Pe masa de Crăciun va trona cozonacul, dar asta nu ne împiedică să facem și câteva cookies cu care să ne răsfățăm de sărbători. Nimic nu mi se pare mai frumos decât atmosfera festivă dinainte de Crăciun, cu pregătiri și miros de scorțișoară, ghimbir, ciocolată, portocale, nuci.
Bucătăria devine locul magic în care preparăm tot ce-i mai bun, iar tu poți fi magicianul care face bunătățile să se întâmple. Alocă-ți un pic de timp pentru o activitate plăcută, care să te destindă și să îți aducă un pic de sărbătoare în suflet. Dacă ai copii, implică-i și pe ei, vei fi uimită de ce pot face!
Îți propun în continuare trei rețete ușoare de cookies pe care le poți pune în brad (turta dulce) sau sub brad, ca daruri „made with love” pentru tine și cei dragi ție.
Turtă dulce
De câțiva ani, la noi în casă turta dulce este nelipsită de Crăciun. Iese atât de fragedă și aromată, iar formele sunt atât de simpatice, încât copiii abia așteaptă ziua în care vom face împreună turtă dulce. Nu mai spun că și Moș Crăciun este întâmpinat la noi, în seara de Ajun, cu câteva bucăți de turtă dulce lăsate pe farfurie, lângă brad.
Ai nevoie de:
- 150 g unt tăiat cuburi
- 80 g zahăr brun
- 180 g miere
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 ou
- 400 g făină
- 1/2 linguriță praf de copt
- 4 lingurițe mix condimente pentru turtă dulce (sau, dacă le ai separate: ghimbir 1 linguriță, scorțișoară 1 linguriță, nucșoară 1/2 linguriță, cuișoare 1/2 linguriță, cardamon 1/2 linguriță – toate măcinate)
Glazură (royal icing)
-
- 1 albuș
- 200 g zahăr pudră
- 1/2 linguriță zeamă de lămâie
Pune mierea, zahărul brun și untul tăiat cuburi într-o crăticioară pe aragaz, foc mediu. Amestecă ușor cu o spatulă până se topesc. Când încep să fiarbă, oprește aragzul. Pune bicarbonatul de sodiu în această compoziție, amestecă și apoi lasă să se răcească puțin.
După ce compoziția nu mai este fierbinte, adaugă oul, condimentele pentru turtă dulce, praful de copt și făina. Amestecă-le până obții un aluat omogen. Dacă simți că încă este foarte lipicios, mai presară puțină făină. Formează 2 discuri de aluat, acoperă-le cu folie alimentară/pungi și pune-le în frigider pentru măcar 30 minute.
Preîncălzește cuptorul la 180°C și pregătește 2 tăvi cu hârtie de copt. Scoate unul dintre aluaturi, presară făină pe masă și întinde coca de turtă dulce până la o grosime de 3-4 mm. Decupează cu forme festive și așază fiecare turtă dulce în tavă, lăsând 1-2 cm între ele. Coace timp de 7-8 minute.
Strânge resturile de cocă și întinde iar o foaie din care să decupezi cu formele de turtă dulce. Repetă aceeași procedură până se termină aluatul.
Când s-au copt, scoate tava și lasă-le 5 minute, apoi mută-le pe un grătar ca să se răcească de tot (înainte de glazurare).
Pentru glazură, bate cu o furculiță albușul de ou într-un castron până se spumează ușor. Adaugă gradual zahărul pudră cernut și amestecă până se omogenizează, apoi zeama de lămâie și mai amestecă o dată ca să o încorporezi.
Pune glazura într-un cornet de hârtie sau într-un pos cu un dui foarte subțire și decorează turta dulce.
Trufe cu ciocolată neagră și fistic
Un desert delicios, cu un aspect rafinat și extrem de ușor de făcut – trufele de ciocolată neagră cu fistic. Arată minunat așezate într-o cutie sau într-un borcan simpatic și le poți pregăti pentru a le face cadou celor dragi.
Ai nevoie de:
- 150 g ciocolată neagră
- 150 g ciocolată cu lapte
- 200 ml smântână lichidă
- 20 g unt moale
- 3-4 linguri fistic mărunțit
- cacao pentru pudrare
Pune ambele tipuri de ciocolată într-un bol. Încălzește smântâna într-o crăticioară pe foc până ajunge la punctul de fierbere.
Toarnă smântâna peste ciocolată și, cu un tel, amestecă ușor, din centru, până se topește ciocolata și se omogenizează compoziția. Adaugă apoi untul și fisticul mărunțit. Amestecă din nou. Acoperă cu o folie alimentară și lasă să se solidifice în frigider pentru 1-2 ore.
Cerne cacaua pe o farfurie sau pe o hârtie de copt. Ia din compoziție cu o linguriță sau direct cu mâna și modelează bile de aproximativ 2 cm diametru. Dă fiecare trufă modelată prin pudra de cacao.
Așază-le într-o cutie ermetică. Păstrează-le în frigider și scoate-le cu puțin timp înainte de servire pentru a le simți cât mai bine gustul și aroma.
Baci di dama
Baci di dama sunt un desert clasic italian, cu originea în zona Piedmont a Italiei, recunoscută pentru producția mare de alune de pădure. Se spune că rețeta a fost inventată ca soluție (delicioasă, de altfel) pentru a consuma din cantitatea generoasă de alune din zonă. Se fac foarte ușor și arată minunat.
Ai nevoie de:
- 100 g alune de pădure măcinate
- 100 g făină
- 100 g zahăr
- 100 g unt moale
- 100 g ciocolată neagră pentru umplutură
Amestecă într-un bol alunele măcinate, făina, zahărul și untul până obții textura unui aluat.
Pune aluatul în frigider pentru 1 oră.
Preîncălzește cuptorul la 160 grade C. Pregătește o tavă cu foaie de copt. Scoate aluatul din frigider, ia mici bucăți din el și formează mici bile (aprox. 1 cm). Încearcă să le faci cât mai egale, pentru că la final va trebui să le lipești cu umplutura de ciocolată două câte două.
Pune-le pe foaia de copt și apoi coace-le pentru 15 minute. Lasă biscuiții să se răcească înainte de a pune umplutura de ciocolată.
Topește ciocolata la bain marie. Las-o să se răcească înainte de folosire. Pune câte o linguriță de ciocolată pe jumătate din biscuiți și apoi așază restul de biscuiți deasupra, pentru a finaliza „sandvișul” de biscuiți.
Rețete și fotografii: Andreea Mira – In farfurie