Cum să păstrezi pâinea ca să rămână proaspătă și apetisantă

Durata: 3 minute

Pâinea este delicioasă atunci când este proaspătă. Coaja crocantă, miezul moale, mirosul amețitor, toate fac parte din arsenalul unei pâini de calitate. Dar cum să faci să păstrezi pâinea cât mai bine încât să te bucuri de gustul și aroma ei și după prima zi de când ai cumpărat-o?

În familia noastră nu reușim să mâncăm o pâine întreagă într-o singură zi – luăm de obicei o pâine “country” de la brutăria artizanală de peste drum. Are 750 g și, deși suntem 4 membri ai familiei, o mâncăm în 2, 3 sau chiar 4 zile.

Care ar fi pericolele care amenință pâinea? Să se usuce sau să apară mucegaiul. Niciuna dintre variante nu este dezirabilă. De aceea, ti-am pregătit o serie de sfaturi despre cum să procedăm cu pâinea încât să o găsim apetisantă și după una-două zile de când am cumpărat-o.

Congelează pâinea

Dacă știi că nu vei consuma o pâine întreagă într-o perioadă scurtă de timp, poți recurge la a congela jumătate sau o parte din ea. Aceasta este metoda cea mai bună pentru a păstra prospețimea pâinii un timp mai îndelungat. Pune-o în pungă de plastic, fie feliată, fie întreagă.

Decongeleaz-o seara pentru a doua zi, punând-o în frigider peste noapte. Sau, dacă ai nevoie imediat de pâine și aceasta este congelată, poți pune feliile direct în prăjitor și se vor decongela sau poți pune pâinea întreagă în cuptor pentru 25-30 de minute, la 160 grade C.

Nu confunda congelarea pâinii cu păstrarea ei în frigider. Nu se recomandă ținerea pâinii în frigider pentru că circulația aerului din frigider contribuie (paradoxal) la a se întări mai rapid decât dacă ai ține-o pe blat, la temperatura camerei.

Împachetează pâinea în hârtie

Pâinea pe care o vei consuma într-o zi-două se păstrează cel mai bine împachetată în pungă de hârtie. Plasticul ar trebui evitat pentru că favorizează formarea mucegaiului.

Depozitează pâinea în cutii speciale pentru pâine

Pâinea împachetată în pungă de hîrtie stă cel mai bine depozitată în cutii speciale de pâine. Acestea pot fi din lemn, metal sau plastic și sunt concepute pentru a ajuta pâinea să se păstreze în cea mai bună stare, având, de regulă, orificii prin care circulă aerul și care ajută la prevenirea uscării pâinii. Alege o cutie de pâine care să te ajute să păstrezi cât mai bine pâinea proaspătă, dar care să se și potrivească stilului bucătăriei tale – sau, de ce nu, să fie un obiect-statement.

Folosește săculeții textili pentru pâine

Săculeții din material textil, de obicei bumbac, sunt o alternativă eco-friendly la punga de plastic sau de hârtie. În plus, față de punga de hârtie, au avantajul că se refolosesc, se spală și nu se rup ușor precum pungile de hârtie. Aceștia se pot folosi atât în congelator, cât și pentru păstrarea pe blatul de bucătărie, într-o cutie pentru pâine.

Desigur, și pentru pâinea care s-a învechit un pic avem soluții de a o transforma în ceva bun în loc să contribuim la risipa alimentară aruncând-o, dar despre asta într-un material viitor.

fotografii: Unsplash

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.