Îmi place să gătesc. Mult. Dar, uneori, am momente, la final de zi, în care mă simt atât de obosită, fără chef sau e atât de târziu și nu mai e vreme de ceva prea complicat. Atunci recurg la câteva feluri de mâncare simple și rapide pentru cină.
Feluri de mâncare salvatoare. Da, salvatoare le-aș putea denumi pentru că sunt chiar niște rețete care ne scot din încurcătură atunci când simțim că… „am încurcat-o”.
Așa că m-am gândit că v-ar fi de ajutor o colecție cu feluri de mâncare simple, rapid de făcut, la care să apelați pentru inspirație când aveți nevoie de idei. De la mine și de la alte femei ce jonglează cu jobul, familia, casa și alte milioane de lucruri pe lângă.
Ce feluri de mâncare mă salvează pe mine
#Bruschetele – una dintre cele mai simple combinații posibile. Ai nevoie de pâine, un cățel-doi de usturoi, ulei de măsline din cel bun și roșii (ideal, din cele bune, de grădină, dar în extrasezon, cele cherry îndeplinesc bine misiunea). Și busuoic proaspăt, dacă ai prin vreun ghiveci sau în grădină.
Prăjești feliile de pâine (cu ocazia asta poți scăpa și de pâine mai veche), freci cu usturoi, stropești cu puțin ulei de măsline, pui roșiile tocate și un praf de sare. Frunzele de busuoic se pun ultimele, dacă ai, dacă nu, merge și puțin busuioc uscat.
#Salata grecească – sunt mare fan de când cu vacanțele în Grecia. Pentru asta e bine să ai o brânză Feta în frigider, dar asta se poate rezolva ușor, în drum, la un magazin. Ingredientele se taie în bucățele/felii/rondele, după caz și se pun într-un castron: roșii, castravete, măsline, ceapă și brânza Feta. Eu asezonez după fiecare strat cu oregano, sare, piper și ulei de măsline.
#Paste Alfredo – rețeta de paste preferate ale copiilor. Un sos simplu, cu unt, smântână și parmezan. Îți ia mai puțin de 20 de minute pentru a le face. Fierbi pastele, le scurgi și păstrezi jumătate de cană de apă de la ele pentru a pune la sos, cât este cazul.
Într-un vas, pune câteva cuburi de unt. Când s-au topit, adaugă pastele scurse, pune smântâna pentru gătit, un pic de apă de la fiert pastele și o cantitate generoasă de parmezan răzuit. Un strop de sare, dacă simți că mai e nevoie (parmezanul aduce o cantitate măricică de sare).
Alte idei de rețete simple și rapid de făcut
Adina (Project Manager)
Ne povestește că are cel puțin două rețete pe care le face atunci când e nevoie de ceva rapid și bun.
#Paste cu ton. „Alegeți orice paste vă plac sau aveți în casă, noi de obicei alegem spaghete și folosim cam 1/2 sau 2/3 din pachet o dată. Pregătiți 2-3 conserve de ton în ulei, scurse bine, suc de roșii, ceapă albă sau roșie, capere, parmezan și, opțional, anșoa. Se pot face și cu porumb și măsline în loc de capere și anșoa, dacă sunt prea exotice :).
Tocați ceapa mărunt, căliți-o în puțin ulei de măsline, apoi adăugați sucul de roșii, tonul și lăsați puțin pe foc să se amestece aromele. Între timp fierbeți pastele, amestecați-le cu sosul roșu și pe deasupra adaugați capere și anșoa :). Sare după gust, nu foarte multă dacă veți pune anșoa. Deasupra se presară parmezan ras. Rețeta e de succes pentru toată familia, dacă nu insist la copil că are ton și nu îi pun ansoa :)”.
#Salată cu smochine și brânză cu mucegai albastru. „Folosesc salată asortată, deja spălată (pungă cu diverse frunze, spanac, rucola etc), plus smochine coapte, brânză cu mucegai albastru orice aveți și bucăți de nucă. Dressing-ul este simplu: ulei și putin otet, Pe asta o mâncăm doar noi, părinții”.
Elena (Jurnalist freelancer)
Elena ne-a împărtășit alte două feluri de mâncare pe care se bazează când este obosită sau în criză de timp. Cam jumătate de oră durează să pună aceste feluri pe masă.
#Piure cu ton și sos de roșii. „Fac un piure de cartofi și, separat, amestec ton cu suc de roșii. Pun tonul cu suc de roșii deasupra piureului și masa e gata!”
#Trio verde. „Fac un trio de legume verzi: broccoli, păstai verzi și mazăre, le fierb cu ulei de măsline, sare, usturoi și apoi le mâncăm așa.”
Mihaela (Fotografă)
De la Mihaela am aflat de două feluri rapide, dar și delicioase, la care apelează când vrea ceva ușor și rapid.
#Somon la cuptor cu orez cu legume. „Am somon mereu la congelator. Pun somonul cu puțină zeamă de lămâie la cuptor, timp de 10-15 minute, la 180 grade C. În timpul acesta, fierb două mâini de orez Basmati. Toc mărunt un morcov și două cepe verzi și le trag puțin la tigaie cu ulei sau unt și apoi amestec cu orezul fiert. Pun somonul deasupra și gata!”
