Iuliana Asoltanei este un artizan bijutier și un brand, totodată. Create cu migală, delicate, de multe ori inspirate de elemente ale naturii și colorate ca natura însăși, bijuteriile semnate Iuliana Asoltanei spun o poveste. Povestea celui ce le poartă.
Iuliana este din Iași, având încă de copil înclinații artistice, drept urmare a făcut liceul și apoi facultatea în domeniul artelor plastice. A lucrat aproape un deceniu în lumea animației și jocurilor 3D până când, în 2007, a descoperit crearea bijuteriilor.
Inițial, bijuteriile au fost un hobby, dar pasiunea pentru acest meșteșug a acaparat-o într-atât încât din 2009 a transformat asta într-un proiect antreprenorial. A urmat cursuri, a învățat și singură, a făcut și a refăcut. Dar nimic nu este greu când iubești ceea ce faci.
Te invit să citești mai departe interviul cu Iuliana în care ne va povesti despre acest meșteșug și despre bijuteriile pe care le creează și pe care ea le numește, pe bună dreptate, „artă purtabilă”.
…
Acest articol face parte dintr-o serie dedicata artizanilor zilelor noastre, oameni care încă mai fac cu propriile mâini lucruri frumoase, cu grijă, cu pasiune. Dacă vrei să ne povestești despre meșteșugul tău sau cunoști pe cineva care este artizan într-un domeniu, scrie-ne pe curator@curatorialist.ro ca să î(ț)i facem povestea cunoscută.
…
Curatorialist: Cum ai descoperit arta de a făuri bijuterii? De unde a venit această pasiune?
Iuliana: Parcursul în domeniul bijuteriei a fost unul sinuos, cu o parte de autoeducare și o parte de învățare profesională. Am plecat de la nevoia de a avea bijuterii interesante și adaptate nevoilor mele și am ajuns în punctul în care bucur și alte persoane cu ceea ce creez.
Și caut frumusețea înainte de toate și îmi place să mă joc.
Când te-ai lansat ca făuritor de bijuterii și cum au fost începuturile acestui proiect al tău?
Am început să fac bijuterie pentru prieteni din 2007, dar profesional, cu acte, de fapt, din 2009, cu puțin ajutor financiar din partea familiei. Începuturile au fost pline de entuziasm și căutări. Făceam în acea perioadă multe broșe textile din resturi de materiale de la atelierele vestimentare.
În 2007 am realizat o colaborare cu designerul Claudia Castrase, i-am creat bijuteriile pentru colecțiile Cariatide și Geometrics, iar în 2017-2018 designerul Isabel Vîjîiac a folosit bijuteriile mele pentru prezentările sale din cadrul Soirée de la Mode.
Ce sunt bijuteriile pentru tine? Cum le simți, cum le-ai defini?
Cred cu tărie că vizualul comunică cel mai mult în primă faza. De aceea o broșă folosită cu scop sau o pereche de cercei vor deschide dialogul înainte de cel verbal și vor ancora stabil atenția partenerului de conversație.
Cred că bijuteria are legătura cu estetica poate mai mult decât vestimentația, depășind necesitățile primare. Se adresează unor persoane ce au deja stabilitatea financiară de a accesa forme de comunicare mai subtile.
Bijuteriile sunt o extensie a persoanei care le poartă, vorbesc mult despre creativitatea sau constanța acesteia.
Ai vreo amintire din copilărie care implică o bijuterie?
Îmi amintesc de fascinația pe care o aveau nadele de pescuit ale tatei, am și sfarsit prin a ansambla niște coliere super vesele și colorate din ele.
De asemenea, era o bucurie să adun sâmburii de mere, pepeni și ardei pe fire lungi de mătase sintetică și să le transform in coliere.
Cum ai învățat să lucrezi bijuteriile? Este greu să deprinzi acest meșteșug?
Am învățat inițial autodidact, cu ce am avut la dispoziție în apropiere – fimo, piele, material textile, mărgele. Apoi am aprofundat în zona de metale și pietre prețioase, unde e foarte important să deprinzi o tehnică corectă, iar aici am urmat cursuri la Școala de bijuterie Assamblage a lui David Sandu și cursuri la UCECOM, școala profesională de bijuterie.
Tot ceea ce derivă din pasiune, vine fluid, presupune o curbă de învățare, dar pasiunea dă anduranță și resurse nebănuite în acest proces.
De asemenea, cred că este un mare noroc să pot să lucrez cu ce are pământul mai frumos și prețios de oferit și să aduc oamenilor bucurie în momentele lor frumoase.
Ne poți povesti, pe scurt, etapele de realizare ale unei bijuterii în atelierul tău?
Prima etapa e desigur faza de îmblânzire a inspirației prin desene și, atunci îmi imaginez și elementele ce pot fi realizate tehnic și cum. Apoi intervine, în cazul unor piese personalizate, dialogul cu clientul și medierea între dorințele sale și formula optima dpdv ergonomic și estetic.
