Irina Vasilescu, fondatoare Pe Stop, „e un moment interesant să fii femeie”

Durata: 7 minute

Irina Vasilescu este fondatoarea ONG-ului „Pe Stop”, un proiect care și-a propus din 2018 să combată lipsa accesului la produsele menstruale și la informațiile necesare pentru a te îngriji în siguranță. Până acum, echipa a oferit peste 12000 de pachete cu produse pentru igiena intimă și a ajutat peste 1200 de femei din zone vulnerabile din România – 400 prin intermediul cursurilor, iar 800 cu produse esențiale în timpul stării de urgență.

Irina face mai mult decât să ofere gratuit absorbante. Oferă cursuri de igienă intimă și își dorește să dezvolte un proiect de lege care să le permită femeilor fără posibilități materiale acces gratuit la produse de igienă menstruală pentru a avea grijă de ele cu demnitate.

Fondatoarea este specializată în psihologia organizațională și resurse umane; are experiență ca editor, coordonator și manager al diferitelor proiecte culturale, iar astăzi ne povestește mai multe despre crescut un ONG, făcut greșeli cu creativitate și ce planuri are pentru 2022.

Irina Vasilescu Pe Stop

CURATORIALIST: Ce înseamnă pentru tine să fii femeie?

Irina Vasilescu: Definiția s-a schimbat de când am început cu Pe Stop. O flexibilizez zilnic. Acum, o văd ca pe un mixt de superputeri interioare (reziliență, echilibru, perseverență), în luptă continuă cu obstacole externe (percepțiile tradiționaliste expirate care ne arată ca fiind fragile, emotive sau menite exclusiv să fim mame și gospodine, noțiunile rigide și toxice de „masculinitate” și „feminitate”).

E cu siguranță un moment interesant să fii femeie, chiar dacă mai e mult de muncă până răzbim peste obstacolele astea.

„Pe stop”, „sunt la menstruație”, „mi-a venit”, „perioada aceea a lunii” – să înțeleg că după numele proiectului prima variantă este cel mai des întâlnită?

Numele proiectului are o poveste pe cât de interesantă, pe atât de scurtă. După ce am mers pe teren prima oară, în ianuarie 2018, am vrut neapărat să găsesc un nume inițiativei. Așa că mi-am întrebat pe WhatsApp grupul de prietene din liceu, de care sunt foarte apropiată în continuare. Una dintre ele a răspuns, după nici un minut, „Pe Stop”. Atât. Și a sunat perfect. Nu a existat un brainstorming sau proces îndelungat de creație.

Cred că numele ăsta abia aștepta să fie folosit.

Eu folosesc toată paleta de expresii; în funcție de situație, același fenomen îmbracă diverse haine – termeni oficiali când vorbesc despre menstruație la un curs, și diverse colocviale când mă plâng de crampe unei prietene.

Cum te simți în perioada menstruației, ce obiceiuri ai, ce nevoi îți dorești să îți fie împlinite?

Sunt un caz standard – mă simt puțin ciudat cu câteva zile înainte, apoi nefericită fiziologic în primele două zile. Am o poftă sălbatică de dulciuri.

E important pentru mine să fac mișcare și să nu transform menstruația într-un obstacol în calea a orice vreau să fac în zilele respective.

Ce a inspirat lansarea Pe Stop în 2018 – de ce atunci (a coincis cu vârsta de 30 de ani), ce gânduri ți-au trecut prin minte, care au fost primii pași?

E interesantă ideea cu 30 de ani, nu mă gândisem la asta până acum. În decembrie 2017 renunțasem la un proiect de voluntariat în care mă implicasem timp de 7 ani, cu intenția de a-mi da o pauză. Dar mintea mea nu a fost de acord și a început să-și caute de lucru.

Pe Stop nu a fost o idee originală – din fericire, în domeniul social originalitatea nu e o miză foarte mare. Am văzut un reportaj cu o fată care strângea produse de igienă menstruală pentru femeile fără adăpost din orășelul ei din SUA. Mi s-a părut o idee fantastică, m-am interesat dacă cineva făcea așa ceva la noi și am aflat că nu. Așa că mi-am propus să fac eu.

Am început cu un chestionar online pe care l-am distribuit pe Facebook ca să aflu ce modele și cantități de produse folosesc alte femei – eu mă aveam doar pe mine ca reper, pentru că astea nu sunt subiecte de discuție des întâlnite.

Știi cât de tabu este încă menstruația în societatea românească.

Pe baza răspunsurilor de la chestionar, am făcut o „rețetă” de pachet care ar trebui să fie suficient pentru femeia medie. Am scos niște bani de la pușculiță, am umplut un rucsac cu absorbante și am pornit prin București în căutarea femeilor fără adăpost.

Proiectul a prins un avânt atât de mare, încât în primă fază m-am și speriat. Toată lumea voia să ajute; am făcut o campanie de crowdfunding care a strâns de 19 ori mai mulți bani decât ne propusesem; iar primele femei care au primit pachete de la noi au anunțat și alte prietene. Așa că, în câteva luni, am ajuns de la 9 beneficiare lunare la peste 100 și am înființat Asociația Pe Stop. Acum lucrăm cu aproximativ 400 de persoane lunar.

Irina Vasilescu Pe Stop

Ce îți dorești să faci cu acest proiect?

Scopul Asociației Pe Stop este să reducem la minimum posibil numărul de persoane care suferă din cauza sărăciei menstruale în România. Facem asta acționând pe cele trei paliere unde apare problema:

  1. PRODUSELE – distribuim lunar pachete cu produse de igienă menstruală fetelor și femeilor vulnerabile.
  2. INFORMAȚIA – organizăm cursuri gratuite de igienă menstruală.
  3. LEGISLAȚIA – lucrăm pentru un cadru legislativ care să faciliteze accesul celor vulnerabile la aceste produse de bază.

