Adrian Serghie este un artist ilustrator. Și nu doar atât. Este un om care duce o luptă grea pentru a-și continua pasiunea și activitatea de ilustrator freelancer în condițiile în care o boală autoimună rară l-a lăsat cu 10% vedere la ochiul stâng și aproximativ 60% la ochiul drept.
Adrian continuă să facă ilustrații zi de zi, deși vederea îi este foarte afectată de sindromul Behcet, o boală care atacă vasele de sânge din organism. La el s-a întâmplat să îi atace vasele de sânge de la ochi.
În prezent, vederea îi este atât de mult diminuată din cauza bolii încât trebui să folosească lupa în timp ce lucrează la ilustrații. Și, totuși, lupta permanentă pentru menținerea vederii nu îl împiedică să ofere în continuare bucăți din lumea sa ilustrată prin care să aducă bucurie celorlalți.
Poți ajuta ca Adrian să își continue activitatea făcând o comandă pentru una din creațiile sale sau făcând o donație. Sau dacă vrei să afli cum este pentru Adrian să înfrunte zilnic boala Behcet, vezi proiectul ilustrat Living with Behcet disease.
Artistul Adrian Serghie
Adrian este de loc din Iași, unde își desfășoară activitatea și acum. A avut înclinații artistice de timpuriu, drept pentru care a și urmat studiile liceale la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă, secția de Sculptură, dar adevărata pasiune pentru grafică s-a născut după ce a început Facultatea de Arte (Universitatea de Arte George Enescu, secția Grafică publicitară).
„Ai mei mi-au spus recent că își amintesc că mâzgâleam tot ce prindeam: cărți, pereți, foi. Din ce îmi amintesc eu, primele desene erau cu sunt niște mașini clasice de pe o față de masă a bunicii. Îmi doream să am și eu acele desene (și nu puteam decupa fața de masă), așa că am început să le imit. Am desenat ani de zile, dar nu mă simțeam conectat cu arta. Eram ca într-o relație din aia în care stai ca să nu fii singur. Pasiunea adevarată a început (mai) târziu, zic eu, undeva la începutul Facultății de Arte”, povestește Adrian.
Inițial, a lucrat ca designer grafic, dar de 13-14 ani s-a axat pe ilustrație, ca freelancer.
Și-a dezvoltat un stil propriu, inspirat de umorul benzilor desenate. Lucrează cel mai adesea cu tuș (linere cu tuș negru). „Am (tot) încercat de-a lungul anilor acuarela și cariocile colorate, dar se pare că nu prea suntem prieteni. Voi rămâne la tuș. Acolo mă simt confortabil și simt că pot da și mai mult în direcția asta„.
De unde își ia Adrian inspirația? „Mă las inspirat de absolut orice (muzică, cititul sau mersul pe stradă). Uneori e de ajuns să văd sau să aud ceva pe stradă în drumul meu și să îmi scot telefonul să îmi notez acea posibilă idee. Poate fi o frunză, o pisică sau cineva care stă într-un fel sau spune o glumă cuiva. Alteori fac jocuri de cuvinte în cap sau glumesc cu soția mea și apar posibile glume sau idei pentru desene noi”, spune Adrian.
…
Haideți să plonjăm în câteva proiecte ce conturează minunata lume ilustrată a lui Adrian Serghie.
…
Proiectul Cărți de colorat cu pisici
Adrian iubește pisicile, drept pentru care sunt unul din laitmotivele universului său ilustrat. Prima sa expoziție ca artist ilustrator solo a fost cu pisici, a creat cărțile de colorat cu pisici, o bandă desenată cu pisici și multe stickere… tot cu pisici.
„Pisicile m-au ajutat și mi-au fost alături în momentele grele. Îmi aduc bucurie să le văd când ajung acasă, de oriunde aș veni„.
A publicat până acum 4 volume din seria Cărți de colorat cu pisici, dedicate celor mici și cei mari, deopotrivă.
