Între feminitate și putere cu o mamă-artist din Ucraina – Olga Kovtun: „pentru mine arta este viață”

Durata: 3 minute

Aceasta este o scurtă poveste despre femei care cresc sau susțin alte femei. Am descoperit-o pe Olga Kovtun, un artist din Ucraina, pe Instagram. Mi-a povestit Andreea pe scurt că a achiziționat o ilustrație cu una dintre operele ei și că i-ar plăcea să îi spunem povestea pentru a o putea ajuta să își continue existența într-un mod demn, câștigând din ceea ce face, nu prin ceea ce, fără să își dorească, a lăsat în urmă.

„În ultima perioadă, am fost mai prezentă parcă în cotidian, iar asta a trezit în mine diferite stări și reacții. Prima reacție a fost să ajut. Apoi am descoperit lucrările sale. Preferatele mele sunt cele ce ilustrează femeia. Echilibrează perfect ideea de feminitate și cea de putere. Iar esențializarea la doar două culori îmi pare că îi conferă un dramatism ce m-a cucerit”, continuă Andreea Cartu, fondator Curatorialist.

Olga Kovtun
Olga Kovtun și lucrarea sa: «Дерево життя» / Tree of Life, achizitionată de Andreea Cartu, în format digital

Cine este Olga Kovtun?

Olga Kovtun este o mamă-artist, născută acum 39 de ani în Ucraina. Îmi povestește că desenează din copilărie, inspirată de mama sa, arhitectă la origine. Acest lucru a legat-o de frumusețea artei de la o vârstă fragedă și i-a dat încredere în carieră.

La începutul anilor 2000, a studiat în cadrul Academiei Naționale de Arte Vizuale și Arhitectură în Kiev, Ucraina. Apoi au urmat nenumărate experiențe care i-au adus recunoaștere și premii pentru contribuția artistică.

Stilul artistei respectă tradițiile artei baroce ucrainene, cu accent pus pe arta religioasă baroc. Aceasta a fost mereu interesată să combine tradițiile culturii renascentiste europene, estetica picturii olandeze și tradițiile barocului ucrainean. Iar lucrările sale au călătorit de-a lungul globului, în Polonia, Germania, Franța, SUA și Spania.

„Arta, pentru mine, este viață. Un spațiu interior, profund intim. Fără granițe între lumea interioară și cea externă. Fără intrare, nici ieșire. Există doar un singur moment pe hârtie. Aceasta este o simfonie grozavă; mergând spre surpriza de neconceput. Un joc interesant, plăcut”, ne spune Olga Kovtun.

Olga Kovtun
Olga Kovtun

Cum poți susține o mamă-artist?

Olga Kovtun a împlinit mai bine de o lună departe de casă. A lăsat în urmă suflete dragi, locuri pline de amintiri și decenii de muncă. Dar a făcut-o cu inima împăcată, pentru binele fiicei sale.

„În fiecare seară îmi era frică să mă culc. În fiecare dimineață mă trezeam și mă uitam la fiica mea dormind lângă mine, și eram speriată pentru ea, nu aveam idee ce pot face și cum o pot proteja. Apoi, mi-am pierdut speranța că se va termina curând și am luat o decizie foarte grea de a părăsi țara”, dezvăluie Olga.

Dacă vrei să o susții pe Olga, trebuie doar să achiziționezi fișierele digitale ale picturilor sale. Astfel, o poți ajuta să meargă înainte până se va putea întoarce la pace, la o viață normală, la șevalet, în Kiev, Ucraina. Momentan acesta este „totul” ei artistic.

O poți contacta la >>> olga.kovtun.art@gmail.com sau îi poți scrie direct pe Instagramul său (kovtun_olga_art), acolo unde îi poți vedea lucrările și alege care îți place mai mult.

Selecția noastră este:

„Ne rugăm pentru Ucraina, pentru armata noastră și pentru fiecare ucrainean. Slava Ucraina! Victoria va fi a noastră.”

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising