Vara vine cu o așa abundență de legume și fructe de sezon încât uneori mi-e teamă că nu am timp să mă bucur de toate și să fac câte rețete îmi vin în minte. Și nu trece o săptămână fără să dau iama prin piață și să plec încărcată cu tot soiul de bunătăți!
Acum, când gândul ne e mai mult la vacanțe și la preumblări pe străduțe în căutare de înghețată bună și cafea rece, m-am gândit să vă dau câteva idei de rețete care se fac rapid, folosind ingrediente de sezon.
Tu doar nu uita să ajungi la piață să îți faci proviziile de vitamine și minerale cu fructele și legumele de sezon, de idei de rețete mă ocup eu :).
Iată 5 rețete de vară care se pregătesc ușor și care îți vor da ocazia să simți cu adevărat gustul fructelor și legumelor de vară.
#1. Supă rece de castravete cu iaurt grecesc și busuioc.
Foarte simplu de făcut – nu necesită deloc gătire pe foc, dar foarte aromată și răcoritoare, o încântare pentru prânz. De savurat cu o felie de pâine care îți place ție cel mai mult.
Ai nevoie de:
- 500g castraveți (fără coajă), tăiați felii
- 350g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 1 legătură de busuioc proaspăt
- 40ml ulei de măsline
- sucul de le 1/2 lime
- 2-3 căței de usturoi, pisați
- sare, piper pentru asezonare
Metodă: pregătește un blender. Pune feliile de castravete în blender (lasă câteva deoparte pentru decor), frunzele de busuioc, iaurtul, uleiul de măsline, usturoiul, sucul de lime, sare și piper. Pornește blenderul și lasă-l să facă treaba grea :). Când totul s-a mărunțit bine și a căpătat o textură cremoasă, oprește blenderul. Verifică asezonarea, apoi pune la rece pentru 1 oră înainte de servire.
#2. Dovlecei la cuptor cu 4 tipuri de brânză și cimbru.
Un deliciu care ar trebui să îi convertească la iubire pentru dovlecei până și pe cei mai înverșunați adversari ai lor. Eu sunt fan dovlecei galbeni, pe care numai vara i-am văzut prin piețe, sunt mai dulci și mai fragezi – au un gust aparte pe care îl ador. Așa că, dacă acestor dovlecei le mai adaugi și patru tipuri de brânză și un touch de cimbru proaspăt, vei avea parte de o masă pe cinste.
Ai nevoie de:
- 3 dovlecei (galbeni), medii
- 250g ricotta
- 2 linguri Comte răzuit
- 2 linguri Emmentaler răzuit
- 2 linguri parmezan, fâșii
- 1 lingură ulei de măsline
- 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt
- sare, piper pentru asezonare
Metodă: Taie dovleceii în jumătate, pe lungime. Cu ajutorul unei linguri, scoate un pic din miezul dovlecelului pentru a face loc brânzei. Amestecă ricotta cu brânza răzuită (Comte și Emmentaler) și un pic de cimbru. Presară și puțină sare și piper. Împarte amestecul de brânză peste jumătățile de dovlecei, adaugă fâșiile de parmezan, stropește cu ulei de măsline și pune la cuptor pentru 25 de minute. Mai pune un pic de cimbru deasupra lor înainte de servire.
#3. Salată de vară cu dovlecei la grătar, roșii, avocado, baby spanac și buratta.
O salată colorată și atât de frumoasă că nu îți mai vine să o mănânci după ce ai făcut-o. Glumesc, tot mai bine îi șade în furculiță, mai ales că e un super delicioasă!
Ai nevoie de:
- 50g frunze de spanac baby
- 4 roșii mici
- 1 avocado
- 1 burrata
- 1 dovlecel mediu (eu am folosit tot din cel galben, deh = love), tăiat fâșii, pe lungime
- frunzulițe de oregano sau mentă proaspete (dacă ai)
- dressing: 3 linguri ulei de măsline, sucul de la 1/2 lime, 12 linguriță muștar de Dijon, sare.
Metodă: Dovlecelul îl poți pune direct, crud sau îl poți pune 2-3 minute pe grill – eu am ales varianta a doua. Taie avocado-ul în felii, la fel și roșiile. Spală și scurge bine frunzele de spanac, tamponează-le cu puțin șervet de hârtie pentru a le usca. Pentru dressing, adaugă ingredientele într-un mic borcan cu capac, pune capacul și agită bine pentru a le amesteca. Și acum, partea grea 🙂 aranjatul pe un platou sau într-un bol. Pune alternativ frunzele de spanac, fellile de dovlecel, roșiile și avocado-ul. Rupe burrata în câteva bucăți deasupra. Presară frunzulițele de oregano sau mentă. Stropește cu dressing și servește imediat.
#4. Salată cu caise pe grill, mozzarela, rucola, migdale și prosciutto
Dacă nu ai încercat până acum fructe de vară pe grill, îți spun eu că merită să încerci. E o combinație inedită de arome, care te vor face să vezi fructele și cu alți ochi. Se poate încerca și cu piersici.
Ai nevoie de:
- 5 caise, jumătăți + 1 puțin ulei de măsline de stropit caisele pe grill
- 50g rucola
- 5 felii de prosciutto
- 1 cutie de mini-mozzarella sau 125g mozzarella, fâșii
- 2-3 linguri migdale felii
- dressing: 1 lingură ulei de măsline, suc de la 1/2 lămâie, sare
Metodă: Încinge o tigaie grill. Stropește jumătățile de caise cu puțin ulei de măsline. Pune-le pe grill cu fața unde a fost sâmburele în jos. Lasă-le până se inmoaie puțin și încep să aibă pete maronii de copt (3-4 minute). Întoarce-le și procedează la fel. Dacă vrei ca migdalele să fie puțin crocante, pune-le pentru 2-3 minute într-o tigaie, pe foc. Spală frunzele de rucola, apoi usucă-le bine cu un șervet de bucătărie. Asamblează salata: așază rucola pe un platou larg sau într-un castron. Adaugă restul ingredientelor: caisele coapte pe grill, biluțele/fâșiile de mozzarella, feliile de prosciutto rupte în 2-3 bucăți. Presară fulgii de migdale crocanți, stropește cu dressing și servește imediat.
#5. Roșii coapte cu iaurt aromat (adaptare după rețeta lui Ottolenghi)
Ce impresionează la această rețetă simplă este contrastul dintre sosul rece de iaurt și roșiile coapte, fierbinți. Un mix ce trebuie mâncat imediat ce e gata pentru a-i simți adevărata savoare. O pâine bună alături este un must!
Ai nevoie de:
- 250g roșii cherry
- 2 linguri ulei de măsline
- 2-3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 linguriță zahăr
- 2-3 fire de cimbru proaspăt
- coaja de la 1 lămâie netratată (jumătate să fie răzuită, jumătate în fâșii)
- 250g iaurt grecesc (10% grăsime)
- sare, piper pentru asezonare
Metodă: Pune roșiile cherry într-o tavă, stropește-le cu ulei de măsline, presară puțină sare, zahărul, adaugă deasupra și usturoiul, cimbrul și fâșiile de coajă de lămîie. Coace-le în cuptor pentru 15-20 de minute la 190 grade C. Între timp, pune iaurtul într-un bol, amestecă-l cu coaja de lămâie răzuită și un pic de sare. Pune-l înapoi la rece până la servire. Când sunt gata roșiile, pune iaurtul pe o farfurie mai întinsă, adaugă roșiile fierbinți deasupra și servește imediat. Delicios!
Fotografii și rețete: Andreea Mira (www.infarfurie.ro)