“Văd în jur oameni la un pas de burnout care preferă să se <<ardă>> într-un loc de muncă față de care nu mai simt curiozitate, bucurie, interes, în loc să-și dea voie să testeze un altceva în acord cu cine sunt”, îmi povestește cu surprindere Gabriela Elena Blaga, creativity & leadership coach.
Gabriela este mai mult decât un coach, este la rândul său un profesionist care și-a dat seama când este timpul să spună stop. A prins curajul în anul 2017, când în urma demisiei dintr-o corporație a fondat un ONG dedicat creșterii gradului de conștientizare asupra problemei medicale numită endometrioză în România.
Și nu s-a oprit aici. În 2019 a urmat INNERPRENEUR, un proiect de consultanță creativă pentru companiile care doresc să își susțină angajații să se dezvolte armonios.
“Timp de aproape 15 ani, am experimentat mai multe roluri în cadrul câtorva companii de top. Așa am învățat multe despre ceea ce ne apropie și diferențiază, am intrat în contact cu vulnerabilități umane, dar și organizaționale.”
Însă, cariera Gabrielei a început mult înainte de aceste experiențe. “Pe la cinci ani, o întrebam pe mama de ce oare nu m-am născut floare, de ce masa nu se numește scaun, iar scaunul masa…Habar nu aveam pe atunci că, peste ani, voi declina jocul cu întrebările în forme variate – coaching, interviuri scrise, TV, printre altele”, îmi povestește cu sclipiri în ochi.
Călătoria profesională a luat naștere într-un liceu cu profil economic, a urmat apoi o facultate în finanțe și un master în audit financiar. Din orașul Panciu, a străbătut peste 200 de kilometri distanță și a poposit în București, urmându-și sora. Aici poartă mai multe “pălării”, printre care și cea de coach.
Nu de puține ori, simt că am o maimuță sabotoare care sare în cap, mai ales atunci când știu că urmează să ies din zona de confort. Așa că am zis să stau de vorbă cu un coach care încă de mică a simțim chemarea spre zona aceasta, cea a profesorului și să descopăr mai multe despre cum decurge o astfel de colaborare.
CURATORIALIST: Ce înseamnă pentru tine succesul acum versus atunci când ți-ai început cariera și care crezi că au fost momentele cheie în evoluția felului în care gândești?
Gabriela Elena Blaga: Saltul evolutiv, (re)activarea curajului și bucuria inspirate cel puțin unui om, prin activitățile pe care le fac = SUCCES.
Schimbarea de perspectivă care s-a activat și se manifestă de vreo câțiva ani, a venit din temperarea laturii din mine ce tindea spre perfecționism și nu tolera prea bine ceea ce denumim eșec.
Din momentul în care am renunțat la perfecționism, am acceptat eșecul ca bornă kilometrică ce poate să apară pe drumul către succes. Momentele cheie care au generat acest declic sunt reprezentate de fiecare experiență de viață trăită de prin 2014, de asumarea vulnerabilității personale, ieșirile frecvente din zona de confort.
Ce înseamnă leadership coach în viziunea ta?
Încă de când eram copil, mi-a plăcut să observ viața – în toate formele ei. În ultimii ani, observatorul din mine a simțit că mulți oameni „aleargă” prea mult după lucruri care au, poate, prea puțină legătură cu cine sunt ei în mod esențial.
Poate că, în fuga asta, a fost dată uitării bucuria lucrurilor simple. Și, se mai fuge de ceva important: respectiv de asumarea propriei vulnerabilități, cu toată complexitatea de trăiri, emoții la care putem avea acces tocmai prin vulnerabilitate.
Un leadership coach este, din punctul meu de vedere, un ghid care, prin întrebările înțelepte adresate, antrenează în clientul cu care lucrează:
- Curajul de a ieși din zona de confort
- Manifestarea vulnerabilității
- Agilitatea și adaptarea la mediul VUCA
- Creativitatea
- Starea de prezență
- Mentalitatea flexibilă, infinită deschisă spre învățarea continuă
Care sunt pilonii stilului tău de consiliere, respectiv „VUCA la pătrat”?
Conceptul “VUCA la pătrat” mi s-a configurat în minte în iulie 2020, în timp ce pregăteam un webinar pentru comunitatea Professional Women’s Network România, în cadrul căreia sunt și mentor.
Îmi amintesc cum căutam un titlu prin care să conectez puterea noastră interioară cu mediul VUCA (volatil, incert, complex, ambiguu) în care trăim.
Așa am ajuns la ecuația VUCA²: Vulnerabilitate + Unicitate + Curaj + Autenticitate.
Acești patru piloni ne ghidează spre accesarea puterii interioare, oferindu-ne totodată o oglindă către sinele nostru autentic. Într-o lume în care Volatilitatea, Incertitudinea, Complexitatea și Ambiguitatea au devenit cronice, consider că „ascuțirea” acestor perle interioare face diferența în modul în care ne adaptăm la un mediu schimbător cu viteza luminii.
Cum decurge o colaborare cu tine și ce îți dorești să știe liderii viitorului despre programul pe care și-l asumă să îl parcurgă?
Înainte de a începe efectiv să lucrăm, vreau să le înțeleg mai bine nevoile, precum și să văd dacă există o congruență de valori. Așa încât, cu fiecare în parte, voi stabili un dialog de explorare de 30 – 40 de minute.
Liderilor prezentului și viitorului le transmit că o colaborare cu mine va însemna, adeseori, ieșirea din zonele de confort, ascuțirea gândirii out of the box, asumarea și manifestarea vulnerabilității.
Îmi place să lucrez cu oameni onești, autentici, curioși. Consider că doar astfel putem co-crea schimbări organice durabile.
