I Can Change the World – Calendarul Lavazza 2022 îndeamnă la acțiune și sustenabilitate

Durata: 4 minute

Proiect artistic cu o tradiție de 30 de ani, calendarul Lavazza 2022 promovează tema „I Can Change the World” și îndeamnă publicul să treacă de la observare și reflecție la acțiuni concrete care pot produce o schimbare în bine în lume.

Calendarul Lavazza 2022 a fost lansat la Florența, în cadrul The Renaissance Awards, un eveniment de premiere a tinerilor activiști pentru sustenabilitate și prezintă portretele a 6 ”artiviști” (artiști și activiști sociali), sub îndrumarea artistică a multi-premiatului artist cinematografic Emmanuel Lubezki.

Calendarul Lavazza 2022 este o nouă ocazie de a sărbători poveștile celor care, printr-un talent artistic excepțional, își dedică fiecare zi din viață pentru a încerca să facă lumea un loc mai bun, acei oameni care ne oferă perspectiva clară că împreună putem să contibuim la binele comun și la binele planetei. Prin acest proiect vrem să promovăm un mesaj că toți putem să ne schimbăm pe noi înșine, în același timp schimbând și lumea în care trăim”, spune Francesca Lavazza, director al Consiliului Lavazza Group.

Artiviștii Calendarului Lavazza 2022

Conceptul ”The New Humanity” promovat în ultima perioadă de compania Lavazza rămâne punctul central și pentru ediția din 2022 a calendarului.

Cei 6 artiști-activiști aleși pentru Calendarul Lavazza 2022, sunt diferiți ca vârstă, cultură și loc de origine, dar au în comun povești puternice de viață și alegerea de a-și manifesta activismul prin artă:

  • Ben Harper, muzician care vorbește despre inegalitățile sociale și atrage atenția asupra crizei provocate de schimbările climatice;
Ben Harper – Ianuarie
Ben Harper – Februarie
  • Sonita Alizada, rapper afgan refugiat și o activistă vocală împotriva căsătoriilor forțate și a fenomenului de ”mirese copil”;
Sonita Alizada – Martie
Sonita Alizada – Aprilie
  • Cristina Mittermeier, fotograf și biolog care documentează distrugerea progresivă a oceanelor;
Cristina Mittermeier – Mai
Cristina Mittermeier – Iunie
  • Shamell Bell, activistă care folosește street dance ca strategie alternativă de schimbare socială prin care să pună capăt rasismului, sexismului și homofobiei;
Shamell Bell – Iulie
Shamell Bell – August
  • Shilpa Yarlagadda, creatoarea de bijuterii etice prin care promovează și sprijină femeile;
Shilpa Yarlagadda – Septembrie
Shilpa Yarlagadda – Octombrie
  • Saype, un pionier în domeniul artei sustenabile, un artist care creează fresce enorme, sustenabile din punct de vedere ecologic, direct pe sol, creații care surprind teme precum protejarea planetei și coeziunea socială.
Saype – Noiembrie
Saype – Decembrie

Calendar Lavazza 2022 x Emmanuel Lubezki

De-a lungul timpului, pentru realizarea calendarului, Lavazza a lucrat cu fotografi de top, de la David LaChapelle la Steve McCurry. Anul acesta, pentru tema „I Can Change the World”, compania s-a orientat către lumea cinematografiei, alegând să lucreze cu Emmanuel Lubezki, cunoscut în lumea filmului sub numele de Chivo, primul director de imagine care a câștigat Oscarul la aceeași categorie de trei ori la rând.

Lubezki a fost ales nu numai pentru talentul său incontestabil, dar și pentru a oferi o perspectivă diferită și mai profundă asupra sentimentelor subiecților, folosind o abordare mai mult asemănătoare artei cinematografiei decât fotografiei. Un ascultător priceput, Chivo își cunoaște subiectul, reușind să surprindă diferitele manifestări ale spiritului și expresiei artistice ale personalităților din calendar.

Toate fotografiile prezintă mediile naturale ale planetei, unele emblematice în discuția despre criza climatică, cum ar fi dispariția ghețarilor, dar întotdeauna legațe de personalitatea subiectului sau de domeniul de activitate, cum ar fi apa pentru biologul marin Cristina Mittermeier, sau piatra pentru puternica personalitate a dansatoarei stradale Shamell Bell.

Efectul este cinematografic. Și datorită imaginilor și orizonturilor infinite, Calendarul Lavazza 2022 intră într-o dimensiune diferită, mai intimă. Aceasta este intenția Calendarului 2022, care, prin obiectivul Maestrului Lubezki ne amintește de puterea lumii naturale pe care o punem în pericol și ne ajunge la inimă arătându-ne valorile și voința artiștilor din calendar, încurajând fiecare om în parte să se alăture acestor activști și să devină parte din schimbare.

Dacă ești curios să vezi behind the scene, găsești aici clipul the making of pentru Calendarul Lavazza 2022.

fotografii: Lavazza

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.