Zea et Sia | Antreprenoarea care a renunțat la avocatură și și-a găsit menirea în creare de bijuterii

Durata: 10 minute

O carieră de succes în avocatură nu a fost suficientă pentru Oana Birsescu, creatorea brandului Zea et Sia. Și-a dorit mai mult împlinire sufletească și timp pentru fetițele sale. Astfel, și-a dat frâu creativității și pasiunii pentru bijuterii și a creionat pe îndelete brandul Zea et Sia, după chipul și asemănarea sa, pe care l-a lansat în 2020. Și toată inspirația vine de la fiicele ei, care au dat și numele proiectului.

Oana Birsescu, fondatoarea Zea et Sia

Oana s-a născut în Botoșani, apoi s-a mutat în Iași pentru a urma Facultatea de Drept, decisă să urmeze o carieră în avocatură. În anul IV de facultate, a obținut o bursă Leonardo da Vinci la Viena și astfel, a avut șansa să facă un stagiu de practică la o prestigioasă casă de avocatură din Austria, Wolf Theiss.

Întoarsă în țară, s-a mutat în București și s-a angajat la Clifford Chance, cea mai mare casă de avocatură. Timp de 10 ani, s-a specializat ca avocat corporate corporate (în zona de private equity, M&A, TMT, Fuziuni și achiziții) în diferite case de avocatură: White&Case, Schoenherr si Bulboacă și Asociații. Nimic nu părea să oprească ascensiunea Oanei în acest domeniu.

Doar că, după nașterea celei de-a doua fetițe, Oana s-a decis să pună capăt carierei de avocat care îi răpea prea mult din timpul pe care și-l dorea dedicat familiei. O schimbare radicală și curajoasă, care i-a dat șansa să devină omul pe care și-l dorea. Un creator de bijuterii într-un proiect de suflet inspirat de fiicele ei care i-au dat aripi.

bijuterii
Oana Birsescu alături de fiicele sale, Azeea și Alessia

Citește mai jos interviul cu Oana Birsescu, antreprenoarea din spatele Zea et Sia despre puterea de a schimba totul când pare că ai totul și despre brandul de bijuterii care i-a adus împlinirea.

Curatorialist: Cine este Oana, dincolo de a fi creatoarea brandului Zea et Sia? Și care ar fi 3 cuvinte care te descriu cel mai bine?

Oana și-a găsit pasiunea care o împlinește pe plan profesional și fericirea în plan personal. Oana este fetița care a plecat dintr-un orășel de provincie și s-a trezit in a big big word. Oana este povestea fiecărei femei care crede în ea și în povesti cu happy end.

Trei cuvinte: optimistă, iubitoare, creatoare.

Când ai lansat Zea et Sia și cum te-ai gândit la un proiect antreprenorial în domeniul bijuteriilor?

Zea et Sia a fost lansat în 2020, însă proiectul începea să prindă contur din 2018. Nu aveam experiență în domeniul bijuteriilor, însă pasiunea m-a determinat să creez acest brand de bijuterii. A fost un challenge pentru mine latura antreprenorială, ieșeam din zona de confort a avocaturii de business.

După nașterea copiilor, am simțit nevoia de o schimbare, de a evada din mediul de lucru, din avocatura de business. Orele lungi petrecute la birou și lipsa de înțelegere și susținere față de mame m-au împins să mă reinventez și să îmi dezvolt marea mea pasiune: bijuteriile.

Mi-am dorit dintotdeauna să îmi exprim sensibilitățile și să le materializez cumva. Aveam de mică tragere spre latura artistică, spre frumos, însă în școala românească am pus accent pe alte domenii.

Mi-am dorit să fiu avocat cu ștaif pentru că părea important. Însă, mi-am dat seama că altele sunt lucrurile care mă împlinesc.

bijuterii

Ce reprezintă bijuteriile pentru tine? Și ce crezi că spun ele despre cel ce le poartă?

Bijuteriile sunt parte din identitatea noastră. La fel cum muzica, hainele, anturajul, limbajul, stilul de viață ne definesc, bijuteriile sunt cartea noastră de vizită.

Bijuteriile sunt emoții încapsulate. Cred foarte mult în conceptul de bijuterii personalizate, unice, cât mai aproape de sufletul meu.

Fetițele tale au inspirat numele brandului – cum ai ales aceste nume atât de speciale? Poți să ne spui povestea lor?

bijuterii
Alessia și Azeea
bijuterii
Azeea
Alessia

Azeea este un nume inventat de soțul meu. Ne-am dorit nume deosebit, pe care să nu-l mai aibă nicio fetită. Inițial, nu mi-a plăcut, mi se părea un nume ciudat cumva cu influente orientale, însă, ulterior, m-am îndrăgostit de acest nume. Numele Azeea a venit foarte târziu, cu câteva săptămâni înainte să nasc. Inițial, ne gândisem la Bella Anastasia, iar ulterior am ales Azeea Anastasia.

Alessia este un nume care ne-a plăcut foarte mult fiind melodios și mai puțin folosit. Nu aveam un al doilea nume, iar soțul meu la fel a ales unul la fel de neuzual și anume Hera – Alessia Hera :).

Cum au fost începuturile antreprenoriale și cu ce provocări te-ai confruntat?

Așa cum spuneam, aveam experiență zero în domeniu atunci când am început. A necesitat curaj să ies din zona de confort, inspirație și multă pasiune pentru ceea ce fac acum.

Nu știam nimic de brand, de SEO, de marketing, de brand awareness. Am luat totul de la zero, le-am privit ca pe o evoluție personală și profesională. Am învățat multe, iar unde nu știu, apelez la profesioniști. Începutul a fost greu, foarte greu. Fiecare ban câștigat a fost și este reinvesti în business.

Drumul este extraordinar și intens. Am trecut de la toate stările: bucurie, plâns, dezamăgire, frustrare și senzația că urc cele mai înalte culmi.

bijuterii

Cum funcționează mai exact business-ul tău? Faci schițele și colaborezi cu un atelier care realizează efectiv bijuteriile? Introdu-ne puțin dincolo de cortină.

Bijuteriile sunt create și fabricate la noi în România, cum îmi place mie să zic „proudly made in Romania”.

Bijuteriile sunt desenate de mine, însă producția efectivă se realizează externalizat, la un atelier de bijuterii cu o expertiză de peste 28 de ani, unde există cunoștințele necesare pentru a pune în practică schițele.

Nu fac niciodată rabat de la calitate și țin cont tot timpul de dorința clientului. Încerc să ofer nu doar o bijuterie personalizată, ci o experiență cap- coadă. Îmi place să stau de vorbă cu clientele, să aflu ce își doresc, cum pot să le ofer ceea ce își doresc. Când pot, livrez personal bijuteriile pentru a cunoaște mai îndeaproape clienții Zea et Sia.

Sunt bijuterii care pot fi personalizate până la ultimele detalii. Ele sunt finisate manual și, astfel, fiecare piesă este unică. Îmi place să cred că detaliile contează, ele fac diferența. Cum spunea Neil Blumenthal: “Details matter. They create depth, and depth creates authenticity.”

bijuterii

 

bijuterii

bijuterii

Ce te inspiră în munca ta de zi cu zi? Ai și anumiți designeri sau antreprenori pe care îi admiri?

Primele colecții au fost inspirate de fetițele mele, muzele mele în procesul e creație. Dacă văd că lor le place un ursuleț, unicorn, fluture sau orice alt desen haios cum ar fi un curcubeu sau o căsuță,, îl transpun în schițe. Colecția Baby Love, Dragoste Mamei, Matchwear sunt doar câteva din colecțiile care au fost create 100% datorită lor.

Mă inspiră și locurile în care călătoresc, arhitectura unui oraș, tradițiile, oamenii. Însă, cel mai mult îmi place să ascult nevoile clienților Zea et Sia.

Dragostea pentru bijuterii am descoperit-o o dată cu Pasquale Bruni. Am o admirație deosebită față de el și față de Joel Arthur Rosenthal. Îmi place și Katherine Kim și Yana Nasper. Nu am niciun model în domeniu, însă mă inspiră multe antreprenoare din România și nu numai.

Cum se împacă rolul de mamă cu cel de antreprenoare?

Îmi place să cred că Zea et Sia este al treilea copil, așa că atât brandul, cât si fetițele mele cresc împreună. Este greu, dar extraordinar de frumos. Și, de la an la an, sunt mai încântată de ceea ce am realizat atât pe plan profesional cât și personal.

Creștem împreună și eu zic că o facem frumos, în ritmul nostru.În acest moment prioritar este, însă, rolul de mamă.

Cât sunt fetițele la grădiniță, mă pot ocupa și de business. Când vor fi fetițele mele mari și Zea et Sia ajunsă la maturitate, sper să mă pot dedica mai mult, însă acum fetițele sunt pe primul loc.

Care este colecția preferată de bijuterii din portofoliul propriu? De ce, care este istoria din spate?

Mi-e greu să aleg pentru că toate colecțiile sunt făcute din pasiune, sunt ale mele :). Colecția mea de suflet este Colecția Match Wear. Suntem singurii din România care au o colecție dedicată mamă-copil (Match Wear). Matchwear presupune crearea unor seturi de bijuterii asemănătoare pentru mamă și copil.

Ideea a venit de la o prietenă, mămică de două fetite și mi s-a părut că mi se potrivește mănușă având și eu tot două fetițe. Cred că toate fetițele visează și își doresc să poarte bijuteriile mamelor lor, așa că ne-am gândit că  o colecție mamă-fiică ar fi o idee excelentă pentru un cadou perfect.

Colecția Baby Love este prima colecție care a luat naștere dintr-o nevoie de a oferi fetițelor mele cerceii potriviți. Suntem printre singurii din România care comercializam cerceii cu tortiță/prezură, care pot fi un prim cadou excepțional.

Este foarte important să se opteze pentru cerceii cu tortițe, creați special pentru a nu răni urechile și pielea fină a bebelușilor. Tortițele nu se desfac, cerceii nu se pierd, iar bebelușii nu-i pot înghiți. Acest model poate fi purtat încă de la naștere și sunt recomandați pentru orice vârstă.

Având două fetițe, am avut experiențe neplăcute cu acel tip de cercei cu șurub. Pur și simplu, se desfăceau și, fie pierdeam câte un cercel, fie stăteam cu teama de a nu-i înghiți.

Colecția Perle este printre ultimele colecții, însă m-a cucerit. Într-o lume care poate produce și înmulți atât de mult artificial, produsele naturale cu adevărat frumoase, pure, au devenit o raritate.

Perlele – comori naturale, o bijuterie a oceanelor care își păstrează valoarea și nu își va pierde din valoare prea curând. Perlele mă duc cu gândul la mama, la eleganța atemporală și la puritate. Avem chiar și pentru fetițe cercei cu perle, iar colecția va avea cât de curând mai multe modele noi.

bijuterii

Ce bijuterii porți zilnic? Care este bijuteria ta preferată, la care nu ai putea renunța niciodată?

În general, port perle, sunt îndrăgostită de ele. Port verigheta și inelul de logodnă zi de zi, iar la ocazii speciale, port inelul cu fundă Zea et Sia și cerceii cu fundă. Dacă nu port perle, am un colier Zea et Sia gravat cu numele celor doua fetițe.

La mână am întotdeauna o brățară pe șnur în formă de înger Zea et Sia care îmi aduce aminte de mama. La ocazii, reușesc să port brățara bangle Eternity Zea et Sia sau cerceii Rose din colecția Mimosa pe care îi ador. Dacă vreau sa mă asortez cu fetițele mele, purtăm bijuterii din colecția Match Wear.

Nu aș putea să renunț niciodată la un inel vechi cu safir și diamante primit de la soțul meu. Este o bijuterie art deco care nu se mai fabrică, cu un design excepțional și cu valoare sentimentală. Sper să vin cu acest design în curând și pe site-ul Zea et Sia.

Care sunt cele mai vândute modele de bijuterii Zea et Sia?

Cerceii cu tortiță și diamant Zea et Sia din colecția Baby Love, bijuteriile asortate mamă-fiică din colecția Matchwear și bijuteriile din colecția Angel și Dragostea Mamei sunt cele mai apreciate. În general avem din ce in ce mai multă cerere pe bijuterii personalizate, gravate.

Ce te-au învățat anii de antreprenoriat?

M-au învățat că cel mai important asset al unui business sunt clienții. Că brandul trece dincolo de produse, este valoarea emoțională, bazată pe încredere si relațiile care se creează. Că oamenii vor autenticitate. Că trebuie să-mi cunosc clienții și să le ofer suport impecabil la pachet cu produse executate la cel mai înalt standard.

Cred că felul în care am ales să comunic acest brand a făcut diferența. Faptul că nu am mers după rețeta clasică și că am lăsat vulnerabilitățile mele să se vadă în fiecare moment din povestea asta.

Mi-am dori să fie totul foarte personal până în cel mai mic detaliu: de la numele brandului până la poze cu mine și fetițele mele, am ales să fim ca o carte deschisă, cumva aproape de clientul nostru. Am vrut să ies din mass market și, de aceea, comunic de fiecare dată clienților noștri că bijuteriile pot fi personalizate, unice. Adaptăm fiecare model în funcție de dorința clientului.

Cum îți petreci timpul liber, care sunt micile plăceri ale vieții pentru tine?

Timpul liber mi-l petrec în familie, cu cele două fetițe și soțul meu. Ne place să ieșim mult în natură, să călătorim și să ne întâlnim cât de des posibil cu prietenii noștri sau ai fetițelor.

Îmi place enorm să călătoresc, este modul meu de a-mi umple sufletul de fericire. Îmi cumpăr săptămânal flori, beau vin roșu și dansez în casa cu fetițele :).

Mă uit ore întregi la bijuterii vechi, art deco și îmi place să descopăr magazine artizanale, hand made în călătoriile mele. Sunt atrasă de tot ce ține de frumos, de la artă, parfumuri de nișă, lumânări artizanale, lucruri în general unice, în ediție limitată unde, în general, se pune foarte mult suflet. Observ ușor cele mai mici detalii și apreciez munca, dăruirea din spate.

Ce ți-ai dori pentru acest business si încă nu ai reușit să îl realizezi?

Să am un spațiu fizic unde să-mi expun bijuteriile și să am o colecție de high jewelery. Ambele urmează să se materializeze în curând, sunt convinsă că este doar o chestiune de timp. Și, last but not least, să ajung în Italia să colaborez cu o casă de bijuterii cu istorie.

Visez să ajung la un moment dat la  bijuterii unice pentru că visurile nu se fac în serie.

Văd creația ca având legătură cu timpul, cu spațiul, cu răgazul de a contempla, nu are legătura cu bijuterii făcute pe banda rulantă.

Îmi doresc să creez bijuterii atemporale, bijuterii zestre cum îmi place mie să le spun, dar cu o valoare sentimentală.

Ce ai frumos astăzi?

Am de oferit un zâmbet sincer. Oamenilor de pe stradă, celor pe care ii întâlnesc zilnic și tuturor celor care ne citesc si urmăresc. Just because 🙂

fotografii: Oana Birsescu

 

Acest articol a fost prezentat de Zea et Sia.

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.