Malinca by Lorelai Penciuc | rochiile care te readuc în lumea basmelor

Durata: 8 minute

Știam portretele foto minunate create de talentatul fotograf Daniel Penciuc. Și mai știam că fetița angelică pe care o surprinde în aceste portrete este fiica lui. Dar nu știam că rochiile de poveste din aceste fotografii sunt imaginate și create de soția sa, Lorelai Penciuc, sub brandul intitulat simplu, Malinca.

Lorelai a lăsat Suceava, orașul natal, pentru a se stabili o vreme în Sibiu și, în cele din urmă, la Brașov, orașul care îi este și acum cămin. A absolvit Facultatea de Litere și Facultatea de Știinte Economice și Administrație Publică din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava și a lucrat în domeniul marketingului și retailului. Maternitatea a fost elementul declanșator pentru pasiunea de mai târziu care i-a devenit profesie și business: creația vestimentară.

Nevoia de a avea ținute de poveste pentru fotografiile cu Ilinca, fetița lor, a fost o motivație suficientă pentru Lorelai ca să renunțe la cariera de până atunci și să își pună în valoarea viziunea, creativitatea și talentul. Acum, ea oferă, prin brandul Malinca, rochii pentru fetițe și rochii de maternitate pentru ședințe foto, evenimente sau, pur și simplu, pentru cei care doresc o ținută specială.

Malinca
Lorelai Penciuc alături de fiica sa, Ilinca

Am invitat-o pe Lorelai să ne povestească mai multe despre cum și de ce a creat brandul Malinca, precum și despre drumul ei ca antreprenor în creația vestimentară de nișă.

Curatorialist: Ce te leagă de creația vestimentară, cum ai ajuns să creezi rochii? Ai avut o tradiție în familie în acest domeniu?

Lorelai: Cred că totul pleacă de la spiritul meu creativ. Îmi place să creez, să fac lucrurile diferit, în stilul meu și sunt atrasă de tot ceea ce este nou, ieșit din tipare și din obișnuit. Toate acestea se combină cu disciplină, seriozitate, atenție la detalii și perfecționism, plus pasiune, viziune și un scop.

Prin Malinca scopul meu este să ofer bucurie și frumusețe, să fiu parte din momentele prețioase pe care le păstrăm în suflet pentru totdeauna. Se pare că aici mi-am găsit locul.

Nu am avut o tradiție în familie în acest domeniu, singurul lucru pe care mi-l amintesc din copilărie sunt atelierele de lucru manual din timpul școlii, care îmi plăceau, și cum coseam la un moment dat modele pe fețe de masa din etamină.

Mai este perioada în care, prin prisma poziției de specialist marketing la un centru comercial din Suceava, apoi specialist marketing și ulterior center manager la un centru comercial din Sibiu, intram foarte mult în contact cu brandurile de fashion, organizam numeroase evenimente, inclusiv prezentări de modă, iar momentul de relaxare după programul de birou era o sesiune de shopping în magazinele de îmbrăcăminte. Cred că au fost primele etape care mi-au dezvoltat pasiunea pentru creație și modă.

În ce moment al vieții erai când ai decis să faci schimbarea și să demarezi acest proiect antreprenorial?

Schimbarea s-a produs în timpul concediului de creștere a copilului. Pe scurt, doream să organizez o expoziție de fotografie  în centrul comercial de la Sibiu și așa l-am cunoscut pe Daniel, soțul meu (noi amândoi fiind din Suceava, iar el locuind deja în Brașov).

Pasiunea lui este fotografia, de peste 14 ani, iar pe parcursul anilor a trecut de la foto-reportaj rural și fotografia de peisaj, la portret și, odată cu nașterea Ilincăi, la fotografia de copii. Atunci a apărut nevoia de avea ținute de poveste pentru fotografiile cu Ilinca. Îmi amintesc cum căutam prin magazine rochițe și accesorii, piața de produse destinate ședințelor foto fiind la început.

Așa a început povestea Malinca, de la Ilinca Maia (fiica noastră), pasiunea lui Daniel pentru fotografie și dorința mea de a crea.

Bucuria și satisfacția de a-mi vedea propriile creații apreciate mi-au dat energia de a continua și de a dezvolta povestea Malinca.