Consider că este foarte important ca, pe lângă estetic, bijuteria să puncteze și la capitolul funcționalitate, de aceea îmi port mereu bijuteriile noi, le testez înainte de a le pune spre vânzare.
Ce instrumente folosești preponderent în lucrul cu bijuteriile? Și ce materiale? Introdu-ne puțin în această lume.
Toate uneltele sunt importante și își au rostul lor: hârtia și creionul, culoarea, flacăra torței, acul de lipitură și biaxul pentru șlefuit.
Fiecare piesă în parte are necesitățile proprii. Bijuteriile mele au două mari direcții: bijuterii din materiale neconvenționale înnobilate cu pictură și desen unic și bijuterii din metale și pietre prețioase și semiprețioase.
Bijuteriile neconvenționale îmi permit o libertate de creație mai mare și răspund unor impulsuri emoționale legate de bucurie și culoare. Cele din materiale prețioase merg pe o linie îngustă între clasic cu un twist contemporan, cu accente de structuri naturale.
Am văzut că multe din bijuteriile tale sunt inspirate din natură (flora, fauna). Ce altceva te mai inspiră în creațiile tale?
Cea mai mare pasiune rămâne natura și contactul nemijlocit cu ea. Probabil de aceea și bijuteriile mele sunt inspirate de elemente din floră sau faună.
Una din marile mele sensibilități ține de culoare, fie că se referă la pigmenți, fie că se referă la pietrele prețioase naturale.
Îmi vorbesc și materialele, iar prin volumul și particularitățile lor îmi comunică destinațiile finale.
Ce bijuterie creată de tine ți-a rămas în suflet cel mai pregnant?
Fiecare etapă aduce cu sine provocări și succese. Îmi e greu să spun care dintre ele îmi este cea mai apropiată.
Oare să fie cerceii supradimensionați pictați cu cele mai intense culori? Oare să fie verighetele din aur pur care trăiesc odată cu purtătorul? Să fie salba reinterpretată care sună la fiecare mișcare? Mi-e dificil să mă rezum la o singură piesă…
Cum este să îmbini arta (realizarea bijuteriilor) cu business-ul? Cum este să fii antreprenor în acest domeniu?
Cred ca orice antreprenor pasionat poate confirma că partea de vânzare este definitorie pentru succesul unei afaceri. De aceea, pot doar să fiu recunoscătoare tuturor clientelor mele care mă susțin cu alegerile lor constante și tuturor colaboratorilor care mă ajută să fac mai mult decât fac singură.
Câteodată pălăria de femeie orchestră devine prea grea și mă ajută enorm să o împart cu cineva.
Cum crezi că ar fi o lume fără bijuterii?
Îmi e tare greu să îmi imaginez așa o lume. Din cele mai vechi timpuri înaintașii noștri au avut nevoia vitală de a se diferenția și, apoi de a tezauriza metalele prețioase dobândite…
Creezi bijuterii și la comandă? Care a fost cea mai neobișnuită cerere în acest sens? Sau cea mai interesantă/provocatoare?
Îmi place mult să creez bijuterii personalizate. Fiecare comandă este unică în felul ei și răspunde unor nevoi personale importante. Cea mai mare provocare este de a vedea la final sclipirea din ochii destinatarei/ destinatarului și a simți bucuria acestora.
Dacă ai fi o bijuterie, cum ar arăta acea bijuterie?
Cel mai probabil o broșă colorată și supradimensionată.
Ce modele de bijuterii create de tine sunt cel mai bine vândute?
În acest moment broșele cu forme vegetale stilizate. Sunt mari, ușoare, colorate și prietenoase ca simbolistică.
Ce planuri ai cu proiectul tău antreprenorial pentru acest an?
Planul acestui an este de a crea o colectie integral nouă si de a ieși mai mult în lume cu ele. Mi-e dor de întâlnirile cu clienții. Apoi, mi-e dor să fac piese complicate, de mari dimensiuni.
Cum vezi piața bijuteriilor din România?
Bijuteria a evoluat foarte mult ca piață și datorită existenței școlii de bijuterie Assamblage și evenimentului dedicat designerilor de bijuterie – Autor.
Mai sunt si alte evenimente unde sunt apreciate și căutate piesele create de designeri, dar Autor a fost locomotiva în această direcție. Au crescut organic și oferta, dar și cererea pieței. S-au creat evenimente, s-au coagulat intenții și profesioniști foarte buni reușesc să crească și pe alții pe lângă ei.
Ce ai frumos astăzi?
Astăzi, cele mai noi și frumoase piese sunt cerceii spectacol fauviști cu elemente de perlă, sidef sau foiță de aur și argint. Sunt bijuterii declarative, de mari dimensiuni, dar ușori și delicați pe ureche, perfecți pentru sezonul cald.
fotografii: Iuliana Asoltanei