Ma Ra Mi | Creație vestimentară la confluența între tradiții și culturi

Durata: 6 minute

Ma Ra Mi este un brand de modă lansat de Andra Clițan și născut din talent artistic, pasiune pentru design vestimentar, deschidere către culturile lumii și… dor, dor de meleagurile natale și de tot ce înseamnă, tradițional, „acasă”.

Andra provine din zona Maramureșului, una din regiunile istorice în care s-au păstrat cel mai bine tradițiile de-a lungul vremii. Încă de copil, ea a fost atrasă de latura artistică, începând să studieze pianul în clasele primare și continuând cu arte plastice la gimnaziu. Dar înclinația cea mai puternică a venit dinspre zona artei textile, a designului vestimentar, a materialității și volumelor. De unde, logic, a venit mai târziu și ideea lansării proiectului Ma Ra mi.

Andra a terminat Facultatea de Design Vestimentar la Universitatea de Arte și Design Cluj Napoca (România) și L’École Superieure des Arts Decoratifs de Strasbourg, urmate de cursuri la Central Saint Martins din Londra. Și-a terminat masteratul și doctoratul în Arte Plastice și Decorative la UAD Cluj, unde și-a explorat în continuare pasiunea pentru textile și design de modă.

În prezent, ea locuiește în Dubai, unde predă Design Vestimentar și Textile la Universitatea din Sharjah. Andra este cunoscută pe plan internațional pentru reinterpretările unice ale tradiției și traducerea conceptelor culturale în artă și design, îmbinând estetica designului contemporan cu tehnici și meșteșuguri locale consacrate în timp.

Prin proiectul Ma Ra Mi, Andra reușește să îmbine arta și meșteșugurile tradiționale românești cu diferite culturi din întreaga lume și contribuie, astfel, la păstrarea tradițiilor și a practicilor artizanale de lucru, întărirea comunităților și promovarea sustenabilității.

Ți-am stârnit curiozitatea? Află mai multe detalii din interviul de mai jos cu Andra Clițan.

Ma Ra Mi
Andra Clițan, fondatoare Ma Ra Mi

Curatorialist: Cum simți legătura ta cu Maramureșul și zona istorică din care provii?

Andra: Foarte firească, naturală. Mult mai conturată începând cu anul II universitar, când am realizat de fapt valoarea acestei zone din care provin. De atunci eforturile spre valorificarea acestui spațiu sunt constante, sigur, cu fluctuații în funcție de parcursul meu profesional.

Când ai demarat proiectul Ma Ra Mi și cum s-a întâmplat totul?

Am început să lucrez la MA RA MI din anul 2016, când locuiam în Filipine. Probabil fiind departe, a fost și mai pregnanta aceasta dorința de „acasă” și am simțit că trebuie să pun sub o umbrelă cam tot ce îmi doresc să realizez în continuare pe partea de design. Așa am început să lucrez la misiune, viziune, alături de o prietena foarte dragă, care m-a susținut mult pe partea de construire de brand și business.

Ce te leagă de domeniul creației vestimentare, cum a început iubirea pentru modă?

Eu am studiat arte din clasa I, începând cu cele muzicale, respectiv pian, după care, din ciclul secundar, am trecut la arte plastice. De atunci știam că îmi doresc să fac artă textilă și design vestimentar, fiind foarte atrasă de materialități, volume etc.

Ma Ra Mi

Ce își dorea Andra să devină atunci când erai copil? Ce meserie ți se părea cea mai frumoasă din lume?

Artistă, deoarece desenam și pictam tablouri în permanență, folosind diferite tehnici, materialități, eram foarte curioasă de mică.

De ce ai ales elementele tradiționale ca temă principală pentru creațiile tale? Ce semnificație au ele pentru tine?

Pentru brandul MA RA MI, și în general, interesul meu creativ se duce cumva natural înspre meșteșuguri, tradiții, obiceiuri, însă nu doar costume tradiționale. Acestea sunt parte din interesele mele, însă nu m-am oprit doar aici. Acest interes pentru arta tradițională din Maramureș, Romania și alte culturi, a început cam tot de atunci, din anul II universitar, când am studiat la Strasbourg, Franța, primind o bursa Erasmus.

Care crezi că mai este acum interesul tinerilor  pentru tradiții, costume populare? Și cum am putea să readucem interesul lor către ceea ce este specific românesc în domeniul vestimentar?

