Nici nu știu cum a venit, deodată, toamna, cu frunze galbene pe jos, dimineți și seri răcoroase, ploi mohorâte și chicote de copii venind de la școală. Aaa, și trafic infernal, să nu uităm de asta.
Dar toamna este frumoasă oricum, poartă în ea promisiunea unui nou început și readuce plăcerea de a sta în bucătărie pregătind ceva bun. Nimic nu mi se pare mai primitor într-o casă decât aroma de bucate proaspăt făcute. Plăcinte și tarte cu fructe de sezon, mere coapte, supe care îți încălzesc trupul și sufletul… și lista bunătăților de toamnă poate continua.
Dacă ai nevoie de inspirație pentru noul anotimp, ți-am pregătit câteva rețete de toamnă, cu ingrediente de sezon, ușoare și delicioase, numai bune de încercat și savurat.
…
Iată 5 rețete de toamnă cu ingrediente de sezon, bune de savurat într-o atmosferă cozy, la tine acasă.
…
#Supă de dovleac copt cu Za’atar
Supa de dovleac copt cu Za’atar este un alt mod de a te bucura de dovleac, unul dintre ingredientele de sezon de care sunt pline piețele toamna. Un bol de supă caldă e minunat când vin zilele mai răcoroase (eu sunt fan supe oricând, așa că supele sunt mereu în meniul nostru).
Ai nevoie de:
- 500-600g dovleac (curățat, doar pulpa)
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă mare
- 3 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 cartof
- 1 lingură unt
- 1.5l apă
- 150ml smântână pentru gătit
- asezonare: sare, Za’atar
Metodă:
Pregătește o tavă de cuptor, tapetată cu hârtie de copt. Taie dovleacul (curățat de coajă și semințe) în bucăți mici, de 3-4 cm. Așază-le pe tavă și stropește cu ulei de măsșine și presară 1 linguriță Za’atar. Coace dovelacul cam 30 de minute (până când pulpa devine moale). Cât sta dovleacul la cuptor, curăță și taie restul legumelor în bucăți mari și pune-le să se călească în unt, 3-5 minute. Presară sare și puțin Za’atar. Adaugă apa și lasă să fiarbă până când se înmoaie legumele. Când dovleacul este copt, pune-l în cratiță, peste celelalte legume și mai lasă 10 minute pe foc să se înfrățească. Pasează supa, adaugă smântâna pentru gătit, asezonează cu sare după gust. Servește-o cu crutoane și semințe de dovleac rumenite la tigaie.
#Tartă cu mere și cremă de migdale
O tartă delicioasă care combină aroma de măr copt cu crema delicată de migdale trebuie să fie neapărat pe lista ta de rețete de toamnă. Aluatul este simplu de făcut, dar dacă nu ai vreme sau chef, poți apela și la cel cumpărat. Făina de migdale o găsești la majoritatea supermarket-urilor. Merită să o încerci, duce plăcinta de mere clasică la un alt nivel.
Ai nevoie de:
Aluat:
- 250 g făină
- 125g unt rece tăiat cuburi mici
- 30 g zahăr
- 1 gălbenuș
- 4 linguri apă rece
- un praf de sare
Cremă migdale
- 80g unt moale (la temperatura camerei)
- 80g zahăr
- 2 ouă
- 140g făină de migdale
- 2 linguri de făină
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
Plus
- 3 mere medii
- migdale feliate pentru decor (coapte)
Metodă:
Aluatul: pune ingredientele uscate și untul într-un robot de bucătărie. Mixează pentru a le amesteca și a obține o consistență de firimituri. Adaugă apoi gălbenușul și apa rece, mixează din nou până când ingredientele se adună într-un aluat. Pune aluatul 30 de minute la frigider. Întinde aluatul rece pe o suprafață înfăinată, apoi pune-l într-o formă de tartă unsă cu unt (dimensiune tartă – 24 cm). Coace aluatul 15 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade C.
Crema de migdale: Amestecă într-un bol zahărul cu untul moale. Adaugă ouăle și extractul de vanilie. Pune ambele tipuri de făină și mixează pentru a obține o cremă omogenă.
Asamblare și coacere: taie merele în jumătăți, înlătură cotorul și taie-le în felii subțiri, încercând să păstrăm feliile grupate pentru a le așeza decorativ pe tartă. Toarnă crema de migdale în aluatul pre-copt. Nivelează cu o spatulă. Așază peste crema de migdale grupuri de 4-5 felii de mere (ușor înclinate), din loc în loc, decorativ. Coace tarta la 180 grade C pentru 45 de minute. Presară fulgi de migdale (rumeniți în prealabil 3-4 minute în tigaie).
#Camembert la cuptor cu smochine și miere
Dacă îți plac smochinele și brânza Camembert, iată o rețetă care le aduce împreună, cu un rezultat uimitor de bun. Prepararea este super simplă, mai mult stai pe lângă cuptor să vezi când e gata :). Nu uita să ai pe masă o pâine bună la acest fel, brânza cremoasă o cere!
Ai nevoie de:
- 250 g brânză Camembert
- 4 smochine medii, tăiate în sferturi
- 2 linguri miere
- 1 lingură ulei de măsline
- cimbru proaspăt
- sare, piper
Metodă:
#Cartofi Hasselback
Când te-ai săturat de cartofii prăjiți și vrei ceva mai mult decât altfel, ci spectaculos, acești cartofi Hasselback sunt răspunsul. Copți în cuptor, cu coajă cu tot, acești cartofii tăiați în felii subțiri devin crocanți pe margini și moi la interior. Delicioși, cu siguranță, mai ales dacă îi asortezi cu un sos de iaurt cu usturoi.
Ai nevoie de:
- 3 buc cartofi potriviți
- 2-3 linguri ulei de măsline
- sare, piper, oregano
- pătrunjel pentru servire
Metodă:
Spală foarte bine cartofii, se gătesc cu coajă cu tot, usucă-i cu un șervet de hârtie. Urmează tăierea cartofilor. Trebuie să folosești un cuțit foarte bine ascuțit, ca să poți tăia ușor felii subțiri – atenție, nu până jos, de tot. Ca să nu greșești aici, așază pe tocător 2 linguri de lemn și pune cartoful între cozile acestor linguri. Lama cuțitului va aluneca prin cartof și se va opri când va ajunge la lemnul lingurilor, astfel vei avea feliile de cartof tăiate, dar nu de tot, ci cam cu 1-2 cm mai sus de bază. Unge cu ulei un vas ce merge la cuptor, pune cartofii tăiați în vas. Asezonează cu sare, piper, oregano. Mai stropește cartofii cu ulei de măsline, apoi coace-i la cuptor pentru 50-60 de minute. La jumătatea timpului, mai unge-i cu puțin ulei din vas. Sunt gata când devin aurii și intră ușor furculița în ei.
#Mere coapte cu migdale, nuci pecan, miere și scorțișoară
Măr copt, scorțișoară, nuci pecan și miere, un incredibil amestec de arome și texturi care transformă banalul măr într-un desert absolut delicios. Să îți mai povestesc de aroma care se răspândește în toată casa?
Ai nevoie de:
- 5 buc mere medii
- 3-4 linguri fulgi de migdale (sau migdale întregi, ușor mărunțite)
- 3-4 linguri nuci pecan (ușor mărunțite)
- 4 linguri miere
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1 lingură unt (tăiat în cuburi mici)
- 50 ml cidru (sau suc de mere)
Metodă: