloseau de sculpting pentru a-și face fețele mai feminine, totodată accentuând aspectul dramatic pe care îl vedem în spectacolele lor. De la RuPaul până la Aquaria, “sculpting-ul” a modelat fețele celor mai populare drag queens, devenind o tehnică elementară în ziua de azi.
În anii 90’, makeup artistul Kevin Auccoin folosea iluminarea și conturarea într-un mod foarte subtil, astfel creând cele mai iconice machiaje pe chipurile super modelelelor de atunci, inspirând-ne până în ziua de azi.
În prezent, acest tip de makeup a fost popularizat de Kim Kardashian dar și de diferiți “makeup gurus” de pe Instagram și Youtube, ulterior apărând o multitudine de kit-uri de contouring și highlighting care să ușureze tot procesul.
Mai departe o să îți povestesc despre cum poți accentua trăsăturile prin sculpting în câțiva pași simpli și care sunt produsele cheie care te vor ajuta în acest sens.
Pasul 1: pregătirea tenului și aplicarea unui fond de ten în nuanța potrivită ție.
După ce ai terminat de uniformizat tenul, vei observa că trăsăturile tale sunt aplatizate. De aceea, vei avea nevoie de un concealer mai deschis cu o nuanță sau două și unul mai închis cu două sau trei nuanțe. Îți poți procura un kit de contouring pentru a avea aceste doua produse laolaltă.
Pasul 2: Redă tridimensionalitatea feței.
Toată ideea constă în a redesena prin umbre și lumini trăsăturile feței, astfel redându-i tridimensionalitatea. Nuanța mai deschisă o vei aplica sub ochi, pe osul pomeților, pe puntea nazală, în centrul frunții, pe bărbie și în zona nazo-labiala. Nuanța mai închisă vine în completarea machiajului pe lateralele nasului și ale frunții, sub osul pomeților și sub bărbie. Ar fi ideal să alegi aceste produse în texturi cremoase și să le aplici cu o pensula unghiulară.
Când alegi culoarea produsului de conturare fii atentă să nu aibă subton oranj, ci să fie mai degrabă un maro cu subton neutru/gri.
Pasul 3: Blending
Pasul cel mai important este “blending-ul”, mai exact estomparea tușelor de culoare pentru a se integra foarte bine în fondul de ten aplicat inițial. Încearcă să fii atentă când “blenduiești” pentru a nu exista linii de demarcație între nuanțe.
Pentru a realiza acest pas folosește un burețel sau o pensulă pufoasă.
Pasul 4: Fixanrea machiajului
Fixează machiajul cu o pudră translucidă pe toată suprafața feței. Dacă îți dorești un aspect mai “light”, potrivit luminii naturale, te poți opri aici, eventual completând machiajul cu un fard de obraz.
Dacă vei participa la un eveniment unde va predomina lumina artificială sau vei fi fotografiată, poți accentua puțin sculpting-ul aplicând o pudră de contur sub pomeți și un illuminator pe pomeți, pe puntea nazala.
Regula acestei tehnici este de a aduce lumina pe centrul feței și pe punctele cele mai înalte ale acesteia.
Cheia este să exersezi cât mai mult pentru a doza bine contrastele în funcție de lumina în care vei fi văzută.
Recomandările mele: Dior Backstage Paleta Conturare Si Iluminare | Dior Backstage Paleta Iluminatoare Pentru Ten | Dior Backstage Pensula Pentru Contouring No.15 | Make Up For Ever Pro Sculpting Palette | Kevyn Aucoin The Contour Book v2.0 – The Art of Sculpting & Defining – paleta machiaj | Kevyn Aucoin Glass Glow – iluminator | PENSULA UNGHIULARA PENTRU BLUSH/BRONZER ANGLED CONTOUR BRUSH |