Durata: 5 minuteÎn România, aproximativ 5 milioane de tone de alimente ajung la gunoi în fiecare an. O statistică sumbră, care ne arată cât de puțin conștienți suntem de risipa alimentară la care contribuim, mai mult sau mai puțin, cu toții. Și asta în condițiile în care consumatorii români își alocă aproximativ 40% din buget pentru cumpărături alimentare.
Dar pentru că trăim în era soluțiilor smart prin aplicații de tot felul, s-au dezvoltat și aplicații care sprijină combaterea risipei alimentare.
Ele fac conexiunea între furnizorii de mâncare (restaurante, băcănii, cafenele, cofetării, supermarketuri etc) și consumatori și ajută să vedem unde găsim alimente (gătite sau ingrediente) în surplus sau aproape de termenul de expirare, la un preț foarte convenabil, astfel încât acea mâncare să ajungă pe masă și nu la gunoi.
Dacă, în afară, există de mai multă vreme astfel de aplicații, precum Too Good to Go, Food for All, Food Rescue sau Olio, era timpul să avem și în România o soluție smart care să ne ajute să aruncăm mai puțină mâncare.
Aplicația se numește bonapp.eco și facilitează exact acest proces de a aduce mâncarea „salvată de la aruncare” mai aproape de consumator. Win-win situation, nu-i așa?
Despre bonapp.eco
bonapp.eco este un start-up inițiat de Diego Roy de Lachaise (fost Senior Tech Consultant la KPMG), împreună cu Grégoire Vigroux (business angel și antreprenor în serie) și Luka Zivkovic (antreprenor HoReCa, cu experiență în Product Marketing și Sales Enablement), cărora, ulterior, li s-a alăturat Odi Onyejekwe (fost National Sales Director Food Panda), toți având background în business și antreprenoriat.
Fondatorii bonapp.eco ar fi lansat un start-up oricum, fie că avea legătură cu risipa alimentară sau nu. Erau, însă, toți orientați spre un business care să aibă impact social și pozitiv asupra mediului. Contextul era unul potrivit, având în vedere că nu exista o soluție similară pe piață la vremea respectivă și risipa alimentară este o problemă de proporții mari și în România. Ideea nu este una nouă, iar astfel de aplicații există și au succes de câțiva ani buni deja în alte țări. Eu personal am folosit o astfel de aplicație în Suedia, Diego și Luka în Franța, în Anglia – cu toții eram familiarizați cu acest concept și, firește, ne gândeam că o astfel de inițiativă ar fi grozavă ”și la noi”, spune Sînziana Perțea, Partner & Customer Success Senior Specialist bonapp.eco.
Când a fost lansată, la finele anului trecut, aplicația se adresa doar consumatorilor din București, pentru că aici au fost încheiate primele parteneriate cu furnizorii, iar din aprilie 2022, este disponibilă și celor din Cluj-Napoca.
Afiliații bonapp.eco
În prezent, în bonapp.eco sunt aproximativ 200 de afiliați și peste 300 de puncte de ridicare (unii afiliați au mai multe locații de unde pot fi ridicate pachetele cumpărate prin bonapp.eco).
Printre acestea se numără Cora, PENNY România, Starbucks, La doi pași, Băcănia Janos Bacsi, Grain Trip, Real Foods, Oh la la Patisserie, Sweetology, Fiddi Gelato, Barliner Donuts, Nasul Roșu, Sara Green, Băcănia Rod, Atelierul de tarte, Saint Roastery, Vacaju, Lingurițe Dulci, Papila, La Pescaderia by Alioli etc.
Cum funcționează bonapp.eco
Mecanismul este simplu. Afiliații bonapp.eco (restaurante, băcănii, cofetării, cafenele, brutării, supermarketuri) listează în aplicație ofertele lor – alimentele în surplus, care nu s-au vândut conform estimărilor sau pe cele care se apropie de data de expirare, la jumătate din prețul la care sunt comercializate în mod obișnuit (discount-ul poate fi chiar mai mare, în funcție de cantitate și limita de timp).
Utilizatorii urmăresc aceste oferte în aplicația bonapp.eco și le pot cumpăra, prin plata online cu cardul, direct din aplicație. Nu există posibilitate de livrare, fiecare client urmând să meargă pentru ridicarea comenzii la afiliații respectivi, în funcție de indicațiile furnizate în descrierea produsului.
Lipsa livrării este suplinită de aplicarea conceptului de proximitate – clienții vor vedea ofertele disponibile în zone apropiate lor, astfel încât să le fie ușor să le ridice ulterior.
Discountul recomandat pentru afiliați de către bonapp.eco este de minim 50% pentru a crește afiliaților șansele de a-și vinde produsele. bonapp.eco nu este o platformă în care te înscrii să faci profit extra, ci o soluție care te ajută să micșorezi pierderile, cu avantajul alternativ că mulți alți clienți te vor ”descoperi” pe această cale, precizează Sînziana Perțea.
Cine cumpără pe bonapp.eco
În faza de testare a aplicației, au fost alese persoane din grupuri online de Facebook cu interes pe sustenabilitate și eco-living. Astfel, primii utilizatori erau interesați mai ales de dimensiunea ecologică a proiectului și de susținerea antreprenorilor locali care luau măsuri pentru combaterea risipei alimentare.
Ulterior, după lansare, pe măsură ce baza de clienți s-a extins, o parte din aceștia s-au arătat interesați și de partea financiară și de prinderea ofertelor.
Sunt utilizatori care cumpără zilnic, care au deja sute de comenzi în ultimele luni, dar și utilizatori care cumpără o dată pe săptămână, precum și mulți care au cumpărat o singură dată, dar vizitează aplicația zilnic. Ce au înțeles majoritatea este că apar locații și oferte noi constant și totul se desfășoară într-un ritm imprevizibil. Nu avem un ”stoc” al produselor. Este la fel ca raionul cu produse la vânzare accelerată, explică Sînziana Perțea.
Beneficiile folosirii aplicației bonapp.eco
#1 Se aruncă mai puțină mâncare din stocul afiliaților, asta e clar. Iar clienții devin salvatorii care ajută atât companiile afiliate, mediul înconjurător (mai puține gunoaie înseamnă o reducere a gazelor nocive emise) și propriul buget.
#2 Utilizatorii aplicației devin mai conștienți de risipa alimentară și în propriul cămin. Simplul fapt de a cumpăra produse la vânzare accelerată îți modifică într-o oarecare măsură comportamentul. Știi că ai produse cu ”prioritate”, care trebuie consumate. E mai dificil să ”uiți” de ele prin frigider cu săptămânile, consideră Sînziana Perțea.
Planurile bonapp.eco
În viitorul apropiat, planul este să se extindă lista de afiliați și în alte orașe, astfel încât să existe o acoperire cât mai mare în România, iar pe termen lung, este vizată și extinderea internațională.
Dar, la fel de important, spune Sînziana Perțea, este să se îndeplinească obiectivul numărul 1 al acestui proiect: să avem cu adevărat un impact asupra risipei alimentare în România. Asta ne-a motivat de la început. Să devenim ”aplicația cu risipa”, pe care o verifici o dată pe zi, să vezi ce e la tine prin zonă și ce poți să ”salvezi” azi, înainte să îți faci lista obișnuită de cumpărături.
fotografii: bonapp.eco
Tu ai folosit aplicația bonapp.eco? Descrie-ne experiența ta în comentarii!
Citește și alte articole Curatorialist pe tema combaterii risipei alimentare: