Stellar Atelier – Când tradiția meseriei cheamă și pasiunea îi răspunde

Durata: 6 minute

Pe vremuri, meseriile se moșteneau în familie, era o tradiție și se clădea un nume. Înclinarea către acea meserie, dacă nu era nativă, se învăța de mic copil, ajutând pe lângă cei mari. Astfel că, o dată ajuns matur, simțeai că asta îți e menirea, nu mai era loc de întrebări sau dileme.

În prezent, sunt puțini cei care mai continuă tradiția meseriei din familie. Iar Denisa Calotescu este una dintre ei, îmbrățișând meseria de croitoreasă, precum bunica sa. Chiar dacă mai târziu. Atunci când a simțit nevoia de a-și redefini prioritățile și obiectivele.

Stellar Atelier
Denisa Calotescu

Denisa se autodefinește ca mamă de 3 copii și fondatoare a brandului de modă sustenabilă Stellar Atelier.

Dar înainte de a se dedica acestui proiect antreprenorial, Denisa a profesat într-un cu totul alt domeniu. Cu o formație academică în domeniul marketingului, a lucrat timp de 14 ani în domeniul bancar.

Pasiunea pentru croitorie nu a părăsit-o niciodată, dar a pus stăpânire pe ea atunci când a devenit mamă. Era prin 2017 când, căutând haine pentru copii, din materiale naturale – în special lână, nu a fost mulțumită cu ce a găsit pe piață și a decis să le facă ea însăși.

Așa a început acest proiect, mai întâi cu hăinuțe pentru copii și continuând și cu haine pentru femei, toate din materiale naturale: in prespălat, lână, muselină de bumbac organic și cu un design atemporal și lejer.

Citește mai jos interviul cu Denisa Calotescu despre cum a pus bazele Stellar Atelier și cum a construit un brand de modă sustenabilă.

Stellar Atelier

Curatorialist: Care este prima ta amintire legată de modă?

Denisa: Primele amintiri sunt rochițele pe care mi le cosea bunica mea, cred că de la ea am moștenit gena aceasta, a fost croitoreasă și mereu îmi făcea fuste, rochii deosebite, într-o perioadă în care nu se găseau pe piață așa multe articole de îmbrăcăminte.

Ce te-a atras la domeniul creației vestimentare? Ce te-a chemat aici?

M-a atras foarte mult acest domeniu și cred că mereu am fost atrasă de handmade, de lucrurile făcute manual, cu mâna ta. Domeniul vestimentar a venit ca o necesitate de a crea ceva unic, ceva ce nu găseam în magazine

Când ai demarat proiectul Stellar Atelier și cum au fost începuturile?

Stellar Atelier a luat naștere în 2017, o dată cu primele haine de lână pe care le-am lucrat din materiale reciclate, pentru fiul meu. Au fost câteva mămici, cliente, care m-au susținut și m-au încurajat încă de la început și care m-au făcut să prind curaj pentru a-mi urma visul.

A fost dificil și mamele care lucrează cu copii mici acasă cred că înțeleg perfect asta, însă unde este multă pasiune totul prinde contur și cauți sa depășești dificultățile pentru a te axa pe partea frumoasă.

De ce ți-ai numit proiectul antreprenorial “Stellar” Atelier?

Numele l-am ales într-o noapte când eram sub un cer superb, plin de stele. Mi-a inspirat liniște, speranță, natură și mi s-a părut potrivit pentru ce vreau să transmit prin produsele noastre

Cum arată pentru tine outfitul în care te simți perfect?

Este foarte important să mă simt bine în hainele pe care le port, de aceea am unele piese preferate la care revin iar și iar și toate sunt din materiale naturale, comode și prietenoase cu pielea.

De când am descoperit inul prespălat, mereu întind mâna după o bluza de in, fie vară, fie iarnă, este un material all season.

Cum ai descrie femeia care poartă creațiile Stellar Atelier? Dar stilul Stellar Atelier?

