Iubesc salatele. Sunt rapide, versatile și, mai ales, light, comparativ cu alte feluri de mâncare. De primăvara și până toamna, ai la dispoziție o grămadă de ingrediente de sezon: verdețuri, legume, fructe astfel încât să faci toate combinațiile posibile. Ba aș spune că și iarna vei găsi variante de a face salate delicioase, trebuie doar să vrei :). Iar dacă vei aplica trucurile pe care ți le voi prezenta în continuare, salatele nu ți se vor mai părea niciodată plictisitoare sau lipsite de gust.
Iată mai jos o listă cu astfel de 10 trucuri pe care să le aplici în bucătăria ta pentru a avea salata perfectă.
- Folosește un spinner pentru salată (uscător de salată) sau usucă bine frunzele verzi folosite în salată cu ajutorul șervetelor de bucătărie.
Știu, pare ciudat, dar nimic nu strică mai rău textura și gustul unei salate decît frunzele moi, pline de apă care umezesc și strică și textura celorlalte ingrediente. În plus, nici dressingul nu aderă la frunzele ude! Spinner-ele de salate se găsesc la magazinele cu articole de bucătărie, inclusiv la IKEA. Dacă nu ai și nu vrei să investești într-unul, nicio problemă. Usucă-le manual, acoperindu-le cu servet de bucătărie și apăsând ușor pentru a absorbi apa.
- Alege ingrediente cu texture diferite (moi, crocante, uscate, umede etc).
Această regulă se folosește în general în bucătărie, atât la mâncărurile “sărate”, cât și la deserturi. De ce? Este simplu: pentru a activa cât mai mulți centri gustativi și pentru a crea contrast și surpriză. De exemplu, elementele crocante pot fi semințe sau nuci de tot felul, crutoane sau chipsuri de legume, în vreme ce elementele moi – bucățele de brânză, carne de pui, ou sau avocado.
- Folosește un dressing homemade pentru salată.
Știu, ai putea spune că sunt în magazine rafturi întregi de dressinguri care îți stau la dispoziție fără niciun efort. Dar eu îți voi răspunde că nici unul nu se compară cu un dressing făcut de tine, proaspăt, din ingrediente de cea mai bună calitate și exact în cantitățile pe care ți le dorești.
- Adaugă culoare salatei.
O salată frumoasă și colorată crește apetitul și îi convinge să mănânce și pe cei mai puțin iubitori ai salatelor. Poți adăuga culoare folosind legume colorate (roșii, ardei gras roșu/galben sau portocaliu, ceapă roșie), frunze verzi, flori comestibile (le găsești ușor în supermarketuri) sau plante aromatice.
- Folosește fructe de sezon pentru salate cu un twist.
Căpșune, smochine, piersici sau caise (pe grill), portocale sunt doar câteva variante de fructe de sezon care pot adăuga.
- Dacă îți place gustul picant, adaugă un strop de iuțeală.
Ardeiul iute, piperul, usturoiul sau muștarul de Dijon sunt variante care adaugă o notă picantă gustului general al salatei.
- Adaugă ingrediente cu proteine sau carbohidrați pentru a transforma salata într-un fel principal.
Dacă vrei ca salata să fie mai degrabă un fel principal decât o garnitură, adaugă ingrediente bogate în proteine (carne de pui, file de pește, bacon etc) sau în carbohidrați (paste, cartofi). Salata va fi sățioasă și te va face să mănânci mai multe legume și frunze verzi decât dacă ai fi ales alt tip de mâncare.
- Folosește sare de mare și piper proaspăt râșnite pentru un plus de savoare.
Regula ar fi să asezonezi, să guști și apoi să decizi dacă mai trebuie adăugat ceva. Iar asta înseamnă moderație încă de la început.
- Amestecă cu grijă ingredientele și dressingul.
Regula ar fi ca, întâi de toate, să amesteci gredientele, înainte de a pune dressingul, astfel încât să nu rămână anumite ingrediente la baza castronului, iar altele la suprafață.
Cel mai simplu este să amesteci direct cu mâinile (curate :)) – Jamie Oliver este unul dintre chefii pe care i-am văzut făcând des asta. Sau, dacă nu ești adeptul mâinilor goale, folosește un set de instrumete de salată speciale (o lingură și o furculiță de lemn sau de plastic).
- Servește salata imediat după ce ai pregătit-o.
Nimic nu este mai neatrăgător decât o salată făcută și lăsată pe blat pentru mai târziu. Nu, salata trebuie mâncată atunci, în momentul în care ai terminat de pus dressingul și de amestecat ingredientele. Atunci componentele sunt fresh, crocante, savuroase și atrăgătoare.
Ai vreun alt truc pe care să ni-l recomanzi pentru salata perfectă?
fotografii: Andreea Mira Photography