Când, de ce și cum să apelezi la serviciile unui personal stylist. Răspunsuri, tips & tricks și cât costă un astfel de serviciu.
Există câțiva oameni ce ne pot ajuta să ne facem viața mai sănătoasă, mai ușoară și, implicit, mai bună.
Iar un personal stylist, la care să apelezi într-un anumit moment din viața ta, poate fi o investiție.
Acest mix de Marie Kondo, Anna Wintour și Robert Kiyosaki, un profesionist ce aduce o schimbare în modul în care te raportezi la dulapul tău – da, locul acela în fața căruia spui „nu am cu ce să mă îmbrac” – la modă, la stilul tău vestimentar, dar și în bugetul alocat pentru haine.
Când ar trebui lucrezi cu un personal stylist:
Când te simți copleșită de tot ce ai în dulap (ai foarte multe haine).
Când ți se pare că nimic nu se potrivește cu nimic (și e foarte posibil să ai dreptate).
Când porți doar o mică parte din piesele din garderobă (80% din garderobă este pasivă, datele spunând că doar 20% din piesele vestimentare pe care le deținem sunt purtate în mod activ).
Când s-a schimbat mărimea pe care o porți și nu știi cum să abordezi noul TU.
Când ți-ai schimbat stilul de viață (lifestyle, jobul) și simți că hainele pe care le ai / stilul tău de până atunci nu te mai reprezintă.
Când vrei, pur și simplu, să faci o schimbare.
De ce să lucrezi cu un personal stylist:
Îți va evalua garderoba existentă într-un mod obiectiv, după criterii clare.
Veți stabili împreună care este stilul potrivit ție. Stil însemnând, mai degrabă: cu imprimeuri sau fără, dozarea și integrarea lor, ce croieli se potrivesc siluetei tale, tips & tricks despre cum să mixezi hainele cromatic și volume, astfel încât să te pună în valoare și să-ți flateze silueta.
„Un personal stylist nu schimbĂ radical – eu nu lucrez așa. Eu, ca personal stylist, trebuie să găsesc soluții ce se mulează pe persoana din fața mea.” Ovidiu Buta
Vei renunța la hainele care nu se potrivesc și nu își mai găsesc locul în noul tău stil și în garderoba ta – recomandăm Garderoba Infinită pentru repunerea hainelor în circuitul modei, ocazie cu care vei putea recupera o parte din banii pe care i-ai plătit pe acele piese.
Vei aloca un buget pentru haine și accesorii, pe care îl vei consuma într-un mod mult mai responsabil: cumpărând doar acele piese ce își găsesc locul în garderoba ta nouă, cele al căror cost per wear are sens, cele potrivite siluetei tale.
Ce înseamnă concret lucrul cu un personal stylist?
Pentru aceste răspunsuri am discutat cu Ovidiu Buta, stilist.
„Ce nevoie ai tu de la mine?” este primul lucru pe care Ovidiu Buta îl întreabă. Este o reglare a stilului, este organizarea garderobei sau este o nevoie punctuală?
„Am avut un client ce trebuia să ajungă la Vatican, în vizită oficială la Papa, și avea nevoie de ținute punctuale potrivite contextului. Dar am avut și clienți ce au necesitat o transformare totală a stilului, venind într-un moment cumpănă, de schimbare în viața lor.
Îi poți încredința unui personal stylist întregul tău stil și achiziția pieselor, și nu este vorba despre un anumit statut sau snobism, este o nevoie pe care ți-o satisfaci – un serviciu punctual pentru care apelezi la un profesionist și pentru care plătești, pentru a avea mai mult timp pentru altceva.
„Totul începe cu o discuție clară în care vreau să înțeleg ce a provocat dorința pentru a ști cum să operez schimbarea. Este un balet pe care eu și clienta, sau clientul, îl vom tot face.”, explică Ovidiu.
Apoi vine discuția transparentă despre aspectele financiare – costurile colaborării, precum și devizul pieselor pe care le veți achiziționa. Este momentul în care proiectul, dorința, se mulează pe realitatea bugetului, totul făcându-se într-un proces de evaluare concretă.
Dacă este vorba despre o reglare a stilului, este un proces ce durează săptămâni, luni de zile. „Vedem ce există deja, cu ce lucrăm din garderobă, cât din ea trebuie să dispară. Discutăm despre siluetă, forme, culori. Ofer explicații, suportul teoretic pentru ca clientul să poată fi capabil și singur să ia decizii.”, detaliază Ovidiu Buta despre modalitatea sa de lucru.
„Un personal stylist nu schimbă radical – eu nu lucrez așa. Nu este vorba de mine, Ovidiu Buta, de stilul meu personal sau ideile mele despre modă pe care le impun clienților. Niciodată. Eu, ca personal stylist, trebuie să găsesc soluții ce se mulează pe persoana din fața mea.”
Care sunt costurile pentru astfel de servicii?
În acest punct lucrurile se nuanțează. În funcție de serviciul dorit și de cota stilistului pe care îl preferați și abordați.
Lista noastră de stiliști:
Ovidiu Buta – stilist personal și fashion stylist de renume internațional
Irina Markovits – consultant de stil personal
Gabi Urda – consultant de stil personal
Adina Necula – personal stylist
Lumi Faurescu – personal shopper & stylist
Adriana Matei Hypewit – style coach
Hilke Muslim – personal & celebrity stylist
foto: Unsplash & Shutterstock