Risipa alimentară este un fenomen curent al lumii moderne. Abundența de produse alimentare care ne înconjoară la tot pasul, interesul scăzut pentru gătit, lipsa de timp sau comoditatea sunt câțiva dintre factorii care întrețin această stare de fapt.
Adevărul este simplu: ajungem să aruncăm multă mâncare, fie că a expirat, fie că s-a deteriorat fără să o mai mâncăm. Consecințele sunt: resurse naturale irosite, bani aruncați (literalmente, la gunoi), și impresia, adesea, că nu avem ce să mâncăm, deși frigiderele sunt pline de alimente nefolosite.
Cum să reducem risipa alimentară?
Simplu. Punând stop impulsului permanent de a merge la cumpărături din nou, fără a fi consumat alimentele pe care le avem deja acasă, în cămară sau în frigider.
Combinând inteligent diferite ingrediente disponibile deja reduci posibilitatea de a arunca alimente proaspete care se perimează (legume, fructe, verdețuri) dacă nu le folosești la timp sau produse care trec de termenul de valabilitate.
Iată 5 idei de mâncăruri pe care le poți face cu ce ai la îndemână
Bruschete
Bruschetele sunt un fel rapid, ușor și delicios. Și, în plus, ai marele avantaj că poți pune ca topping tot ce îți trece prin cap și ai în frigider sau cămară. Pâine prăjită (în toaster sau la cuptor, cu ulei de măsline), usturoi cu care freci puțin suprafața feliei plus un topping la alegere:
- Clasicul roșii + mozzarella + busuioc (proaspăt sau uscat)
- Ciuperci călite câteva minute în tigaie cu unt, oregano și bucățele de usturoi
- Anșoa/sardină la conservă + lămâie
Paste
În orice cămară, chiar și a ta, sunt cu siguranță câteva feluri de paste, de la spaghete la penne sau orechiette. Eu am chiar vreo 10 feluri! :)) Pastele se fac foarte repede și sunt versatile în ceea ce privește ingredientele.
Cu ulei de măsline, usturoi și parmezan plus spaghete poți face deja un fel clasic, Aglia e olio. Alte idei de rețete cu paste:
- unt, smântână și parmezan + penne
- roșii la conservă, ton, capere (dacă ai vreun borcan uitat prin cămară) + tagliatelle
- ciuperci uscate, lămâie, unt, usturoi + spaghete sau tagliatelle
- pesto, ulei de măsline + fussili
Salate
Salatele sunt un fel ușor, se pretează pentru cină și, la fel, poți face diferite combinații pentru toate gusturile și poftele. Fie folosești ingrediente proaspete (legume, frunze verzi, plante aromatice), fie te ajuți de conserve. Câteva idei de rețete cu ce ai la îndemână:
- frunze verzi (salată verde sau mix), porumb boabe la conservă, ardei roșu, roșii, ceapă + dressing
- fasole boabe la conservă, usturoi pisat, pătrunjel + dressing
- salată cu trei tipuri de fasole (albă, roșie, năut), ceapă rondele + dressing
- cartofi fierți, ouă fierte, ceapă rondele, măsline, ardei gras + dressing
Supă-cremă
Sunt un fel delicios, hrănitor și în care poți îngloba o cantitate mare de legume pline de vitamine și minerale pe care, poate, altfel nu le-ai mânca. Eu am devenit fan supă-cremă abia după ce am fost la cursul de gastronomie de la Paris, dar voi sper că le-ați descoperit deja. Astfel, legumele care pălesc ușor și nu îți mai fac cu ochiul să le consumi altfel pot ajunge într-un castron delicios și aburind.
Îți las mai jos cîteva idei pe care le poți pune în aplicare pentru a face o supă-cremă:
- praz + cartofi – minunata supă Parmentier
- roșii la conservă, ceapă, morcov, usturoi, busuioc – supă de roșii delicioasă
- ciuperci, ceapă, morcov, lapte/smântână – supă de ciuperci
- păstârnac copt, ceapă, lapte – supă de păstârnac copt
Orez
Orezul este un aliment pe care, cu siguranță, îl ai la îndemână și care te poate scoate din încurcătură oricând vrei ceva rapid și sățios. În plus, are marele avantaj că nu conține gluten, ceea ce este de mare ajutor dacă suferi de o astfel de intoleranță. Poți găti o mulțime de feluri cu orez și pentru orice tip de masă.
Iată aici doar câteva idei:
- orez cu lapte – un mic dejun delicios ce îți va aminti de copilărie
- clasicul pilaf – un prânz mai consistent
- orez cu mix de legume (proaspete sau congelate) – o cină simplă și ușoară
- orez stir-fry cu condimente chinezești – o masă cu arome exotice
Orice preferințe culinare ai avea, nu uita că fiecare mic gest pe care îl facem pentru combaterea risipei alimentare contează. Așa că, spune-ne, tu ce vei găti azi?
fotografii: Andreea Mira Photography