Chianti – vinul care te poartă în Toscana

Durata: 3 minute

Când spui Toscana, te gândești cu siguranță la Florența, la peisaje rurale magnifice cu drumuri șerpuite, străjuite de chiparoși, la dealurile verzi scăldate de lumina soarelui și, bineînțeles, la vinul de Chianti.

Pentru că deja e miros de toamnă și sezon de cules de struguri, te invit să facem o plimbare virtuală prin podgoriile nesfârșite ale Toscanei și să aflăm mai multe despre Chianti, vinul emblematic al regiunii.

O istorie a regiunii Chianti

Regiunea Chianti are aproximativ 260km2 și se află între cele două orașe-emblemă ale regiunii Toscana, Florența și Siena, care și-au disputat permanent supremeția asupra Chianti, din Evul Mediu și până în peiroada Renașterii.

Prima delimitare a zonei viticole Chianti a fost decisă în 1716 printr-un edict dat de Marele Duce al Toscanei, Cosimo III de Medici, și era cuprinsă între localitățile Gaiole, Radda și Castellina. Inițial, denumirea a acestui perimetru a fost Lega del Chianti și, mai apoi, Provincia del Chianti.

Doar vinurile produse în această zonă originală Chianti au pe etichetă denumirea “Chianti Classico” și logo-ul cu cocoș negru, care arată apartenența la Chianti Classico Consortium (asociația producătorilor din această zonă).

În 1932, harta zonei Chianti a fost redesenată, mărindu-se considerabil și s-a creat o împărțire pe sub-zone: Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano și Rufina. Cea mai mare parte din localitățile care au fost adăugate în zona lărgită Chianti și-au adăugau la denumire sintagma “in Chianti” (de exemplu, în 1972, Greve s-a redenumit Greve in Chianti).

Sursă: Wikipedia

Ca suprafețe viticole, sub-regiunile viticole Chianti se prezintă astfel:

  • Chianti Classico: 7.140 ha
  • Colli Aretini: 649 ha
  • Colli Fiorentini: 905 ha
  • Colline Pisane: 150 ha
  • Colli Senesi: 3.550 ha
  • Montelbano: 318 ha
  • Rufina: 740 ha

Acestora, li se adaugă încă aproximativ 10.000 ha de vii din zonele învecinate, dar neincluse efectiv în zona delimitată Chianti. Aceste vinuri pot folosi pe etichetă doar denumirea simplă, Chianti.

Vinul de Chianti

Combinația fericită de sol cu condiții meteo favorabile a condus la obținerea unor vinuri de o calitate remarcabilă. Vinurile Chianti au la bază soiul de viță de vie italian Sangiovese, la care se mai pot adăuga alte soiuri pentru obținerea diferitelor cupaje. Apelativele date vinurilor din regiunea Chianti care atestă calitatea vinurilor sunt DOC (Denominazione di origine controllata) sau DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Din anii ’70, producătorii au început să reducă folosirea soiruilor de struguri albi precum Malvasia și Trebbiano, considerate ca fiind soiuri care scad calitatea vinului Chianti. În 2006, s-a interzis folosirea aceste soiuri în producerea vinurilor Chianti Classico.

Din 1996, pentru vinurile Chianti și Chianti Classico, cupajul a fost de 80-100% Sangiovese, până la 10% soiul Canaiolo și până la 20% alt soi dintre Merlot, Cabernet Sauvignon sau Syrah, care, de asemenea, provin din podgorii din aceeași zonă.

Să înțelegem mai ușor etichetele Chianti

Chianti Classico sunt vinuri premium, obținute din podgorii aflate în zona Chianti inițială. Au o corpolență medie și o aciditate medie și ridicată, cu note florale, de cireșe sau de nuci. Aceste vinuri sunt supervizate de către o uniune a producătorilor din regiune, Consorzio Vino Chianti Classico, înființată în 1987.

Vinurile Chianti Classico trebuie să aibă un minim de 12% nivel de alcool și să fie învechite cel puțin 7 luni în butoaie de stejar.

Chianti Classico Gran Selezione este o categorie nouă, introdusă în anul 2014 și se acordă vinurilor obținute din podgorii care respect o serie de reguli foarte stricte, fiind aprobate în urma unor anlize de laborator și a unui test de degustare realizat de o comisie specială.

Chianti Superiore este un standard introdus în 1996 pentru vinurile Chianti din provinciile Arezzo, Florența, Pisa, Pistoia, Prato și Siena, unde există un micro-climat care le oferă un specific aparte. Și acestea, ca și Chianti Classico, se produc sub un control riguros. Dacă folosesc denumirea Chianti Superiore, nu mai pot folosi și denumirea sub-regiunii în apelativ.

Chianti (simplu) este eticheta pe care o pot folosi producătorii din zonele învecinate cu regiunea delimitată Chianti. Acestea trebuie să aibă minim 11,5% nivel de alcool.

Care este vinul Chianti care ți-a încântat simțurile?

fotografii: Unsplash

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.