Ce înseamnă sustenabilitate în industria cosmetică?

Durata: 4 minute

Poate că te-ai întrebat ce înseamnă, de fapt, sustenabilitatea în 2021 în ceea ce privește industria cosmetică și care sunt cele mai bune alegeri pe care le poți face în acest sens. Deși industria frumuseții contribuie mult la bunăstarea oamenilor, ea este și responsabilă pentru o cantitate mare de deșeuri care au afectat mediul înconjurător.

Multe dintre produsele cosmetice pe care le folosim sunt strâns legate de criza climatică cu care ne confruntam. Prin cumpărarea lor susținem o industrie care poluează planeta.

De-a lungul anilor s-au făcut studii cu privire la efectele negative pe care le are industria cosmetica asupra mediului. Unele estimări arată că industria de frumusețe care valorează peste 500 de miliarde de dolari se afla în legătură cu celelalte industrii poluante (industria transportului de marfă maritim și aerian).

Conform organizației Green Sail, unul dintre principalele moduri prin care industria de frumusețe dăunează mediului este prin ambalarea în plastic de unică folosință. Aceste ambalaje nu sunt reciclate și ajung în gropile de gunoi sau pe căile navigabile, multe dintre aceste materiale plastice acumulându-se în oceane.

Sustenabilitatea în sine este îndeplinirea unor nevoi moderne într-un mod care nu compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și îndeplini acele nevoi. În ceea ce privește frumusețea și îngrijirea personală, prin sustenabilitate înțelegem ambalaje reciclabile, utilizarea scăzută a materialelor plastice de unică folosință, ingrediente conservate în siguranță și producție cu amprentă mică de la început până la sfârșit.

Este imposibil că industria frumuseții să fie “zero waste” în prezent, dar procedurile pot și trebuie să se schimbe. O mare parte din ceea ce produce această industrie sunt deșeuri pe termen lung. Hârtia durează între două și șase săptămâni pentru a se descompune, în timp ce plasticul are nevoie de aproape 1.000 de ani. Acesta este motivul pentru care cumpărăturile de tip “smart shopping” sunt mai importante că niciodată.

#1 SMART SHOPPING

Din ce în ce mai multe branduri cosmetice fac eforturi pentru a implementa programe eco friendly de producție care ar putea reduce impactul pe care îl au asupra planetei. Printre brandurile etice și cruelty free pe care eu le folosesc se numără NN Cosmetics, KVD Beauty, Aesop, LUSH, NALA Cosmetics, Raftul cu Miresme, Eco Tools, The Ordinary, THE BODY SHOP, Atinge Organic, Iehana, Trio Verde.

Există atât de multe opțiuni de cosmetice prietenoase cu planeta disponibile acum, de la produse mass market, până la cele de nișă. E important să ai în vedere ambalajul și să alegi produse fabricate din materiale reciclabile, cum ar fi sticla, materialele plastice pe bază de plante și plută naturală, precum și cele care sunt biodegradabile, precum discuri demachiante din bumbac, bețișoare de urechi și periuță de dinți din bambus.

#2 FOLOSEȘTE PRODUSE ORGANICE

Substanțele chimice sunt ultimul lucru pe care îl dorești în produsele de tale de îngrijire și machiaj sau chiar în parfumul tău. Produsele de înfrumusețare organice nu conțin substanțe chimice nocive, făcându-le mai sigure pentru mediu și pentru lucrătorii care le produc.
În compoziția lor vom găsi ierburi, uleiuri și extracte preparate și crescute fără pesticide, îngrășăminte chimice, sulfați / parabeni sau antibiotice. Cu toate acestea, faptul că produsul este etichetat „organic” nu înseamnă că este 100% organic, de aceea este bine să citești eticheta de fiecare dată.

De asemenea, este important ca “organic” să se distingă de termenul „natural” adesea scris pe eticheta unor produse, acest lucru putând fi menționat chiar dacă produsul conține doar 0,01% ingrediente naturale.
Beneficiul alegerii alternativelor naturale și organice este că acestea oferă în mod eficient sănătate de lungă durată pielii noastre.

Cosmeticele organice conțin de obicei niveluri mult mai ridicate de substanțe nutritive naturale conținute în vitamine și minerale esențiale.
Compoziția moleculară a cosmeticelor organice este similară cu pielea noastră și, în consecință, sunt asimilate de corpul nostru rapid și ușor. Așadar, alegând acest tip de produse faci o alegere importantă pentru tine.

#3 RECICLEAZĂ

În România avem câteva programe de reciclare a produselor cosmetice implementate de Sephora, L’oreal, Kaufland sau Farmec. De exemplu, brandul Khiel’s, din portofoliul L’oreal, își răsplătește clienții cu produse în schimbul ambalajelor vechi, iar în magazinele Sephora poți duce ambalajele de cosmetice și parfumuri pentru a fi reciclate.

Înainte să duci ambalajele la reciclat, curăță-le de orice urmă de produs. Paletele de farduri și rujuri trebuie împărțite pe componente. Din păcate, oglinda și magneții nu se reciclează.

Dacă fiecare dintre noi ar face un minim efort de a integra în viața de zi cu zi practici sustenabile, cu siguranță acest lucru s-ar vedea pe termen lung.

Produse din surse recomandate: KVD Beauty Epic Kiss Ruj De Buze | NN CREMA NUTRITIVA ANTI-AGE CU ULEI DE ARGAN SI ACID HYALURONIC | Aesop Fabulous Face Cleanser | Aesop Parsley Seed Cleansing Masque | The Ordinary High Coverage Foundation Fond De Ten | The Ordinary Amino Acids + B5 Serum Serum Hidratant Pentru Fermitate | Produse Iehana | Produse Atinge

Mihaela Cherciu
Mihaela Cherciu
Sunt un make-up artist specializat în arte vizuale. Mă inspiră oamenii pe care îi întâlnesc și natura. Am abordat ceea ce fac cu foarte multă pasiune și pot spune că stilul meu se situează la intersecția dintre modă și pictură.