3 localuri din București pentru a-ți potoli pofta de clătite

Durata: 8 minute

Subțiri sau grosuțe, rulate sau împachetate, dulci sau sărate, clătitele ne fac poftă indiferent de anotimp sau oră a zilei. Cine ar putea spune pas unei porții delicioase de clătite? Eu nu am întâlnit acea persoană încă 🙂 Trei localuri cu clătite te așteaptă să le calci pragul!

De la crêpes la … pancakes

Panoplia clătitelor este suficient de largă încât să nu te plictisești. Fiecare țară își are propria versiune de clătite, dar aici le voi menționa pe cele două cele mai cunoscute, pe care le putem face acasă sau găsi la localurile specializate.

Crêpes sunt clătitele franțuzești, subțiri, originare din regiunea Bretania (vestul Franței), apărând prin secolul XIII. Ele pot avea o umplutură dulce sau una sărată (brânză, ou, șuncă, pește etc) – pentru acestea din urmă, există și denumirea de galettes bretonnes.

Pancakes sunt clătitele americane pufoase, care, spre deosebire de cele franțuzești, conțin un agent de creștere (de regulă, praf de copt) care le oferă textura și grosimea specifice. Ele sunt mai mici ca dimensiuni și, de regulă, se pun 3-5 astfel de clătite, una peste alta, fiind servite cu sirop de arțar, sos de ciocolată, fructe de pădure sau alte ingrediente delicioase.

Așa că, dacă vrei clătite la superlativ, în cele mai inedite combinații de ingrediente, cu texturi și arome care mai decare mai apetisante, este momentul să faci un drum către una dintre cele 3 clătitării pe care ți le propunem în continuare.

Maison des Crêpes

Maison des Crêpes a fost fondată în decembrie 2016, în București, ca o afacere de familie de către Ruxandra și Valentin Strugaru. În 2020, lor li s-a alăturat ca finanțator Dragoș Petrescu (owner City Grill), iar numărul locațiilor s-a mărit în București și a adus și extinderea în țară.

sursă foto: Facebook Maison des Crepes

În acest moment, găsești Maison des Crêpes în 4 locații din București:

  • Aviatorilor – strada Emanoil Porumbaru 81,
  • Romană – strada Mihai Eminescu 38,
  • Băneasa – Băneasa Shopping City,
  • Dorobanți – intrarea Tudor Ștefan nr 25.

În țară, îi găsești în Brașov (Afi Mall) și în Ploiești (Prahova Value Center).

Conceptul este simplu: fine dining urban-parizian, cu clătite și doar clătite în meniu, în toate formele și combinațiile, pentru a se potrivi oricărei mese, de la mic dejun la cină și oricărei pofte.

sursă foto: Facebook Maison des Crepes
sursă foto: Facebook Maison des Crepes
Sortimente

Peste 30 de sortimente te așteaptă să le descoperi în meniul Maison des Crêpes, vei vedea că toate tipurile de clătite au un nume, de multe ori feminin și de inspirație franceză. Porțiile au în medie 300-350g, unele sunt servite calde, iar altele reci, în funcție de sortiment.

Dacă vrei un desert, atunci ai putea încerca Kate (pancakes simple, cu unt și sirop de arțar), Sophia (pancakes cu cremă de mascarpone cu vanilie, dulceață de căpșune, înghețată de vanilie și Nutella), Danielle (pancakes cu cremă de mascarpone, dulceață de fructe de pădure, dulceață de afine, căpșune, sirop de arțar, afine, ciocolată albă, ciocolată neagră, bomboane M&M’s) sau Linda (pancake cu cacao, Pavlova făcută în casă, cremă de brânză și frișcă, mix fructe de sezon).

Kate pancakes – sursă foto: Facebook Maison des Crepes
Sophia pancakes – sursă foto: Facebook Maison des Crepes
Danielle pancakes – sursă foto: Facebook Maison des Crepes
Linda – sursă foto: Facebook Maison des Crepes

Dacă vrei să îți potolești foamea, ai la dispoziție un sortiment bogat de clătite „sărate”. Iubești peștele și fructele de mare? Atunci comandă Jaqueline (crêpes cu broccoli, creveți, usturoi, sos de vin alb), Adrienne (crêpe din făină integrală, somon fumé, ou poșat, cremă de brânză, inele ceapă roșie, mix de salată) sau Arielle (pancake, tartar de avocado, creveți, grapefruit).

Jaqueline – sursă foto: Facebook Maison des Crepes
Adrienne – sursă foto: Facebook Maison des Crepes

Clătite cu carne de vită? Oui, c’est vrai. Trebuie doar să alegi Emma – crêpes, fâșii de vită, rucola, fulgi de parmezan, alune caramelizate sau Carter (crêpe din făină integrală, vită, sfeclă roșie, sos gorgonzola).

Emma – sursă foto: Facebook Maison des Crepes

Au și o variantă baby friendly, se numesc Lilly și sunt pancakes din făină de ovăz și banană, afine și sirop de arțar.