Malinca

Malinca

Malinca

Stilul rochițelor Malinca este o îmbinare de retro, boem și clasic. De ce ai ales acest stil, ai nostalgia vremurilor de altădată? Ți-ai fi dorit să trăiești în altă epocă?

Îmi place să spun că rochiile Malinca sunt de poveste și creează emoții, se caracterizează printr-un stil atemporal, propriu, care știu că este deja recunoscut și apreciat. Pentru fiecare model aleg cu mare atenție design-ul și materialele, o combinație de simplitate și frumos, iar detaliile (dantelă, pasmanterie, fundițe, nasturi, etc) sunt cele care dau acel touch de retro și boem.

Copilăria este un spațiu al bucuriei, inocenței și basmelor, copiii simt și trăiesc totul într-un mod autentic și sincer și îmi doresc ca prin rochiile #malincakids să ofer o parte din această lume fermecată.

În stil romantic creez rochiile de maternitate, prin materiale fluide, care să scoată în evidență frumusețea feminină, într-unul din cele mai speciale momente din viața unei femei.

Dacă simt nostalgia vremurilor de altă dată – eu, personal, sunt în egală măsură atrasă de orașele vechi, viața și stilul vestimentar din alte vremuri și de tot ce înseamnă modern și minimalist, nu mi-aș dori să trăiesc în altă epocă, îmi place tot ceea ce ne oferă viața în prezent legat de tehnologie, informație și oportunități.

Creațiile tale se adresează în mare parte fotografilor, fiind o recuzită perfectă pentru ședințele de maternitate sau de portrete de copii. De ce ai ales această nișă? Nu te-ai gândit să realizezi haine pentru un public mai larg?

Începutul Malinca este reprezentat de rochiile prentru ședințe foto. Exclusiv pentru ședințe foto de maternitate am creat rochii lungi, feminine și delicate, care pun în valoare acel maternity glow pe care îl au viitoarele mămici, în culori inspirate din natură, ușor de integrat în cadre din natură sau în studioul foto.

Rochiile pentru fetițe, în funcție de model și viziunea fotografului, sunt preferate pentru ședințe foto pentru că prin stilul lor, design și cromatică devin parte din povestea creată prin imaginea respectivă.

Și pentru fotografiile pe care le realizează Daniel cu Ilinca, alegem rochia în funcție de locul în care se va desfășura ședința foto, anotimp, cromatică și alte elemente / accesorii care vor fi folosite în fotografie.

Deci rochia devine parte din poveste, o completează. Și invers, în cazul ședințelor foto de promovare a colecțiilor, alegem cadrul potrivit pentru a le pune în valoare cât mai bine.

Rochiile pentru fetițe sunt potrivite și pentru evenimente: petreceri, zile de naștere, serbări sau orice alt moment pe care doresc să-l transforme într-unul special. Fiind mamă și eu, empatizez foarte mult cu clientele mele. Ilinca are acum 8 ani și am trecut prin etape diferite în ceea ce privește preferințele ei, de exemplu: îi plăceau rochiile de printesă sau rochiile care se învârteau, deci știu cât este de important ca rochia să fie pe placul fetițelor.

De asemenea, este important să fie un produs de calitate, comunicarea să fie una placută și cât mai eficientă.  În același timp, capacitatea de producție este una limitată, ceea ce face ca și numărul de bucăți pe model să fie limitat, unele rochii fiind chiar unicat.

Mă bucură fiecare feedback pe care îl primesc, fiecare moment în care cineva alege o rochie Malinca, iar de fiecare data când revine un client pentru a comanda mărimea următoare știu că avem o comunitate minunată de #malincagirls, alături de care creștem și creem amintiri împreună.

Malinca

Credit foto: Narcisa Tripa (@oscarfotobaby)

Ce materiale folosești pentru rochiile Malinca și de unde provin ele?

Una dintre provocări este găsirea materialelor și nu pentru că nu ar exista foarte multe variante, ci pentru că eu îmi doresc materiale de calitate, anumite tesături, texturi, culori, detalii, broderii, după cum spuneam și la început, ieșite din obișnuit, cu care să pot crea ceea ce doresc.

În funcție de model, folosesc materiale naturale, din bumbac, in, pânză topită, muselină, dantela de bumbac, însă și tulle, voal sau organza. Dantela, broderiile  și alte accesorii vestimentare sunt detaliile care fac rochiile Malinca atât de speciale.

