Livia Coloji este o creatoare de frumos în adevăratul sens al cuvântului. Ilustratoare de profesie, Livia este implicată într-o multitudine de proiecte care au ilustrația ca numitor comun: face ilustrații pentru branduri sau cărți pentru copii, este implicată în proiecte creative de spectacole, desenează pentru aplicații digitale, este 1/3 din Balamuc (o platformă artistică experimentală, fondată de Livia împreună cu Răzvan Cornici și Ana Kun) și, de aproape 2 ani, creează bijuterii și alte obiecte de ceramică pictate sub brandul Gruni.
Livia este de loc din Oravița, iar acum locuiește și creează în Timișoara. Din copilărie a fost o fire creativă și, cum în anii ’80 nu erau prea multe alternative de petrecut timpul liber, Livia și-a canalizat energia către desen și pictură: L-am văzut pe tatăl meu pictând și desenând, mergeam și eu la Școala Populară de Arte, apoi am urmat Liceul de Arte Plastice, apoi Facultatea de Arte și Design și apoi doar am continuat să fac ce știam. Nu am avut un moment de descoperire, ci doar niște oportunități și consecvență, povestește ea.
Proiectul Gruni a fost o provocare a Liviei cu ea însăși: de a reuși să picteze pe o altă suprafață decât hârtia și a ales ce era mai greu, și anume ceramica. În septembrie 2019 a dat “drumul cuptoarelor” în atelierul Gruni în care, în acest moment, lucrează patru persoane.
Ce reprezintă numele Gruni?
Livia ne explică: “în Banat, multe dealuri sunt denumite gruniuri sau gruni la singular. Probabil că denumirea vine din germană de la „das Grüne” și a fost adusă de coloniștii șvabi. La noi a devenit fie substantiv comun, fie substantiv propriu dacă ținem cont de localitatea Gruni (cu care nu avem nicio legătură). Gruniul pe care îl știu eu din copilărie se afla la capătul străzii unde locuiam și avea lut, iar oamenii foloseau acest lut ca să lipească sobele de teracotă. Nefiind dintr-o zonă cu tradiție, acesta a fost singurul meu contact cu lutul.”
Deci numele are o semnificație personală, însă etimologic el amintește de o perioadă în care majoritatea lucrurilor erau produse undeva în apropiere, iar a manufactura ceva era absolut firesc.
Gruni reunește obiecte de ceramică diverse, cele mai multe bijuterii – peste 200 de modele (cercei, broșe, agrafe, mărgele, brățări), dar și veselă (boluri, farfurii) sau obiecte decorative (care pot fi folosite ca vază ori ca suport pentru pixuri sau pensule, farfurioare pentru pus bijuterii sau bețișoare parfumate).
În plus, mai găsești la Gruni și cărți poștale și ilustrații cu care să bucuri pe cineva drag, eșarfe de mătase cu imprimeuri inspirate de ilustrațiile Liviei sau sacoșe de bumbac imprimate cu motive „șvăbești”.
Ce o inspiră pe Livia în creațiile ei
“Istoria și patrimoniul (local, național, universal) sunt foarte importante pentru mine. Fără să fiu o nostalgică a trecutului, consider că prin el putem înțelege mai bine cine suntem azi. Natura este cea de-a doua mare sursă de inspirație, cu lumea animală, vegetală, minerală, cu toată bogăția formelor și a elementelor ei. Ea este cea care mă face să pictez naturi moarte cu fructe și buchete pe toate suporturile. Nu în ultimul rând, geometria este cea care influențează totul pentru că e jucăușă, dă ritm și structură suprafețelor”, spune Livia.
Pisicile sunt și ele un lait motiv în creațiile Gruni, și asta pentru că Livia iubește pisicile, fiind fericita posesoare a „două spre trei pisici: Eins și Drei plus Șpriț care vine când are el chef pentru o masă copioasă, un somn bun și, dacă e mai puțin norocos, pentru o deparazitare și o vaccinare„.
O zi din viața Liviei Coloji
Dacă ar fi să vezi filmul unei zile din viața Liviei, acesta ar arăta cam așa, după cum mărturisește chiar artista: “Începe la laptop, continuă la masa de decorat ceramică, apoi trece la masa de glazurat, apoi la caietul de schițe, înapoi la laptop, apoi la pictat și tot așa. Sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute în fiecare zi și, deși nu sunt singură în toată această călătorie, nu ajung să mă plictisesc. La Gruni mă ocup de partea administrativă, de anumite aspecte din producție, de supervizarea tuturor și, în primul rând, de designul de produs. Activitatea mea de ilustrator a scăzut considerabil din lipsă de timp, dar din când în când mă mai ascund la Balamuc ca să mai desenez câte ceva”.
Cum ar defini Livia proiectul Gruni? Simplu și frumos: veselie. Ceea ce se vede și respiră din toate creațiile Gruni.
fotografii: Livia Coloji