În luna septembrie, Mental Health for Romania, o organizație non-guvernamentală dedicată sănătății mintale în rândul tinerilor a lansat Harta Specialiștilor Mental Health for Romania. Maria Pascale, Dan Mirea și Larisa Dinu au lansat acest ONG în 2019 cu dorința de a crește conștientizarea față de tulburările mintale și să îmbunătățească accesul la serviciile de specialitate pentru cei care au nevoie.
Împreună putem îndepărta stigma asociată cu depresia, anxietatea și alte afecțiuni care se încadrează la #MentalHealth. Echipa vrea să pornească cu educația în liceele din țară, pentru ca viitorul să se simtă mai bine.
Astăzi descoperim de la echipa MHR ce a inspirat proiectul și harta specialiștilor, ce ne recomandă pentru a trece cu bine mintal peste perioada sărbătorilor și cum vor intra ei cu dreptul în 2022.
CURATORIALIST: Aveți câteva statistici despre mental health în România?
DAN MIREA: Din păcate, până acum în România au fost realizate destul de puține studii în aria sănătății mintale, lucru poate puțin surprinzător știind că, în ultimii ani ai comunismului, departamentele de psihologie din țară au fost desființate, iar cercetarea a avut mult de suferit.
Un singur studiu (din 2009) a estimat prevalența tulburărilor de sănătate mintală în România, de unde a reieșit că 13.4% dintre români s-au confruntat cu o tulburare la un moment dat în timpul vieții. Această valoare este probabil o subestimare din mai multe motive, precum faptul că studiul nu a inclus un număr mare de tulburări (spre exemplu, tulburările de alimentație, de personalitate și de pe spectrul psihotic).
Același studiu estimează că, pentru jumătate din persoanele care ajung să apeleze la ajutor, durata de la apariția simptomelor și primul contact cu un specialist este de peste 22 de ani, ceea ce arată cât de puțin apelează la ajutor românii și cât de greu este să obții un diagnostic. Acest lucru este confirmat și de date din 2018 de la Institutul Național de Sănătate Publică, care arată că doar 2.3% dintre români au un diagnostic psihiatric. Asta înseamnă că undeva la 4 din 5 români care suferă de o tulburare o fac în tăcere și fără diagnosticul și tratamentul potrivit.
Sperăm ca prin activitatea noastră să încurajăm mai mulți oameni să apeleze la ajutorul necesar, schimbând încet-încet aceste statistici sumbre.
Ce a inspirat lansarea ONG-ului Mental Health for Romania, care este target-ul și ce schimbare vă doriți să aduceți în România?
MARIA PASCALE: Am aflat pentru prima dată despre “depresie”, “anxietate” și “mental health” în timpul facultății, în Anglia, deși aceste concepte mă însoțeau de o bună perioadă, încă din anii de școală din România. În România, nu numai că nu am știut că afecțiunile mintale au un nume, ci am învățat să le ignor complet existența, puternic stigmatizată.
Deschiderea din UK față de acest subiect m-a făcut să-mi doresc să existe “ceva” despre mental health și acasă, un punct de referință care să poată fi modelat de oricine este pasionat de această cauză. Astfel, am lansat “Mental Health for Romania” la sfârșitul lui decembrie 2019, țintind către crearea unei comunități care să militeze activ pentru sănătatea mintală și să ofere informații și sprijin pe “înțelesul tuturor”.
La scurt timp, multe persoane tinere și-au arătat interesul față de inițiativă, și s-a format o echipă care cuprinde zeci de voluntari și colaboratori. Dintre coordonatori, majoritatea suntem plecați la studii în afară, în UK, US sau Olanda, și studiem subiecte diverse, de la psihologie la fizică și drept.
Suntem uniți de o dorință de a produce o schimbare în România atât la nivel de societate, cât și în instituțiile de stat, prin creșterea conștientizării și reducerea stigmei față de tulburările mintale și creșterea accesului la servicii de sănătate mintală pentru cât mai multe persoane.
Ce puteți să îmi povestiți despre Harta Specialiștilor Mental Health for Romania?
Maria: Din păcate, pentru cineva cu posibilități financiare reduse, procesul găsirii unui specialist în sănătatea mintală în România este unul destul de dificil. Nu există transparență în legătură cu ce psihologi/psihiatrii oferă servicii decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau ce specialiști din mediul privat ar avea tarife flexibile în funcție de situația economică a pacienților.