Din păcate, nu cred că interesul tinerilor pentru tradiții este foarte evident, atât în România, cât și în alte țări și consider că este un foarte mare păcat. Dar cred că prin sistemul educațional am putea să schimbăm puțin acest aspect și chiar am avut intervenții în acest domeniu, fiind și profesor universitar în ultimii 10 ani.

Am coordonat proiecte care au avut ca și concept tradițiile din diverse culturi, precum Kazakhstan, Siria, Iran, UAE sau Turmenistan.

Ce alte culturi din lume te inspiră? Ce elemente se potrivesc cu cele tradiționale de la noi?

Mă inspiră foarte multe culturi, ca urmare și dorința mea de a cunoaște cât mai multe și cât mai diverse civilizații, locuind în spații diferite. Îmi place mult S-E Asiei, de exemplu Filipine, Nepal, Vietnam, și sunt acum foarte curioasă de America Centrală și de Sud, cu care încă nu sunt foarte familiară, din păcate, dar sper să fiu în viitor.

Care este parcursul de la idee la piesa vestimentară finală? Ne poți împărtăși din tainele creării colecțiilor Ma Ra Mi?

De fiecare dată încep de la o idee, care poate să vina din surse foarte diferite, sigur păstrând viziunea brandului și valorilor personale. Odată ideea generată, începe vizualizarea acesteia printr-o multitudine de schițe, teste, încercări, până ajung la câteva puncte care consider că merită selectate pentru a fi dezvoltate mai departe. Urmează prototipurile, identificăm modificări, excluderi etc.

Ma Ra Mi

Ma Ra Mi

Ma Ra Mi

Ma Ra Mi

Ma Ra Mi

Ma Ra Mi

Care este povestea numelui? Sonoritatea duce către Maramureș, dar spune-ne tu mai multe despre decizia asupra numelui de brand și de ce ai ales spațierea așa.

Povestea numelui vine de la Maramureș, într-adevăr, „Maramureșul meu” mai precis, iar spațierea, logo-ul, sunt realizate de către Stefan Mihailov, cu care am colaborat pentru realizarea acestuia. Ce se vede astăzi au fost ideile lui, în acord cu brief-urile trimise de mine, iar eu am simțit că se potrivește mânușă din prima clipa în care le-am văzut.

Care este piesa ta favorită din colecțiile pe care le-ai realizat până acum?

Greu de spus care ar fi preferata, aș merge spre piesele de lână merino împletite și cusute manual.

Ma Ra Mi

Ma Ra Mi

Care este ținuta în care le simți cel mai bine, cel mai „tu”?

Mă simt foarte bine și in piesele din țesături de cânepă și bumbac, acum fiind vară, aș opta pentru acestea.

Ce alți designeri din România admiri? Și cum vezi piața creațiilor vestimentare din România?

Admir mulți designeri romani, aș enumera câțiva acum, puțin diferiți în abordări stilistice și de business, de ex. Maria Lucia Hohan, Lucian Broscatean, Claudia Castrase, Murmur și lista ar putea continua.

Ai o mare admirație pentru modul de lucru artizanal care se folosea înainte de generalizarea producției industriale. Care este manifestul tău legat de tehnicile și instrumentele artizanale de lucru?

Da, într-adevăr, menționam puțin mai devreme că direcția mea creativă se desfășoară în jurul tehnicilor de lucru tradiționale, simbolistică, credințe, în consecință sunt o mare adeptă a tehnicilor de lucru manuale, apreciez foarte mult tehnica de tip „couture” de creație vestimentară.

Cred, cu tărie, că nu avem nevoie de atât de multe piese vestimentare, important este să spună o poveste, să fie realizate impecabil, să prezinte o durabilitate de care cred că avem tot mai mult nevoie când sustenabilitatea este în centrul valorilor de brand și personale.

Ce materiale folosești cu predilecție în creațiile Ma Ra Mi? De unde provin ele?

Aleg materiale naturale în permanență, fiind un brand sustenabil, ca urmare pentru iarnă predomină lâna, iar pentru vara cânepa, inul, bumbacul și mătasea.

Dacă ai fi putut alege să trăiești în altă epocă, ce ai fi ales?

Art Nouveau.

Care sunt momentele tale preferate din zi, unde simți că ai cea mai mare inspirație?

Îmi plac mult diminețile liniștite și serile, unde la fel, simt că nu mă grăbește nimic, pot gândi și simți în tihnă.

Ce ai frumos astăzi?

Echilibru.

Fotografii: arhivă Andra Clițan

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.