Sâniziene – o poveste la feminin despre iubirea propriului corp și ajutorul oferit pentru victimele abuzului sexual

Durata: 6 minute

“Salut, azi ți-ai iubit corpul? Asta te-ar întreba o sâniziană dacă ar avea glas. Apoi ți-ar spune că ai un corp ca să-l iubești. Că picioarele, sânii, fundul, buzele, sunt toate acolo, la locul lor, pentru ca tu să fii femeia asta faină în fiecare zi” – cu acest mesaj și sfat, deopotrivă, ne întâmpină echipa Sânizienelor pe site-ul lor.

 

De la Asociația Comma la Sâniziene, iar acum la Asociația pentru Victimele Abuzului Sexual (AVAS)

Proiectul Sâniziene este la intersecția artei cu activismul social pentru ajutorarea femeilor care au fost victime ale abuzurilor sexuale. Inițiativa îi aparține lui Beatrice Anne-Mary, o tânără din Suedia, venită la Cluj pentru a studia Medicina, supranumită “Our Lady and Saviour” în interiorul comunității.

Odată cu sosirea aici, Beatrice a văzut o serie de probleme ignorate din societatea românească, cum ar fi cele legate de abuzurile sexuale și, cu stupoare, a realizat că, spre deosebire de Suedia, în România nu există niciun centru dedicat sprijinirii și consilierii victimelor acestui tip de abuz.

Astfel, ea a luat decizia deschiderii în 2018 a Asociației COMMA, ca ONG care să lucreze în domeniul drepturilor sexuale și reproductive în România (inclusiv introducerea educației sexuale în școli) și care să acționeze drept prim centru de sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale.

Sâniziene este un proiect artistic colaborativ, demarat de Beatrice tot în 2018, al cărui scop este de a atrage atenția asupra necesității femeilor de a-și iubi și accepta propriul corp, altfel spus de a avea o relație sănătoasă și frumoasă cu trupul lor.

În cadrul proiectului, o serie de obiecte ceramice vechi, reciclate, sunt transformate în vaze cu sâni, o transpunere artistică a iubirii pentru corpul feminin. Toate veniturile obținute prin vânzarea acestor vaze Sâniziene sunt donate în totalitate proiectului Ușa Galbenă desfășurat de Asociația pentru Victimele Abuzului Sexual

 

Am stat de vorbă cu una dintre voluntarele proiectului Sâniziene, pentru a afla mai multe despre proiect și scopul său umanitar.

De ce au fost alese vazele cu sâni ca obiecte artistice în cadrul proiectului Sâniziene?

Vazele cu sâni, cunoscute în online ca “pleasure pots” nu sunt o inovație, dar sunt un răspuns la niște probleme pe care noi nu știam că le avem.

Dorința noastră e de a obișnui publicul cu corpul feminin și de a-l ajuta să înțeleagă că nu e un obiect sexual.

E un corp, face minuni doar pentru că există în splendoarea lui, oricare ar fi ea, nu ar trebui să îl ascundem sub straturi de cârpe ca să ne simțim în siguranță.

Cum ajunge un vas vechi, reciclat drept o Sâniziană?

Strângem borcane, vaze vechi, diverse sticle. Ne stresăm prietenii și chioșcurile din jurul blocurilor pentru tot ce înseamnă material de bază. Apoi, le îmbrăcăm cu lut, le construim toți sânii pe care i-am văzut vreodată, cum îi ințelegem și noi, le sigilăm și le trimitem la drum.

 

Câte persoane sunt implicate acum în acest proiect?

Echipa Sânizienelor nu are multe persoane, trei în Cluj și una în București. Toate patru fiind de câțiva ani în asociație, formăm o echipa solidă, dar suntem deschise spre colaborarea cu oricine își arată interesul pentru a ni se alătura în activitățile proiectate.

Spre bucuria noastră, persoane care au cumpărat Sâniziene, sau care au apelat la serviciile asociației în vederea consilierii terapeutice/juridice, ulterior și-au exprimat dorința de a face voluntariat în asociație.

Așadar, pentru a ocupa un loc în echipa Sânizienelor nu este nevoie de o pregătire aparte, ci de creativitate și drag pentru misiunea asociației noastre.

În sinea noastra suntem doar niste persoane care încearcă să ajute alte persoane. Fiecare se ocupă cu altceva în viața ei de zi cu zi, Sânizienele sunt oportunitatea noastra de a-i mulțumi universului că ne-a adus în punctul vieții în care putem să dăm mai departe.

Ne dorim să ajungă la cât mai mulți oameni mesajul nostru central – iubirea și acceptarea de sine ne dau putere, iar corpurile femeilor nu sunt obiecte sexuale. Atragem astfel atenția asupra unui fenomen îngrijorător cu care se confruntă atât femeile, cât și bărbații și oferim sprijin persoanelor care au trecut prin asta cu ajutorul terapiei individuale și de grup în mod anonim. Sânizienele reprezintă unul din modurile noastre de a ne susține financiar activitatea.

Donațiile provenite din vânzare ajung în totalitate către asociație, mai puțin costurile pe care le avem cu materialele folosite.

În continuare ne stresăm prietenii și familia să țină bine de vazele sau borcanele care nu le mai sunt de folos, ca să le putem folosi ca bază pentru Sâniziene.

Mai nou, am introdus un program de reciclare, prin care încurajăm oamenii cu care ne întâlnim în persoană pentru predare să ne aducă diversele vaze pe care nu le mai folosesc și cărora le putem da noi o nouă viață.

Cum se manifestă sprijinul Asociația pentru Victimele Abuzului Sexual (AVAS) pentru victimele abuzurilor sexuale?

Problemele sunt mari, avem o completă lipsă de înțelegere a traumei produse de abuzul sexual, nu știm să ne iubim, ne rușinam și ne închidem în sinea noastră ca femei, fără să putem să fim capabile să cerem ajutor de cele mai multe ori pentru ca ne-am obișnuit ca ajutorul să nu vină.

Ai o estimare cam câte vaze au fost vândute până acum, implicit câți bani au fost obținuți pentru sprijinirea Asociației?

Vazele sunt la plimbare de 5 ani, atât din Cluj cât și din București. Se strâng bani variabil, în funcție de capacitatea noastră de a crea și disponibilitatea oamenilor. Am primit și mult sprijin din partea unor business-uri locale, precum Paninaro și Studio55 Beauty, care au organizat licitații pentru donații. Toți banii merg în contul Asociației, care se ocupă de organizarea ședințelor anonime de terapie pentru persoanele care au trecut printr-un abuz sexual.

Câte persoane au beneficiat până acum de sprijinul Asociației COMMA și AVAS?

Câte persoane, noi Sânizenele, nu știm. Sperăm că multe. Sperăm că am ajutat nu numai persoanele care au primit sprijin terapeutic și juridic, cât și oamenii care au stat pe lângă noi și au înțeles puțin mai mult din ce înseamnă respectarea libertății și integrității sexuale a celorlalți.

Dacă știi persoane care au fost victime ale abuzului sexual și care au nevoie de ajutor, direcționează-le către Asociația pentru Victimele Abuzului Sexual. 

update februarie 2024 via Sâniziene

Din octombrie 2023 avem și un sediu în Cluj-Napoca, jud. Cluj (str. Piața Mihai Viteazul, nr. 28, ap. 5), unde, în baza semnării unui contract de prestări servicii psihologice, persoanele care au trecut printr-un abuz sexual pot beneficia de ședințe gratuite de terapie din partea specialiștilor cu care avem o colaborare pe bază de voluntariat, specialiști cu atestat de psiholog (psiholog clinician, consilier psihologic și/sau psihoterapeut) al Colegiului Psihologilor din România.

Contractul este încheiat pentru un număr de 12 ședințe de terapie, cu posibilitatea prelungirii cu un număr de încă 3 ședințe, în caz de nevoie. Ședințele de terapie pot fi individuale și/sau de grup, durata unei ședințe este de 50 minute. Pe lângă acest serviciu, oferim și consultanță juridică, doar că momentan avem dificultate în a oferi sprijin legal în instanță victimelor care doresc să deschidă un proces (sperăm ca în curând să reușim și o colaborare cu avocați pro bono care să se implice și pe partea de reprezentare în instanță).

Pe lângă aceste activități, la sediul asociației sunt posibile și întâlniri de grup pentru supraviețuitoare, la inițiativa noastră sau a lor, ori de câte ori vom găsi prilejul reunirii pentru discuții tematice sau activități recreative. Dacă la aceste întâlniri doresc să participe persoane însoțite de copii, avem posibilitatea supravegherii copiilor de către un adult voluntar, într-o cameră separată.

Săptămâna ce urmează vine cu ceva nou – suporturi de lumânări plus o surpriză pentru cei care le vor cumpăra; lucru posibil datorită unei colaborări cu un mic business născut din pasiune.

Ne pregătim și pentru Mărțișor și încurajăm oamenii să ne urmărească dacă vor ca anul acesta să dăruiască Mărțișoare care vin la pachet și cu o faptă bună.

Puteți vedea toate noutățile și produsele în stoc pe Instagram, în acest highlight dedicat – click aici – 

Activitatea noastră este posibilă și datorită tuturor oamenilor care ne urmăresc, susțin și donează către asociație în schimbul unei Sâniziene.

 

fotografii: Sâniziene

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.