Dacă iubești florile, cu siguranță vei fi uimit de ALIVE Flowers – florile care luminează în întuneric, un concept unic, revoluționar pe piața florilor și a evenimentelor în care acestea joacă un rol central.
ALIVE Flowers este o creație originală inițiată și dezvoltată de către Andreea Stor, una dintre cele mai apreciate floriste din România și prima recunoscută la nivel internațional. Lansarea noului concept va fi marcat de un eveniment special creat de o echipă de experți și lideri în educația și implementarea design-ului floral internațional ce se va desfășura vineri, 23 martie, la The White Manor din Snagov (Ciolpani).
Cei care vor păși în acest spațiu vor fi martorii unei inovații unice, ce îmbină natura cu tehnologia și vor avea posibilitatea să vadă florile ca prin ochii unor insecte. Invitatii vor ajunge intr-un “ambient fantastic cu flori naturale”, în care vor avea parte de experiențe multisenzoriale și momente pline de magie, într-o experiență imersivă care va angaja toate simțurile.
Să o cunoaștem mai bine pe Andreea Stor
Cu mai mult de 10 ani experiență în domeniul floral și 20 de ani în domeniul business, Andreea Stor a obținut în 2016 certificarea de trainer internațional în design floral și a început să împărtășească din experiența sa miilor de studenți interesați de domeniu de peste tot din lume.
De-a lungul timpului, a organizat demonstrații și expoziții în mai multe țări precum UK, Spania, Germania, Belgia, Franța, Olanda, Malaiezia și Singapore. Andreea este și fondatoare a Asociației Române a Floriștilor, iar expertiza sa este demonstrată de inovațiile și designul unic al creațiilor sale.
Descoperă mai multe detalii despre cea mai nouă inovație adusă de Andreea Stor pe piața designului floral din România și peste granițe din interviul de mai jos.
Curatorialist: Ești creatoarea unei noi linii de flori naturale care va revoluționa piața de evenimente din România și de peste hotare. Ce te-a inspirat pentru această idee?
Andreea: Ideea a venit în urmă cu câțiva ani, ca rezultat al unei invitații de a participa în cadrul unui festival internațional de flori care a avut loc în Belgia, invitație la care am răspuns pozitiv pentru a reprezenta România.
Întrucât nu era prima dată, când participam la acest festival, îmi propusesem să prezint un proiect floral dintr-o altă perspectivă. Atunci mi-am pus intrebarea, care era această nouă perspectivă prin care nu fusesera văzute, până în acel moment, florile naturale?
Atunci m-am gândit să creez un alt univers, dintr-o lume fantastică, poate chiar psihedelică. Am făcut un brainstorming cu echipa mea și am ajuns la Avatar. Ideile au curs dintr-una într-alta, și așa ne-am dat seama că nu văzuserăm niciodată flori vii în întuneric, în culori diferite, cum le văd insectele…
Am ajuns, astfel, să descoperim această lume reală a insectelor, total necunoscută nouă, oamenilor, pentru că noi nu avem acest spectru vizibil al radiației UV. Așa s-a conturat ideea, iar de acolo o grămadă de teste, până la a ajunge la un rezultat de care să fim mulțumite!
Ce înseamnă, mai exact, conceptul ALIVE și de ce consideri că ar trebui “îmbrățișat” de organizatorii de evenimente din România?
Sunt mai multe motive pentru care organizatorii de evenimente, oamenii din domeniul creativ, wedding planners și alții ar putea fi interesați să folosească florile ALIVE în cadrul evenimentelor lor. Să ai un decor cu flori ALIVE înseamnă ca, în momentul în care se aprind luminile UV și toată sala se transformă, să ai un decor dublu, de zi și de seară, deci un moment de spectacol în care îi trezești pe oameni la viață.
De exemplu, ar putea fi punctat un moment al tortului, dacă vorbim despre evenimente private sau momentele în care se lanseaza un produs și acest lucru are un mare avantaj din punct de vedere economic.
Astfel, daca plătești un decor floral pentru un eveniment care începe după-amiaza și durează 6-7 ore, ai plătit, de fapt, acel decor floral doar pentru 2-3 ore, când e încă zi, iar în celelalte 5-6 ore nu le mai vezi pentru că este noapte. De fapt, ai platit câteva mii sau zeci de mii de euro pentru câteva ore. În schimb, din punct de vedere pragmatic, eficiența florilor ALIVE este ca tu să beneficiezi de acel decor din momentul în care a început evenimentul și până în momentul în care se termină, fie că vorbim de două sau de 13 ore. Deci, eficiența decorului floral este maximă pe toata durata și, în plus, este în tendințe.
Dacă în acest moment, trendul general este dat de natură și de tehnologie, clar ești un avangardist și le poți prezenta clienților tăi ceva nou, ce nouă, oamenilor, nu ne-a fost încă accesibil și care poate fi pus în practică la nivel comercial către o piață publică.
De curând, ai participat la Milano la un prestigios eveniment. Cum ți-ai adus contribuția din prisma experienței tale?
Evenimentul din Milano, care este unul dintre cele mai importante târguri de plante și flori din Europa, are loc o data pe an și eu am fost invitată să colaborez cu o școală de floristică. Invitată de ei, am reușit să realizez design-uri florale sub formă de accesorii florale prin care să aratăm participanților că arta florală este vastă și că are multe feluri în care se poate implementa: de la un buchet până la rochii, pălării sau bijuterii florale.
Natura este extraordinar de aproape de noi, dar, cu toate astea, suntem noi atât de departe de ea. Din acest motiv, am vrut să subliniem această legatură între feminitate, umanitate și natură, pe care o putem aduce mai aproape de noi, purtând florile, nu numai punându-le într-o vază.
A fost o experiență foarte frumoasă, în care oamenii au fotografiat creațiile respective, am avut parte de vizita delegației colegilor de la Univesitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Facultatea de Horticultură.
Ne-am bucurat să ne vedem pentru că suntem într-o colaborare și suntem printre puținele țări din lume care am reușit să unim arta florală cu lumea academică, iar eu, venind din această zonă, am reușit să creez o punte între cele două lumi.
Cum vrei să revoluționezi acest domeniu în următorii ani, marcați de influența din ce in ce mai puternică a tehnologiei?
Cea mai importantă tendință în lumea designului interior sau designului de produs, în arhitectură este natura alăturată tehnologiei. Tehnologia este și va fi prezentă în industria florilor. Deja este, o vedem în cadrul Bursei de flori din Olanda pe partea de trasabilitate a florilor, dar o vom vedea inclusiv pe partea creativă.
Inteligența Artificială poate genera imagini creative și deja vedem folosită această tehnologie. Mai departe, văd o influență inclusiv în felul în care ne raportam la flori, în care putem controla prospețimea, putem vedea care este durata de viață a florilor etc.
Sunt multe zone în care tehnologia poate aduce un plus valoare și, bineînțeles, ma gândesc la felul în care noi folosim tehnologia în a crea florile ALIVE, flori care se vad în întuneric în lumină UV. Este clar că, pentru noi, tehnologia reprezintă un plus de valoare, nu o amenințare!
Fotografii: arhivă Andreea Stor