Les Vacances d’Irina: noi piese toamna iarna 2022 | „Mă întorc tot timpul la cuvântul “timeless” – Irina Morosanu

Durata: 3 minute

Irina. Our cover girl. Cea mai bună deschidere pe care o puteam avea cu gazeta Curatorialist în print și, mărturisesc, mă gândesc cine ar putea fi urmatoarea, să se ridice la impactul pe care l-a avut Irina.

Povestea Irinei a emoționat. Iar povestea brandului său a inspirat. Am înțeles că munca continuă, reziliența, adaptabilitatea, autodisciplina și autoeducarea, dar și talentul, încrederea în sine și iubirea, toate merg mână în mână pentru acel “uitându-mă în urmă, îmi dau seama că I did it!”

Irina did it again – Les Vacances d’Irina tocmai a lansat “noi items” dedicate acestui nou sezon.

Atât ea, cât și eu inițial, am evitat să spunem colecție. Înțelegând amândouă ce înseamnă asta în terminologia modei.
Însă, de dragul convenției, am făcut-o.

Și a ieșit o discuție sinceră despre presiunea cotidiană, anxietatea unui antreprenor creativ, modă, efemeritate și de ce goana după noutate este la fel de fumată precum a urmări tendințele sezon de sezon.

O nouă colecție. A câta?

Cred că a șasea?
Bine, asta dacă putem să numim primele mele produse, colecții. Pentru că, dacă e așa, îmi amintesc că prima colecție a fost compusă din 3 coșuri, a doua dintr-un guler marinăresc și 2 coșuri, a treia dintr-o rochie și tot asa. Organic, cum îmi place mie cel mai mult.

Simți presiunea lansării de noi colecții sezon de sezon?

Eu simt o stare de stres mai tot timpul – așa de des că mi-a cam dat peste cap stomacul în ultimul an.
Sunt catastrofă la gestionat perioadele de stres. Deși meditez zilnic și fac terapie și lucrez cu asta foarte mult, deseori stresul mă depașește.

Sunt foarte stresată în special când am mult de lucru pe multe planuri. De exemplu, în aceeași zi în care încep dimineața cu minim 10 emailuri cu clienți, furnizori, trebuie să fiu prezentă în atelier să testăm ceva nou și să găsim soluții la o problemă, trebuie să lucrez și la exceluri cu prețuri și să fiu și creativă și activă. Și să postez pe canalele de socializare, să răspund la telefoane și să trimit materiale, etichete, nasturi la fabrici unde lucrez diverse comenzi, să văd și de ce întârzie un colet și de ce factura la DHL e enorm de mare și, în general, lucruri de genul asta. Cred că știi și tu foarte bine despre ce vorbesc…

Nu e neaparat muncă grea, dar volumul de lucru e mare. Trebuie să fiu foarte atentă și prezentă și sunt lucruri foarte diverse de făcut. Ceea ce face ca totul să fie obositor, de cele mai multe ori.

Daaar o am lângă mine pe Mirela, care e mâna mea dreaptă și fără de care totul ar fi muuuuult mai greu. I am quite lucky, dacă mă gândesc mai bine!
Nu simt presiunea lansărilor neaparat pentru că eu nu respect calendarele din industrie. În general, fac colecțiiile în ritmul meu care e lent, dar asta pentru că nu sunt genul de designer care face doar design ci mai face și un milion de lucruri pe lângă.

Cum continuă aceste piese noi estetica / firul roșu al pieselor Les Vacances d’Irina?
De la primele items și până acum, experimentezi, coși și descoși.
Ce ne poți spune despre exprimentele din această nouă colecție?

Îmi dau seama tot mai mult că știu exact în ce direcție să merg și, deși încă experimentez cu anumite produse, știu că ceea ce ar trebui să fie cel mai important lucru pentru mine este să mă întorc tot timpul la cuvântul “timeless”.
Când mă întorc acolo parcă dintr-o dată am claritate și știu că nu vreau să mai bat câmpii și să experimentez.

Mi-aș dori ca toata presiunea asta de “newness” să înceteze pentru că adevarul e că nu despre asta e vorba. Nu mai e de mult vorba despre newness.

E vorba despre cât de personal reușești să ajungi la inimile clienților. Ce trezești acolo în ei. Și cât de capabil ești să faci asta.
Restul e butaforie, if you ask me.

 

Este o întrebare cliseu. Dar este importantă tocmai din acest motiv: unde ți-ai conturat inspirația pentru această colecție?

Inspirația e un note lung lung la mine în telefon la care tot timpul mai adaug câte un cuvânt sau o propoziție.
Și inspirația poate să însemne: când călătoresc, de exemplu. Sunt ca un magnet, studiez tot ce văd și extrag de acolo ce mă emoționează și încerc să dau emoția mai departe.
Inspirația e filmul pe care l-am văzut sau persoanele cu care interacționez.
Natura.
Oamenii mă inspira mult. În sensul că pot să mă ghideze și în ce direcție să merg dar și în ce direcție să nu merg.

Care este piesa ta preferată din aceasta colecție?

Am două.
The Sailor Cape și The Invisible Dress.

fotografii: The Young Nomads | Ruuca

INTERVIU | Irina Moroșanu, Les vacances d’Irina, “Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că I DID IT”

Andreea Cartu
Andreea Cartuhttps://curatorialist.ro/
Part time digital talent, full time mom, wife and human being. Am infiintat ALOMODA in 2008, CURATORIALIST venind acum ca un gand de refresh. Al meu, al tau, al timpului dedicat unui scroll cu scop.