Încă de la începutul activității noastre, am dorit să aducem o contribuție în acest sens și astfel, la doar două luni de la înființarea asociației, am centralizat o mică parte din serviciile psihologice și psihiatrice gratuite și reduse din țară pe site-ul nostru.
Am anunțat acest lucru pe Facebook, iar postarea a reușit să ajungă până astăzi la peste 185.000 de persoane. Rezultatul ne-a întărit credința că oamenii au nevoie de o mai bună informare despre serviciile de sănătate mintală existente în România.
În 2021, am dus proiectul la un nou nivel și am construit o hartă interactivă care speră să ajungă în timp să găzduiască toți specialiștii din țară. Pe hartă pot fi filtrați specialiștii care oferă reduceri și gratuitate, cei care au experiență cu și sunt deschiși față de comunitatea LGBT, cei care oferă servicii online și, nu în ultimul rând, cei care oferă o primă ședință gratuită pacienților care îi găsesc prin intermediul platformei noastre.
Prin harta noastră, sperăm să facem procesul găsirii unui specialist mai la îndemână pentru toată lumea și să încurajăm persoanele aflate în dificultate să apeleze la ajutor de specialitate.
Care este planul pentru 2022?
Maria: Dacă în 2020 și în 2021 am încercat să fim activi în cât mai multe direcții și să dăm startul a cât mai multe proiecte noi, 2022 este anul în care ne vom concentra să extindem proiectele curente.
Sperăm să ajungem în cât mai multe licee din țară cu proiectul “Hai să aducem sănătatea mintală în școli!”, să centralizăm mai multe servicii și să îmbunătățim experiența utilizatorilor hărții specialiștilor, să oferim un spațiu safe pentru cât mai multe persoane pe serverul nostru de Discord, să publicăm rezultatele primului nostru studiu de cercetare care vizează sănătatea mintală a studenților și să continuăm, ca până acum, cu articole pe blog, episoade de podcast, o nouă ediție a concursului de creație și colaborări cât mai diverse.
Ce recomandări aveți pentru perioada decembrie-ianuarie, una destul de încărcată emoțional?
LARISA DINU: Lunile de iarnă pot fi dificile pentru multe persoane. Tranziția abruptă de la agitația sărbătorilor în luna decembrie la un calendar social mai puțin încărcat în ianuarie, zile scurte și mohorâte, reunirea familiilor în care există relații dificile sau petrecerea sărbătorilor singuri pot să aducă o încărcătură emoțională mare acestei perioade.
Crăciunul nu este o perioadă veselă pentru toată lumea și îți recomandăm să ai acest lucru în vedere în discuțiile pe care le porți, în special cu persoane pe care nu le cunoști. Deși acesta este un sfat practic pentru tot parcursul anului, este util să fim și mai atenți la cum ne simțim, ce avem nevoie și cu cine ne înconjurăm în perioada aceasta.
Pentru o stare de dispoziție mai bună, încearcă să profiți de lumina naturală, să faci sport sau mișcare (mers pe jos, în natură, ieșiri în natură) și să păstrezi o dietă echilibrată. Socializarea, discuțiile cu persoane apropiate sau de încredere pot ajuta starea de spirit.
Pe de altă parte, evită interacțiunile dăunătoare, cu persoane în compania cărora nu te simți în largul tău. Împărtășește-ți grijile și gândurile cu cineva sau scrie-le într-un jurnal (fizic sau digital) fie atunci când simți nevoia, fie o dată pe zi, ca un ritual dedicat, pentru a te elibera.
Dacă te confruntați cu lipsă de motivație sau dificultăți de concentrare când vine vorba de muncă sau studiat, ia pauze mai dese și structurează-ți lista cu task-uri în funcție de momentul zilei când știi că ai de obicei mai multă energie, pentru unele persoane – dimineața devreme, pentru altele – seara.
Nu în ultimul rând, dacă simți că ți-ar prinde bine să discuți cu cineva, te încurajăm să o faci. Dacă nu știi ce specialiști sunt în zona ta sau ce fel de terapie ți se potrivește, consultă Harta amintită mai sus.
Nicio stare nu este prea neînsemnată și nicio grijă prea mică. Nu este niciodată prea devreme să apelezi la ajutor profesionist.
fotografie principală via PEXELS