Cu foarte puține excepții, sunt achiziționate online, de la furnizori specializați în materiale textile, însă și de la producători, inclusiv producători români, cum este cazul unei minunate pânze topite utilizate în colecția de vară de anul trecut.

Unde îți găsești inspirația pentru realizarea creațiilor tale?

Identitatea Malinca pornește de la Ilinca, universul copilăriei și unicitatea artei fotografice. Acestea sunt cele trei puncte de plecare care dau sens creatiilor mele.

Cred că inspirația vine din tot ceea ce mă înconjoară. Natura este una dintre principalele surse de inspirație. Florile, o livadă cu pomi, lanurile de grâu, profunzimea pădurii, marea, apusul de soare, mă fac să-mi imaginez modele de rochii, materiale potrivite și culori.  Apoi, unele locuri, clădiri cu arhitectură deosebită, o arcadă de flori pe fațada unei case sau conace cu mobilier vechi, care păstrează amintirea vremurilor trecute.

Mi se întâmplă ca inspirația să pornească și de la un material, să știu exact pentru ce design este potrivit și cu ce poate fi accesorizat.

Cum arată o zi obișnuită din atelierul tău?

O zi obișnuită în atelier este o combinație de activități, ca pentru orice soloprenor, în care treci de la pregătit colete, facturi, căutat și comandat diverse la  gestionat și planificat comenzile primite și procesul cel mai important, producția, plus crearea de conținut pentru platformele de social media. Din când în când intervin și planificarea ședințelor foto pentru produsele noi, editarea fotografiilor de produs și gestionarea site-ului.

Care este modelul tău preferat dintre creațiile Malinca și de ce?

Este o întrebare foarte grea. Nu aș putea alege un model preferat, însă am o sensibilitate pentru rochiile albe, pentru inocența și delicatețea lor și efectul combinat dintre simplitate și sofisticat.

Fetița ta, Ilinca, este model pentru cele mai multe dintre rochiile Malinca. Cum a fost, de-a lungul timpului, colaborarea cu ea în fața aparatului de fotografiat? Cum s-a adaptat acestui rol?

Da, Ilinca este imaginea Malinca. Când era mai mică, începeam ședința foto ca o joacă, cream tot felul de povești, îi arătam diverse lucruri, suficient cât să facă fotografiile Daniel. Iar dacă eram în natură, era și mai simplu, ea iubește foarte mult animalele, florile, natura în general, astfel că este locul în care nu se plictisește.

Pe măsură ce a crescut i-am explicat și scopul fotografiilor, că așa putem vedea cum arată rochiile îmbrăcate și că are parte de niste experiențe atât de frumoase, cum au fost fotografiile cu cerbul, căprioarele, gâstele, cu pisicuța sau ședintele foto la un conac vechi. Și, în ultimii ani, primește și bani pentru pușculița ei, pentru că am considerat că acest “job” de model pentru Malinca trebuie răsplătit și financiar.

Care ar fi cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o ca antreprenor?

Cea mai important lecție pe care am învățat-o este să nu te oprești niciodată din învățat și să fii deschis la nou. Cel mai nou lucru pe care l-am descoperit este realizarea de imagini cu ajutorul A.I. Pentru cele mai recente evenimente de modă la care am participat, am avut ca fundal imagini pe care le-am creat cu ajutorul inteligenței artificiale și care au fost cadrul perfect pentru prezentarea colecției Malinca Christmas Dolls.

@cleopatramodels
@cleopatramodels

Care ar fi cuvântul care exprimă cel mai bine esența brandului Malinca?

Poveste. Avem nevoie de povești, să le creem, să le trăim și avem nevoie să le păstrăm în amintiri, în suflet și în fotografii. Niciodată nu am simțit mai mult ca acum, văzând-o pe Ilinca cum crește, cât de repede trece timpul.

Ce ai frumos astăzi?

Frumosul meu de astăzi este soarele care a strălucit toată ziua la Brașov. Iubesc soarele, energia unui răsărit spectaculos, razele care trec prin ferestre, jocul de lumina și umbre  și apusurile care colorează cerul în nuante de roșu.

Fotografii: Malinca

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.