Filme-cult, documentare, dezbateri și o expoziție colectivă la Bucharest Fashion Film Festival

Durata: 3 minute

Între 23- 26 septembrie, are loc cea de-a 5-a ediție a Bucharest Fashion Film Festival (BFFF), primul eveniment din România aflat la intersecția dintre film, advertising și modă.

Evenimentele din cadrul BFFF se vor desfășura în mai multe locații: Muzeul Național de Artă Contemporană, Cinema Elvire Popescu și Mindspace Victoriei, iar programul complet îl găsești aici. Biletele se pot achiziționa de pe Eventbook.

BFFF se adresează atât amatorilor de cinema, cât și profesioniștilor din industria modei și a advertisingului, căutând să ofere un spațiu de comunicare și de explorare, atât prin selecția de filme din acest an, cât și prin expoziția Based on a True Story: a Collaborative Investigation, care invită la o dezbatere deschisă despre autenticitate în modă și în relația haină-om.

Din programul BFFF

Expoziția Based on a True Story: a Collaborative Investigation

Expoziția deschide ediția de anul acesta a BFFF pe 23 septembrie, la ora 19.30, la Muzeul Național de Artă Contemporană și rămâne deschisă publicului până pe 14 noiembrie.

Șapte artiști și designeri  aduc în atenție subiecte precum supra-mediatizarea celebrităților și utilizarea unor formate cu capacitate de viralizare, supra-utilizarea limbajului în universul imaginat, și adesea promis de industriile de modă și beauty, influența modului în care sunt reprezentate femeile în media asupra psihicului colectiv sau stereotipii ale masculinității.

Filme-cult în secțiunea Dressing The Cinema

Această secțiune explorează rolul costumului în construcția personajelor și păstrarea coerenței în film.

Derivat din tema generală a ediției- transparență, numitorul comun al filmelor din secțiunea Dressing The Cinema va fi vălul, un obiect controversat, adesea depozitar al unor semnificații politice, religioase și psihanalitice, care a stârnit de-a lungul timpului interpretări contradictorii în sfera „politicilor privirii”. Vălul a fost adesea văzut ca un sistem de control care elimină femeile din câmpul privirii și le limitează vizibilitaea în sfera publică, cu scopul de a le proteja de rușine.

Filmele pregătite spre proiecție sunt:

  • House of Cardin (P. David Ebersole, Todd Hughes, SUA, 2019) Cinema Elvire Popescu, 25 septembrie, ora 16.30
  • Chess of the Wind (Mohammad Reza Aslani, Iran, 1976) Cinema Elvire Popescu, 25 septembrie, ora 18.30
Chess of the Wind
  • Arabian Nights (Pier Paolo Pasolini, Italy, France, 1974) Cinema Elvire Popescu, 25 septembrie, ora 20.30
Arabian Nights
  • Blanche (Walerian Borowczyk, France, 1971) – Cinema Elvire Popescu, 26 septembrie, ora 16.30
Blanche
  • The Day I Became a Woman, (Marzieh Makhmalbaf, Iran, 2010) – Cinema Elvire Popescu, 26 septembrie, ora 18.30
The Day I became a woman
  • The Most Beautiful Boy in the World (Kristina Lindström, Kristian Petri, Suedia, 2020) – Cinema Elvire Popescu, 26 septembrie, ora 20.30

Filme online, în secțiunea Dressing the Body

Programul Dressing The Body introdus în ediţia anterioară și curatoriat anul acesta de NOWNESS, unul dintre partenerii internaționali ai festivalului – reprezintă o serie de scurtmetraje, atât documentare, cât și ficţiune, care explorează haina dintr-o perspectivă socio-antropologică, alături de simbolistica ei culturală. Filmele pot fi vizionate în  perioada festivalului pe www.bucharestfashionfilm.ro.

Oportunități de colaborare pentru profesioniștii din advertising – BFFF Insights

BFFF Insights este un eveniment nou introdus în programul BFFF, fiind organizat în parteneriat cu 2029 Productions. Acesta are în centru o prezentare de portofolii, colectate în urma unui open call de la regizori, operatori, fotografi și stiliști în plină dezvoltare, evaluate de un juriu care acoperă cele 4 arii. Reunind profesioniști locali din marketing, publicitate și producţie, BFFF Insights își dorește să deschidă porțile pentru proiecte viitoare. Evenimentul va avea loc la Mindspace Victoriei, pe 25 septembrie, la ora 14.00.

Proiectul este co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

fotografii: Bucharest Fashion Film Festival

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.