Brutal Pancakes

Pe strada Visarion nr 9, zona Piața Romană, se află clătităria Brutal Pancakes. Deși numele sugerează doar clătitele tip american, aici vei găsi și crêpes, într-o varietate care să te mulțumească oricât ai fi de pretențios.

Localul aparține lui Gleb Poluiaktov, de origine rusă, care provine dintr-un domeniu total diferit: a fost dansator. Considerând dansul drept o meserie riscantă (orice accidentare te poate scoate din joc), a decis să aleagă un cu totul alt domeniu în care să inițieze un business. Căsătoria cu o româncă l-a adus în București.

Terasa Brutal Pancakes – sursă foto: Facebook Brutal Pancakes

Motto-ul lor este că „nu ai gustat niciodată clătite atât de bune decât dacă ai fost deja clientul nostru” :).

Sortimente

Clătitele Brutal Pancakes se împart în meniu în clătite dulci, clătite sărate, clătite americane și clătite americane cu ricotta.

Clătite cu ricotta – sursă foto: Facebook Brutal Pancakes

Lista de clătite sărate este, într-adevăr, impresionantă și te va uimi combinația de ingrediente precum brânza cu mucegai + merișoare uscate + boabe de muștar + măsline verzi (Francez Brutal) sau brânză afumată +șuncă afumată + spanac baby + ardei copți + sos de smântână (Dracula).

O parte din tipurile de clătite sărate au nume legate gastronomic de diferite țări/regiuni, având bineînțeles ingrediente specifice. Iată câteva dintre acestea:

  • Viking Brutal (brânză Brie, ciuperci sote, somon afumat, cremă de brânză, spanac baby)
  • Italian Brutal (mozzarella, mușchi de vită afumat, parmezan, roșii uscate, rucola)
  • Oriental (brânză Brie, mușchi de vită afumat, roșii uscate, parmezan, rodie)
  • Mexican (carne tocată din piept de pui, mozzarella, porumb, sos Sriracha, guacamole)
  • Greek Crepa (carne tocată din piept de pui, măsline verzi, mozzarella, roșii uscate, sos de smântână) etc.
Viking Brutal – sursă foto: Facebook Brutal Pancakes
Brutal Italian – sursă foto: Facebook Brutal Pancakes

Una dintre cele mai interesante propuneri este Avocardio, cu Brie, guacamole, cremă de brânză, roșii uscate și rucola.

Avocardio – sursă foto: Facebook Brutal Pancakes

Dacă vrei să încerci ceva dulce, poți alege Vanilla Banana (cioclată albă, banane, fulgi de migdale, sirop de caramel), Kinder Bueno (ciocolată neagră, bucăți de Kinder Bueno, fulgi de ciocolată, sirop de ciocolată și caramel, brânză cheesecake), Explosion (ciocolată neagră, banane coapte, fulgi de migdale, biscuiți de ovăz, rodie, sirop de ciocolată) sau Strawberry and Biscuits (ciocolată albă sau neagră, căpșuni, Milka Choco Cookie, brânză cheesecake).

Vanilla Banana – sursă foto: Facebook Brutal Pancakes
Kinder Bueno – sursă foto: Facebook Brutal Pancakes
Explosion – sursă foto: Facebook Brutal Pancakes
Strawberry and Biscuits – sursă foto: Facebook Brutal Pancakes

Dacă tot ești aici, s-ar putea să te cucerească coloratele smoothie-uri care îți pot acompania porția de clătite.

Smoothies – sursă foto: Facebook Brutal Pancakes

Clateaterie

Supranumite și „Clătite dulci de București„, clătitele de la Clateaterie sunt un desert „takeaway”, întrucât vorbim de o clătitărie mobilă (tip foodtruck).

Clateaterie Centrul Vechi – sursă foto: Facebook Clateaterie
sursă foto: Facebook Clateaterie

Îi găsești în două locații bine alese: una este în Centrul Vechi, zona BNR – pentru pofticioșii aflați la promenadă pe străduțele din centru, alta este în Pipera Hermes Office – pentru cei care sunt la birou și au nevoie de o pauză dulce.

La Clateaterie sunt doar clătite dulci, cu diverse topping-uri, inclusiv înghețată, care este tot a lor  – așa că îți poți alege sortimentul preferat de înghețată, pe clătite sau la cornet 🙂

Clătite cu înghețată – sursă foto: Facebook Clateaterie
sursă foto: Facebook Clateaterie

Dintre sortimentele de clătite, ai putea încerca: ciocolată albă cu fructe de pădure și căpșuni; caramel, banane și nuci; ciocolată albă, biscuiți crocanți și fructe de pădure sau combinația clasică banane și Nutella.

Ciocolată albă, fructe de pădure, căpșuni – sursă foto: Facebook Clateaterie
Caramel, banane și nuci – sursă foto: Facebook Clateaterie
Ciocolată albă, biscuiți crocanți, fructe de pădure – sursă foto: Facebook Clateaterie
Banane și Nutella – sursă foto: Facebook Clateaterie

fotografii: paginile de Facebook ale localurilor menționate, Unsplash (foto principală)

Tu pe unde ți-ai mai potolit pofta de clătite? Împărtășește-ne în comentarii!

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.