#Paste Carbonara. „Eu fac varianta simplă, fără ou. Fierb pastele, trag la tigaie puțin bacon sau orice puțin afumat, pun peste bacon smântână pentru gătit cu 35% grăsime și adaug pastele peste amestec, mai fierbe puțin, pun în farfurie și rad parmezan. Optional, presar puțin oregano și piper”.
Georgiana ()
Georgiana este pragmatică și are un top 3 de feluri rapide care o scot din încurcătură de fiecare dată.
#Mâncare de spanac (pe locul 1). „Ingrediente: spanac tocat congelat o punga de 350 grame, o ceapă toacată mărunt, un morcov ras, două linguri de bulion + două-trei ouă pentru ochiuri. Călesc ceapa, adaug morcovul ras și spanacul, adaug bulionul cu o cană de apă. După 10-15 minute, gata mâncarea… Pun și sare, după gust. Apoi două-trei ochiuri peste spanac, la servire. Mai simplu nu se poate!”
#Mâncare de mazăre (pe locul 2). „Îți trebuie: mazăre congelată 450 de grame, o ceapă, un morcov, o lingură de zahăr, două linguri de bulion, o legătură de mărar. Călesc ceapa, apoi adaug morcovul taiat mărunt, pun mazărea. Diluez bulionul într-o cană mare cu apă, pun o lingură de zahăr și sare. După ce fierbe aproximativ 15-20 de minute, pun mărarul tocat mărunt și opresc focul”.
#Pui cu orez asiatic (pe locul 3). „Ingrediente: o cană de orez, piept de pui tăiat cubulete, un ou, sos de soia, un cub de unt. Fierb orezul cu sare în aparatul de fiert orez. Într-o tigaie, prăjesc în unt bucățile de piept de pui și când puiul e rumenit, adaug orezul. Adaug un ou bătut și le amestec pe toate trei minute. Mai pun la final câțiva stropi de sos de soia. Și asta e simplă pentru că am aparat de fiert orezul…?”.
Ioana (Quality Analyst)
#Pui cu dovlecel. „Când vreau să fac ceva rapid, merg repede la Mega și cumpăr dovlecei, carne de pui și sos de soia. Tai fâșii carnea și dovleceii, le călesc și apoi pun sosul de soia”.
#Toast cu sos de roșii, cașcaval și salam. „Chiar azi am făcut altă mâncare rapidă: pe felii de pâine am pus puțin sos de roșii, adaug cașcaval ras și câteva felii de salam uscat și am dat la cuptor.”
Oana (Profesionistă comunicare)
Oana ne propune două rețete, una inspirată de călătoriile în Grecia, iar o alta în stil oriental.
#Feta Saganaki. „Ai nevoie de 100-200g brânză Feta sau telemea, 3-4 felii de roșii, 2-3 rondele de ardei gras (verde, de obicei), câteva măsline, oregano uscat și ulei de măsline. Fie faci un cuib din folie de staniol, fie într-o tăviță (mi se pare ca se prepara mai bine acoperit în staniol sau cu capac). Așezi brânza în felii groase de aproximativ 1 cm. Adaugi feliile de roșii, rondelele de ardei gras, măslinele. Presari ulei de măsline și oregano, apoi acoperi și dai la cuptor aproximativ 20-30 de minute până ce brânza se înmoaie. Servește pe felii de pâine, eventual prăjită”.
#Paste in stil chinezesc. „Ingrediente: tăiței Udon, brânză tofu simplă, un morcov mediu, un ardei gras roșu, jumătate de broccoli mediu, câteva semințe de susan, un cm rădăcină ghimbir rasă, sos de soia, o linguriță unt de arahide (opțional), sare și piper, ulei de masline. Într-o tigaie Wok călești brânza tofu cubulețe și adaugi semințele de susan. Când s-a rumenit, scoți tofu și pui la călit legumele tăiate fâșii. Separat, pui la fiert tăițeii. Adaugi sos de soia peste legume și amesteci, apoi pui ghimbirul ras și mai lași legumele până se pătrund, dar să rămână al dente. Adaugi brânza tofu prăjită peste legume și o linguriță de unt de arahide și amesteci până se încorporează. La final, amesteci și tăițeii și servești cald”.
Narcisa (Consilier proiecte europene)
Narcisa apelează la mai multe feluri de mâncare rapide, printre care: omletă simplă sau cu ciuperci, sandvișuri calde cu șuncă și cașcaval, mămăligă cu brânză și smântână, paste cu brânză dulce, lipii cu cremă de brânză, roșii și verdețuri, bruschete.
#Lipii cu cremă de brânză și topping de roșii și verdețuri. „Ung lipiile cu ulei de măsline, adaug un strat de cremă de brânză de vaci cu iaurt cremos și ceapă, (uneori) felii de prosciuto, roșii taiate felii, rucola sau salată verde sau pătrunjel”.
Tu ce feluri de mâncare rapide pregătești? Completează lista noastră cu idei care să ne inspire pe toți!
fotografii: Andreea Mira Photography, interlocutoarele citate, Unsplash