Ai cumva numere/statistici despre femeile care au nevoie de ajutor în România, povești despre ce folosesc cele care nu au acces la absorbante și care este efectul negativ pe termen lung?

Conform calculelor noastre bazate pe indici INS și Eurostat, în România, aproximativ 1 milion de fete și femei de vârstă reproductive au de suferit din cauza sărăciei menstruale.

Implicațiile cele mai grave apar în două domenii:

>>> Sănătate: lipsa igienei menstruale adecvate poate cauza o mulțime de probleme cronice și acute, de la infecțiile minore, până la cele care necesită operații. Multe dintre persoanele cu care lucrăm locuiesc în condiții insalubre, nu au nici măcar apă curentă sau electricitate și folosesc uneori, în loc de absorbante, cârpe făcute din hăinuțele care le-au rămas mici copiilor. De menționat că problema e agravată de lipsa accesului la îngrijire medicală de calitate.

>>> Social/educațional: fetele care nu au resursele necesare îngrijirii adecvate tind să evite să meargă la școală pe durata menstruației, de teamă de a nu se păta sau a fi ridiculizate. Lună de lună, aceste câteva zile de absență se cumulează și pot duce la dezavantaje educaționale majore, adăugate celorlalte probleme cu care se confruntă. Este încă un aspect care le ține în urmă, comparativ cu colegele lor care au la îndemână tot ce le trebuie.

Care sunt reacțiile femeilor ajutate, poți să ne povestești o experiență?

Femeile cu care lucrăm se bucură foarte mult când primesc un pachet sau vin la curs. La început, mă așteptam să fie mai reținute, dar nu prea a fost cazul. Ceea ce arată că este nevoie doar să creezi un pic de context potrivit ca să poți deschide discuția despre menstruație, atât de necesară în societatea românească, pentru a elimina un tabu inutil și dezavantajos pentru femei.

Una dintre primele persoane pe care le-am întâlnit pe stradă a fost I., care nu are adăpost și stă pe la Gara de Nord. Uneori, veneam în zona ei duminica, în același timp cu un grup de la o biserică sosit să ofere o porție de mâncare gătită celor fără locuință.

I. a renunțat la acea unică masă caldă a săptămânii ca să ne fie nouă ghid către oameni și comunități la care nu am fi avut acces fără ajutorul ei. Ca ea sunt mai multe dintre femeile cu care lucrăm, iar fără ele, cu siguranță, Pe Stop nu ar fi putut crește în ritmul în care a făcut-o.

Irina Vasilescu Pe Stop

Care sunt provocările dezvoltării unui ONG în România? Ce îți place cel mai mult la aceste provocări și unde ți-ar plăcea mai mult ajutor?

Provocarea inițială a fost faptul că nu există un manual despre cum să înființezi și să crești un ONG, în special cu o preocupare atât de specifică. Am avut ocazia să greșesc în cele mai creative feluri, încă o fac.

Din fericire, am aflat rapid despre rețele de sprijin al căror scop este să asigure asociațiilor la început de drum resursele de care au nevoie pentru a se pune în mișcare. M-am bucurat enorm să cunosc oameni în situații similare cu a mea, cu pasiuni foarte diferite, și să nu simt că sunt izolată la început de drum.

O provocare constantă este finanțarea.

Menstruația vine lunar, iar ca impactul nostru să aibă un efect durabil, este nevoie ca fetele și femeile cu care lucrăm să știe că se pot baza pe noi lună de lună. Asta înseamnă că avem nevoie să primim și donații regulate, ca să știm că avem un buget pe care ne putem baza de la o lună la alta.

Din fericire, pe site-ul nostru există opțiunea de a programa o donație lunară și avem o comunitate de donatori lunari care ne sunt alături de ceva vreme. Căutăm să o creștem, ca să putem crește și Pe Stop.

Care sunt planurile Pe Stop pentru 2022?

Vrem să extindem proiectul punând bazele unei rețele naționale, ca să putem ajunge la cât mai multe fete și femei vulnerabile din țară, pe măsura necesităților lor.

Momentan lucrăm predominant în București și știm că nevoia este foarte mare și în restul țării. Pentru asta avem nevoie de sprijin.

Crezi că va fi vreodată posibil să avem tonomate de absorbante gratuite în școli?

Se întâmplă deja.

Un proiect propus de colegele de breaslă de la Iele Sânziene este pilotat în două școli din sectorul 6, unde au fost deja montate dispensere în băile fetelor, iar alte primării din București și Ilfov au în vedere să preia modelul. Noi am fost de curând să vorbim cu copiii de la școli și premisele sunt bune.

Schimbarea cred că începe cu educația, cu stigma legată de tot ce ține de corp, ce recomandări ai pentru părinții noilor generații?

Le-aș recomanda să lase prostiile precum rușinea deoparte și să vorbească deschis și relaxat cu copiii lor despre lucrurile normale care se întâmplă cu corpul. Este una să ai 12 ani, să apară menstruația și să crezi că ești bolnavă și o să mori, pentru că nimeni nu ți-a zis ce urmează să se întâmple (un caz pe care l-am întâlnit foarte des la cursuri), și cu totul altceva să fii informată, pregătită și liniștită că organismul tău funcționează cum trebuie. Iar genul acesta de atitudine se preia din familie.

Ce ai tu FRUMOS?

Entuziasmul cu care vorbesc despre lucrurile care mă pasionează.

Dacă vrei să ajuți cauza Pe Stop poți dona lunar pentru demnitate aici. Sau poți redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, care ar merge la stat, către ONG aici.

 
foto credit Alex Damian, Bogdan Dincă, Maria Cîrstea.

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising