Pe Adina Scorțescu o știu de multă vreme, mi-a fost colegă de facultate la Jurnalism. Mi-o amintesc mereu cu un zâmbet larg și senin pe chip, pe care și l-a păstrat și acum. Nu ne-am mai văzut de când am finalizat studiile, dar am mai vorbit online cu mai multe ocazii, mai ales că și ea și-a urmat la un moment dat pasiunea de a face un curs de cofetărie la Paris.
De anul trecut am început să văd pe pagina ei de Facebook postări legate de cursuri de yoga pentru copii organizate chiar de ea. Wow, mi-am zis, Adina s-a specializat în yoga! Și nu în orice tip de yoga, ci în yoga pentru copii cu Yay Kids Yoga, după cum și-a numit Adina cursurile.
La fel ca și în cazul adulților, yoga are o multitudine de beneficii pentru sănătatea corporală și mentală a copiilor:
- Îmbunătățește flexibilitatea corpului, întărește musculatura
- Întărește conexiunea corp-minte
- Contribuie la dezvoltarea concentrării și a echilibrului
- Dezvoltă încrederea în sine și îmbunătățește percepția despre sine.
Despre cum a devenit instructor de yoga pentru copii despre cum se desfășoară mai exact un astfel de curs, vei vedea în interviul pe care i l-am luat Adinei.
Adina a lucrat în presa scisă (în domeniul food & lifestyle), în online într-un proiect cultural, apoi a trecut în domeniul comunicării în corporație. Momentan s-a reîntors la prima dragoste, presa scrisă, la revista Historia, iar în timpul liber este instructor de yoga pentru copii.
Cum ai descoperit yoga?
Adina: Am descoperit-o acum vreo opt ani. Aveam dureri de cap, căutam un sport sau o activitate care să mă ajute. O prietenă mi-a recomandat orele lui Carlos L’Abbate, care se țineau (și încă se țin) la Ota. Carlos e un om care „walks the talk”, e calm, zâmbitor, atent – genul de profesor care ar face până și chimia interesantă! (Să mă scuze iubitorii de chimie… pentru mine ăsta e reperul de plicticoșenie și obscuritate.)
De ce yoga pentru copii?
Din pură întâmplare. Anul trecut eram obosită (făceam comunicare de criză în corporație. Și cum criza de la debutul pandemiei a ținut multe luni… prin august eram deja extenuată.) Căutam o activitate care să mă scoată „din cap” și din statul la birou.
Mă gândeam la un yoga teacher training de adulți, dar când am căutat pe google, mi s-au părut prea scumpe și prea lungi (raportate la timpul liber pe care-l aveam eu la dispoziție). Cel de copii era mai scurt, mai ieftin și părea mai jucăuș. În plus, văzusem niște testimoniale faine pentru școala Mirador, așa că m-am înscris.
Cursul a fost… cum nu mă așteptam! Profa, Cezarina Trone, avea flori în păr, cânta, spunea povești, crea meditații ghidate. Asta pe lângă predarea pozițiilor de bază în yoga – la copii folosim pozițiile mai simple din yoga de adulți, pe care le botezăm simpatic: buburuză, curcubeu, elefant, broscuță etc. M-am simțit ca un copil entuziasmat pe toată perioada cursului și, la final, mi-am dat seama că e păcat să nu dau din bucuria asta mai departe! Deci am ajuns profă de yoga pentru copii, în timpul liber. Am început să țin ore sâmbăta, în Parcul Izvor.
De ce ai ales acest nume?
Adina: Voiam să fie ceva cu kids yoga în titlu (așa am căutat și numele de domeniu, pentru site), ca să fie clar ce ofer. Și voiam să mai includă bucuria și uimirea pe care am simțit-o eu la prima oră. Deci am ales o onomatopee care să transmită („uau”, „ce tare!”, „e, naaaa!”, „ha, ha, chiar așa?!”). YAY!
Cum se desfășoara o ședință de yoga pentru copii?
Adina: Depinde de vârsta lor. Pentru o grupă de copii de 8-9 ani, începem cu încălzirea (care poate fi un „shake it baby” pe muzică de Beatles), conectarea la prezent (printr-un exercițiu de respirație atentă, mindful breathing), povestea în mișcare (în care profesorul ilustrează și copiii imită sau inventează alte posturi), apoi relaxarea. Durează cam 40-50 de minute. La copiii mai mici, avem mai multă joacă și mai puțin mindfulness. Totul depinde de energia grupului, încerc să simt ce au nevoie copiii în momentul respectiv. Eu vin cu un plan de lecție, dar ce se întâmplă în momentul respectiv depinde de mulți factori. Poate se aude o cioară atât de insistent încât o integrăm în poveste. Sau poate copiii sunt obosiți și facem o vizualizare ghidată a unei zile la plajă. „The sky is the limit.” La modul propriu, că dacă plouă în ziua respectivă, chiar nu putem ține ora.
Cum percep copiii exercițiile de yoga?
Cu deschidere și curiozitate. Cred că le place combinația de poveste și mișcare, pe care nu o experimentezi la o oră de gimnastică, balet, atletism. Întâlnirile de kids yoga sunt multisenzoriale – cu muzică, baloane, sprayuri cu apă termală, biscuiți (pe care îi folosim în scop „profesional”, la exercițiile de mindfulness), „baghetă magică” pentru identificat emoții. Însă nu-i pentru toată lumea povestea asta (de exemplu, un copil foarte agitat s-ar simți probabil mai bine la fotbal sau înot, unde își poate consuma rapid energia).
De ce ai preferat să desfășori orele în natură și nu indoor?
Adina: Așa am început vara trecută, din comoditate (e complicat să închiriezi un spațiu în mod regulat, mai ales pe perioada vacanțelor) și din dorința egoistă de a petrece mai mult timp în natură. Nu știu dacă și cei mici resimt dorința asta, dar sigur părinții îi aduc și ca să „mai iasă din casă”.
În plus, odată ce faci „Salutul Soarelui” cu picioarele pe iarbă și privirea către soare, nu către tavanul din sufragerie… n-ai mai vrea să te întorci la o sală obișnuită de sport.
Cum ai convinge copiii să participe la orele Yay Kids Yoga?
Adina: Cred că treaba de convingere se face cu părinții, mai ales cu mamele (mi se pare că ele sunt cel care stabilesc „programul extracurricular” :)). N-ai cum să știi dacă îi va plăcea copilului, dacă nu-l aduci să participe la o oră – în plus, prima oră e gratuită!
Beneficiile, pe termen scurt, sunt tonifierea mușchilor, dezvoltarea echilibrului și încurajarea creativității, într-o atmosferă sănătoasă și plăcută. Pe termen lung – un corp sănătos, puternic și o minte mai liniștită, care nu tresaltă când aude notificarea de pe TikTok sau Facebook. Ceea ce îmi doresc și mie. Nu cred că e ușor, dar cred că șansele sunt mai mari dacă începi de mic, dintr-o joacă.
Află mai multe de pe site despre tipurile de cursuri predate de Adina și costurile acestora, iar de pe pagina de Facebook dedicată vezi când are loc următorul curs de Yay Kids Yoga.
fotografii: Adina Scorțescu (copyright: Andor Csorvasi)