Cu siguranță, aceste cărți sunt adorate de copii, care se știe, iubesc pisicile, dar se pare că și adulții le îndrăgesc:„Știu sigur că atunci când am lansat primul volum, majoritatea adulților le cumpărau chiar pentru ei pentru că mi-au zis, mi-au trimis și poze cu ei desenând sau ținându-le în mănă. O persoană chiar cumpărase un număr mai mare de cărți de colorat pentru a le folosi într-un team building alături de colegi”.
Și asta pentru că, la orice vârstă, activitatea de a colora cărți este o modalitate perfectă de deconectare de lumea exterioară și de eliberare a imaginației.
La rândul său, Adrian explică acest succes și în rândul adulților: „Cred că coloratul, desenatul de orice fel, poate fi folosit ca o meditație. La mine așa funcționează. Mă scapă de stres, probleme, mă eliberează. Ca adult, cred că îți amintește că ai un copil interior sau că ești copilul cuiva, indiferent de vârstă. Te poți amuza făcând asta la orice vârstă”.
Proiectul expresii românești ilustrate
Expresiile românești ilustrate sunt o altă parte din lumea ilustrată a lui Adrian Serghie, o zonă în care jocurile de cuvinte, umorul, ironia sunt cele care transformă expresii banale în ilustrații surprinzătoare și amuzante.
Cum a început totul? Din familie, unde toți membrii (părinții, frații) făceau jocuri de cuvinte, glume, mai mult sau mai puțin sarcastice. Adrian avea, se pare, o veleitate pentru răstălmacirea cuvintelor pe când era copil, iar mai târziu, a descoperit plăcerea de a inventa noi termeni.
Începutul adevărat a luat naștere într-o zi când aveam niște argumente cu soția mea la care ea îmi spune „Nu ridica tonul!” Eu o întreb zâmbind „Adică un pește?”. Am râs amândoi, am notat ideea și acesta a fost de fapt primul desen făcut oficial pentru proiectul ”Expresii românești ilustrate”.
Al doilea cel mai cunoscut e cel cu „Ținem legătura”. Povestea lui a luat naștere în timp ce eram la un supermarket, la raionul de fructe și legume, când soția mi-a spus “Ține legătura asta de morcovi”. Ca să nu uit ideea, am făcut repede o poză”, povestește Adrian.
Până acum, a ilustrat aproximativ 500 de expresii și jocuri de cuvinte românești. Expresia ilustrată preferată a lui Adrian rămâne „Nu ridica tonul”, la care a făcut multe variațiuni grafice.
În viitor, Adrian se gândește să ilustreze și proverbe romînești.
Proiectul Desene după fotografia ta
În acest proiect, Adrian face o ilustrație personalizată după o fotografie trimisă de client, o idee perfectă pentru un cadou inedit.
„Cred că am realizat câteva sute. Am pierdut șirul lor. E cel mai lung proiect la care am lucrat. Am început să lucrez la el imediat după ce am terminat facultatea. Cunoscuții își doreau un desen cu ei, dar făcut în stilul meu. Așa a început”.
Reproducerea nu este fidelă, ci mai degrabă o interpretare personală în stilul care l-a consacrat.
„Păstrez forma fețelor, direcțiile personajelor și așezarea lor în pagină, apoi adaug elemente specifice stilului meu: ochii închiși, nasul, ilustrarea în alb negru cu o picătură de roșu (când adaug și inimioare) și fundalul deja cunoscut, din linii zig-zag. Nu a fost mereu așa, am experimentat de-a lungul anilor inclusiv cu ochii închiși, cu tipurile de fundal, sau cu colorarea lor în diferite tehnici”.
Adrian mărturisește că face personajele cu ochii închiși ca pe un reminder pentru boala de care suferă, că își pierde vederea încetul cu încetul.
Dacă vrei să afli mai multe despre Adrian și povestea lui, intră pe blogul său.
fotografii: Adrian Serghie