Poți să ne povestești despre provocările cu care se confruntă oamenii și câțiva pași generali pe care îi recomanzi pentru a trece peste obstacole? De exemplu, despre limitele mentale “așa sunt eu, iar oamenii nu se schimbă”.
Una dintre marile temeri, care este totodată și o provocare, este frica de schimbare. Prin prisma proiectelor globale în care am fost implicată am avut șansa să asist la schimbări organizaționale de anvergură care, desigur, implicau la nivel micro și schimbări individuale.
Este simplu să ne obișnuim cu rutina și să ne temem să facem schimbări chiar dacă acestea ne-ar genera mai binele personal. Văd în jur oameni la un pas de burnout care preferă să se „ardă” într-un loc de muncă față de care nu mai simt curiozitate, bucurie, interes, în loc să-și dea voie să testeze un altceva în acord cu cine sunt. Desigur că pentru asta, este necesar să fi aflat răspunsul la întrebarea: Cine sunt?
Marcus Aurelius spunea că: „Impedimentul acțiunii avansează acțiunea. Ceea ce stă în cale devine calea.”
Așa că eu i-aș invita pe cei care spun “așa sunt eu, iar oamenii nu se schimbă”, să răspundă la aceste întrebări:
- Care sunt trei trăsături care descriu cum ești tu, acum?
- Când ți s-au format aceste trăsături?
- Dacă ai avea o baghetă magica, ce ai alege să schimbi la tine?
- Gândește-te la doi oameni dragi din viața ta pe care îi cunoști de cel puțin cinci ani. Cum au evoluat ei în acest răstimp?
- Ia o foaie de hârtie și desenează o imagine / simbol care reprezintă afirmația “așa sunt eu”.
Revenind la frică, o să reiau ceea ce am afirmat și în cartea mea:
Frica este o emoție inevitabilă în această viață, care însoțește orice schimbare declanșată fie din interiorul nostru, fie de ceva din exterior. Important este să nu fugim din fața fricii, ci să purtăm un dialog cu ea, să înțelegem ce vrea să ne comunice, să o îmblânzim.
Probabil, ai observat că pentru a răspunde provocărilor ce pot să se ivească în calea noastră, recomand demersul interogativ. Întrebările bine puse poartă sămânța soluțiilor de care avem nevoie. Și, mai recomand, să scriem despre ceea ce simțim într-un jurnal, imaginându-ne și ce se va întâmpla și cum ne vom simți când am depășit un obstacol.
Sunt femeile mai deschise la coaching? De ce crezi asta?
Cred că o mai mare ușurință către manifestarea vulnerabilității le face pe femei să fie mai deschise către coaching. Mă bucur, însă, să observ din ce în ce mai mulți domni interesați de beneficiile actului de coaching.
Ne poți recomanda câteva cărți care să ne introducă în leadership coaching, alături de cea scrisă de tine?
O scurtă listă de astfel de cărți sunt:
- Coaching pentru performanță – Sir John Whitmore
- Dare to Lead – Brene Brown
- Coach the Person, Not the Problem – Marcia Reynolds
- Coach de trilioane de dolari – Alan Eagle
- The Hoshin North Star Process – Matthew Cross
- Școala Zeilor – Stefano Elio D-Anna
- Micul print – Antoine de Saint-Exupery
Cât de important este pentru tine echilibrul dintre profesional și personal și cum îl delimitezi?
Extrem de important! Și, îl percep, mai degrabă, ca un tango, în care ascult, cu atenție, ceea ce îmi transmite corpul. Am învățat acest “dans” de prin 2014, cu pași mici, iar acum sunt dansator profesionist. ?
Ce îți mai place la București, ce locuri noi ai descoperit și îți dorești să le împărtășești cu noi?
Iubesc zona Cotroceni și sunt recunoscătoare că locuiesc aici de vreo patru ani. Plimbările pe străduțele din cartier sunt vitamine zilnice, fiecare anotimp îmi oglindește noi fațete ale acestui loc care, din fericire, a scăpat de buldozerele comuniste.
Îmi place să mă plimb la pas din buza Cotroceni până pe Calea Victoriei, iar de ceva timp mă bucur să mă opresc la Ototo Victoriei fie să beau un flat white cu lapte de ovăz, fie doar pentru a privi produsele prietenoase de pe rafturi
Iubesc simplitatea în toate formele ei și apreciez calitatea lucrurilor bine făcute.
Un loc drag descoperit anul trecut este MAT Restaurant unde se bea cea mai grozavă Marguerita cu suc natural de căpșuni. Ah, și să nu uit de delicioasa înghețată Friddi!
Ce pași parcurgi zilnic pentru echilibrul emoțional și fizic?
Respirație profundă abdominală la trezire.
Un pahar cu apă și câteva picături de zeamă de lămâie înainte de micul dejun.
O linguriță de miere în care pun praf de scorțișoară de Ceylon.
Periajul uscat al corpului.
Hrană sănătoasă, curată.
Dansat și cântat prin casă. În ultima perioadă, m-am surprins fredonând des New York, New York a lui Frank Sinatra.
Sărit la trambulina din dormitor, metodă eficientă și ieftină de drenaj limfatic.
Folosirea de cosmetice curate, bio.
Iubesc.
Grădinăresc pe balcon, atunci când este nevoie. Zilele astea, florile de căpșuni mi-au făcut o mare bucurie.
Plimbare în natură.
Ce ai tu FRUMOS astăzi?
Frumosul meu de astăzi și dintotdeauna este blândețea. Asta aud de la oamenii care interacționează cu mine. Eu cred că vibrația blândeții provoacă schimbări celulare, vindecă.
Blândețea este valoarea care cultivată de mai mulți dintre noi poate schimba ceea ce ni se întâmplă. Mama mea este un ambasador al blândeții.