Femeia care poarta creațiile noastre este preocupată de un stil de viață sănătos, atât pentru ea cât și pentru familia ei, inclusiv legat de materialele care intra în contact cu pielea. Preferă haine comode, atemporale.

Stellar Atelier

Stellar Atelier

Stellar Atelier

Cum ar trebui să fie hainele pentru copii pentru a se adapta perfect nevoilor specific ale acestora? Cum le vezi?

În primul rând, trebuie să fie comode, pentru a le oferi libertatea de joacă, de mișcare. Apoi, trebuie să le lase pielea să respire, de aceea recomandăm doar materiale naturale pentru copii, pentru că au proprietăți de termoreglare a corpului.

Stellar Atelier

Stellar Atelier

Stellar Atelier

Ai ales să lucrezi doar cu material naturale. Alegerea ta ține de sustenabilitate și de susținerea curentului slow fashion?

Am ales materialele naturale pentru a reduce impactul asupra mediului, hainele noastre sunt biodegradabile. Apoi, majoritatea produselor le lucrăm la comanda, evitând astfel excesul sau fast-fashion-ul.

Chiar și cele aflate în stoc sunt lucrate în serii mici, fiind un atelier de dimensiuni mici putem reface stocul relativ repede și creăm doar ceea ce se cere, eficientizând, astfel, resursele.

Și nu în ultimul rând, pentru proprietățile deosebite pe care materialele naturale le au, confortul pe care ți-l oferă atunci când le porți; am vrut să pot oferi aceasta bucurie cât mai multor persoane.

Ai un atelier cu care colaborezi? Câte persoane sunt în echipa ta?

Am câteva ateliere cu care colaborez, în perioadele în care avem nevoie de o producție mai mare. În prezent, în echipa mea sunt 5 membri, toate suntem femei. Și atelierele cu care colaborez au în echipă femei, iubesc energia feminina pe care o avem în mediul de lucru

Ai vreun designer pe care îl admiri și care te inspiră?

Nu urmăresc anumiți designeri, de altfel conceptul de slow fashion este cumva opus tendinței de a fi „la modă”.

Inspirația o iau din natură, din viața de zi cu zi,  de la cliente cu care păstrez o legătură apropiată și ele îmi transmit cele mai bune idei, pentru ele facem ceea ce facem și sunt recunoscătoare că pot să aflu direct de la „sursă” ceea ce își doresc.

Dacă nu ai mai face modă, ce ți-ar plăcea să faci?

Cred că ceva tot pe partea creativă, poate Copywriter. Mi-ar plăcea să explorez acest domeniu, mi se pare fascinant

Cum te încarci creativ în timpul liber? Ce îți place să faci când nu ai nimic de făcut?

Cu timpul liber mai greu, deoarece sunt mamă de 3 copii mici și timpul liber mi-l dedic celor mici ? În rarele momente când mai prind o după amiază liberă, îmi place să mă întâlnesc cu prietenele mele dragi și să depanăm amintiri.

Ce planuri ai pentru proiectul Stellar Atelier? Ne pregătești ceva nou în viitorul apropiat?

Da, în curând vom lansa colecția nouă de toamnă pentru femei și copii. Am creat și niște articole pentru botez pe care abia aștept să vi le prezint, de-a lungul timpului multe mame ne-au întrebat dacă facem și haine pentru botez, acum putem să răspundem afirmativ!

Care este piesa vestimentară Stellar de care te leagă o poveste pe care ne-ai putea-o spune aici?

Cea mai dragă piesă este o salopetă pe care am făcut-o pentru fiica mea și pe care a purtat-o atunci când am ieșit din maternitate, a fost prima ei hăinuță cusută de mine. Băiețelului cel mare nu îi venea să creadă că noua lui sora va fi atât de mică încât va încăpea în salopeta aceea ?.

Tu ce ai frumos astăzi?

Astăzi am frumos multă energie feminină primită de la colegele mele care mă încarcă toată ziua.

fotografii: Denisa Calotescu

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.