Flori Sauvage – lecția de sustenabilitate în domeniul aranjamentelor florale și a decorurilor de Crăciun

Durata: 7 minute

Când le-am descoperit pe fetele de la Flori Sauvage, Alexa Petre și Georgiana Periețeanu, am aflat și prima oară despre sustenabilitate florală. Altfel spus, aplicarea principiilor ecologice în domeniul aranjamentelor și decorațiunilor florale. Recunosc, nu mă gândisem la asta până acum și sunt recunoscătoare pentru lecția de sustenabilitatea florală învățată cu această ocazie.

Și este bine că avem o atitudine corectă și responsabilă și în cazul atelierelor florale, căci fiecare mic gest pe care îl facem în direcția sustenabilității înseamnă un pas către un viitor mai bun (și mai verde).

Flori Sauvage a fost mai întâi o idee încolțită la o ceașcă bună de cafea de la Origo. Acolo, Alexa și Georgiana s-au reîntâlnit după ce făcuseră împreună un curs de design floral. Rezonând la nivel de idei și stil, dar mai ales împărtășind aceeași grijă pentru protejarea mediului înconjurător, cele două prietene au decis să pornească la drum împreună. Și, astfel, pe 1 noiembrie 2018, a luat naștere atelierul de design floral, Flori Sauvage.

sustenabilitate
Alexa și Georgiana, fondatoare Flori Sauvage

Alexa a studiat Finanțe-Bănci în Marea Britanie, apoi a lucrat câțiva ani într-o corporație în Londra. Mânată de dorul de casă și nutrind spre un domeniu mai creativ, ea s-a întors în România în 2018. Cursul de design floral a fost un cadou de la părinți, care știau cât de mult iubește florile.

Georgiana a urmat Management Economic și Proiecte Europene în cadrul ASE. Ea și-a descoperit latura creativă abia când a devenit mamă și a rămas acasă cu cel mic. Inițial, a început cu un magazin online cu decoruri și flori din hârtie. Ulterior, a urmat și a cursul de design floral unde a cunoscut-o pe Alexa.

La Flori Sauvage, Alexa și Georgiana nu folosesc burete floral, plastice și materiale de unică folosință, își procură pe cât posibil florile de la producători locali și încearcă să dea mai departe mesajul sustenabilității florale

Și azi, Alexa ne povestește mai multe despre sustenabilitate în domeniul atelierelor florale, dar și cum să acționăm mai responsabil fiecare dintre noi, inclusiv acum, în perioada Crăciunului și sărbătorilor de iarnă.

sustenabilitate

Curatorialist: Cum se aplică sustenabilitatea în domeniul aranjamentelor și decorațiunilor florale?

Alexa: Sustenabilitatea florală are mai multe dimensiuni. În primul rând, și probabil cea mai importantă, dar și cea mai vizibilă, este problema buretelui floral. Acesta nu este doar un material nereciclabil (nici măcar buretele “bio” nu este cu adevărat reciclabil în condiții normale), dar este și toxic și chiar carcinogen.

Pur și simplu, este unul din acele produse industriale ale anilor ‘70 prin care s-a prioritizat confortul în pofida sustenabilității. Buretele poate fi înlocuit cu ușurință cu alte metode naturale, prin care se elimină nevoia pentru acest material toxic, iar florile sunt mult mai fericite, stând direct în apă.

O a doua dimensiune este cea a sursei de flori. Florile pe care le vedem în majoritatea florăriilor sunt importate, cu toții știm asta. Dar ele vin de mult mai departe decât am crede. Producătorii de flori sunt majoritatea în țări calde, cu mult soare, precum Kenya, Ecuador și Columbia. După ce sunt recoltate, acestea trec prin bursa de flori din Olanda și apoi sunt distribuite în toată Europa.

Cu alte cuvinte, florile pe care le vedem au călătorit zeci de mii de kilometri ca să ajungă la noi, având o amprentă de carbon uriașă.

Ele nu doar că au fost tăiate poate chiar și acum 2 săptămâni, dar multe dintre ele au călătorit fără apă, în condiții de transport industrial.

Lucrurile încep să se schimbe și aici, mai întâi prin fermele de flori bio, care aleg să nu mai pună atâtea pesticide în flori, dar și prin procurarea de flori la nivel local. Piața din România de producători florali este încă la început, iar varietatea este destul de limitată. Dar ea există și e important să îi încurajăm pe acești oameni să continue treaba de adevărat pionierat pe care o fac. Și, credeți-ne, florile locale sunt atât de frumoase și de proaspete încât uneori nu ne vine să credem cu ce minunății ajungem să lucrăm.

Iar o a treia dimensiune este cea a ambalajelor și a utilizării diverselor materiale de plastic de tip single-use în ateliere/florării. Noi credem că buchetele nu au nevoie de ambalaje, sunt mai frumoase așa naturale, poate cu un pic de foliaj sau ceva texturi jucăușe. A pune folie de plastic pe un buchet nu este nici frumos, dar mai ales nici sustenabil.

Apoi mai sunt tot felul de elemente pe care noi floriștii le folosim în munca noastră destul de mult și nici nu ne dăm seama că există variante mult mai ok pe care le putem folosi, care să fie și mai prietenoase cu mediul. Câteva exemple de astfel de elemente relativ ușor de înlocuit sunt: lumânările de parafină, șoriceii de prindere, sârmele de plastic etc.

sustenabilitate

Ce principii eco v-ar plăcea să le împărtășiți clienților voștri astfel încât să îi faceți mai conștienți de necesitatea protejării mediului?

Cred că cel mai important mesaj pe care vrem să îl transmitem clienților noștri, și tuturor iubitorilor de flori în general, este să nu mai cumpere aranjamente florale în burete. Este ceva atât de simplu și cu un potențial atât de mare! Dacă ei vor începe să ceară aranjamente fără burete, piața inevitabil va trebui să se schimbe pentru a le satisface dorințele. Și astfel trecerea la un design floral sustenabil se va petrece mai repede. Alte lucruri mici, dar importante, ar fi să cumpere buchete fără ambalaj. Și să nu uite să susțină producătorii români, sunt mai aproape decât am crede.

Pomul de Crăciun este de nelipsit în casele noastre de sărbătorile de iarnă. Mulți oscilează între bradul natural și cel arficial. Voi ce ne sfătuiți, ce opțiuni eco-friendly avem?

Noi considerăm că nu trebuie să mergem în extreme, fiindcă sustenabilitatea în preajma Crăciunului poate lua forme destul de austere 🙂 Credem că e important și să te bucuri de sărbători și să simți acea încântare specifică perioadei.

Acestea fiind zise, probabil cea mai puțin sustenabilă variantă de pom de Crăciun este cea a bradului tăiat. Chiar dacă cei cumpărați de la vânzători autorizați sunt crescuți în pepiniere specializate pentru acest scop, la urma urmei tot un copac tăiat este. Varianta bradului de plastic nu este nici ea ideală, chiar dacă îl ținem mai mulți ani. Tot o formă de plastic este, și în general nu unul de foarte bună calitate.

Probabil că cea mai bună variantă pentru a avea totuși un pom de Crăciun este bradul în ghiveci. Dar atenție, dacă ne imaginăm că punem bradul în ghiveci în mijlocul sufrageriei, îl umplem de ornamente și lumini și îi cioplim vârful ca să îi punem o stea, mai bine căutăm alte opțiuni.

Un brad în ghiveci are nevoie de condiții potrivite pentru a supraviețui. Să stea cât de cât la rece, să fie mutat într-un ghiveci mai mare, să nu fie copleșit de globuri grele și, mai ales, să nu îi fie tăiat vârful. Iar la primăvară plantat în natură, preferabil undeva unde sunt temperaturi mai joase, nu în mijlocul orașului.

O opțiune eco-friendly ca alternativă la pomul de Crăciun este să recreem forma lui din alte elemente. Este plin Pinterest de atâtea exemple creative de pomi de Crăciun realizați din ghirlande luminoase, din cărți, din crenguțe și fructe uscate, din câte și mai câte materiale pe care cel mai probabil le avem deja în casă. Imaginație și răbdare să avem, că opțiuni există.

Ce tip de decorațiuni / aranjamente florale / coronițe sunt cele mai potrivite un Crăciun „green”?

În principiu, orice fel de decorațiuni din materiale naturale. Noi realizăm tot felul de coronițe 100% naturale, făcute pe o bază din mușchi de pădure, cu fructe uscate, scorțișoară, conuri, crenguțe de brad și alte conifere. Sunt așa de faine prin simplitatea lor!

Pentru opțiuni mai festive, recomandăm globurile din sticlă, panglici din materiale naturale precum iută pentru aspect mai rustic sau mătase pentru ceva mai elegant și decorațiuni din lemn. Iar pentru masa de Crăciun, un aranjament simplu cu crenguțe de brad puse într-un vas cu apă, și cu o lumânare de ceară naturală, fie de albine sau de soia.

sustenabilitate

sustenabilitate

sustenabilitate

Ce elemente naturale ne ajută să creăm o atmosferă festivă în casele noastre?

Cred că depinde de gusturile fiecăruia, dar fructele și mirodeniile sunt întotdeauna potrivite pentru o atmosferă de sărbătoare. Putem usca câteva felii de portocale și de mere la cuptor și face niște ghirlande simpatice din ele, sau folosi scorțișoară și anason pentru niște decorațiuni frumos mirositoare.

Cum am spus și mai sus, lumânări de ceară naturală cu parfum non-toxic, decorațiuni de lemn, inclusiv pentru ornarea pomului, dacă îl avem. Crenguțe de brad și de alte conifere, flori de bumbac, conuri, ghinde și castane. În principiu cam tot ce ne oferă natura, chiar și în această perioadă.

sustenabilitate

sustenabilitate

sustenabilitate

Cum arată Crăciunul vostru eco-friendly ideal?

Oh, ce întrebare frumoasă! Un Crăciun eco-friendly reușit este cu un pom de Crăciun în ghiveci, ornat cu felii de portocale și cu jucării din lemn, în jurul căruia să se strângă toți cei dragi.

Însă Crăciunul ideal de fapt nu este doar despre decoruri naturale și materiale eco-friendly, sustenabilitatea se măsoară și prin bunăstarea pe care o resimțim, însemnătatea pe care alegem să o acordăm acestor clipe, timpul cu tihnă pe care ni-l oferim și intenția de a fi prezenți în acest moment așa cum este el.

La final, a fi sustenabil înseamnă și a fi bine cu tine însăți.

fotografii: Flori Sauvage (by Ioana Porav)

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.