INTERVIU | Atena Boca, fondator La Primul Bebe, despre sprijin și vizibilitate pentru mamele din România

Durata: 5 minute

Nu o să uit niciodată prima dată când au auzit de La Primul Bebe. Era mai 2017, eram însărcinată în primul trimestru și îmi tot întrebam prietena, care tocmai născuse, despre naștere și medici de familie.

„E un grup pe Facebook, La Primul Bebe, acolo poți găsi mai multe informații și poți pune întrebări despre orice.”, îmi spune aceasta. Și așa mi s-a schimbat viața. Nu m-am mai simțit singură în mediul digital, care poate părea ca un deșert plin cu informații în care să te adâncești. Mi-am găsit oaza. Mi-am găsit grupul. Aparțineam.

Am folosit intens motorul de căutare LPB timp de doi ani, apoi am prins aripi și am intrat mai rar ca să comentez și să susțin alte mămici. Am participat la strângerea de fonduri cu serviciile soțului, la vremea respectivă oferea consiliere pe partea de asigurări. Iar astăzi am onoarea de a vorbi cu mama din spatele LPB, Atena Boca, despre începutul anului, țelurile pentru 2022 și ce îi mai place la România.

Atena Boca a lansat La Primul Bebe în 2013 pentru că și ea avea nevoie de susținere atunci când a devenit pentru prima dată mamă. Totul a început cu un grup de mămici unde să găsească susținere în momentele când nu se simt “mame bune”.

A spus stop unui portofoliu impresionant în imobiliare și a construit ceea ce chiar Facebook urma să numească una dintre 100 cele mai de impact comunități din lume. Nu a avut întotdeauna susținerea celor din jur, cum specifică chiar ea pe Facebook, dar încearcă să facă bine comunității mamelor românce prin La Primul Bebe în diferite orașe, țări și chiar de-a lungul timpului.

Atena Boca La Primul Bebe

CURATORIALIST: Cum arată începutul anului pentru tine?

ATENA BOCA: Anul a început cu o planificare. Însă este primul an în care fiecare punct din plan se referă la ce vreau să simt, ce fac pentru mine, reactivări de hobbyuri, pasiuni noi. M-am concentrat pe cum vreau să îmi trăiesc anul și mai puțin pe ce vreau să realizez.

A venit acel moment din viață în care am nevoie să mă uit cel mai mult la mine și în mine. Și fiecare lucru pe care îl fac mi-am propus să conțină compasiune, drag și respect față de mine.

Ce schimbări a adus pandemia în viața ta?

A adus multa pace, timp pentru vindecat răni de care nu aveam timp sau pe care nici nu apucam să le văd, apropierea de natură, de care aveam atâta nevoie, reorganizarea vieții de familie și business într-un mod mult mai așezat. M-am apropiat mult de mine, m-am cunoscut mai bine, am lucrat enorm cu mine.

Am curățat mult surplus în toate ariile vieții mele.

Ce este La Primul Bebe și ce NU este?

La Primul Bebe are misiunea de a normaliza trăirile și tabu-ul din viața mamelor după naștere și de a sprijini gravidele și mamele din România prin comunități online empatice, cursuri cu informații de la experți, campanii de conștientizare și proiecte umanitare. Pentru o Românie în care fiecare mamă este respectată și văzută. O țară în care fiecare mamă își trăiește sarcina și concediul de creștere copil în demnitate, ocrotită și susținută de familie, societate și stat.

La Primul Bebe nu este doar un grup de Facebook, este o mișcare de sprijin și vizibilitate pentru mamele din România.

Poți să îmi povestești despre evoluția proiectului și ce aveți în plan pentru 2022?

  • De la 10 mame >>> am ajuns la peste 230.000 de mame în grupurile La Primul Bebe.
  • De la cei 5.000 de euro strânși în prima campanie umanitară >>> am ajuns la aproape 3.000.000 de euro strânși în campaniile bi-anuale; bani cu care am dotat și renovat 18 secții de pediatrie, neonatologie, maternități și secții de terapie intensivă neonatală din țară.
  • Am lansat primul Sistem De Sprijin pentru gravide și mame la început de drum din România, numit Bebe Bun Venit, ce constă într-un program video de 26 de ore, cu tot ce are nevoie să știe o gravidă și o mamă în primul an după naștere.
  • Am organizat aproape 300 de evenimente de educație parentală, acum și online, pentru părinții din România.

Anul acesta este un an de așezare a tuturor schimbărilor din anii trecuți, în care atenția noastră este pe creșterea impactului pe care comunitatea noastră îl are.

Care au fost provocările și lecțiile dezvoltării unui astfel de proiect antreprenorial?

Nu știu dacă este săptămână să nu greșim.

Cred că sunt poate cel mai bun exemplu de trial and error. Cu un business social preponderent online, suntem nevoite să ne adaptăm zilnic la modificările platformei pe care operăm.

Dar arareori greșim fără ca acea greșeală să nu aibă sens apoi pentru noi. Din greșelile noastre am perfecționat continuu sistemul și am ajuns să iubim că am greșit.

Care este „high-ul” LPB și care este „low-ul” LPB, ce ți-ar plăcea să știe lumea?

Puterea vulnerabilității care se transformă în umanitate este cel mai frumos lucru în această comunitate. Punctul slab este că suntem bombardați de cereri de ajutor de tot felul, iar realitatea este că:

Nu știm și nu putem face mai mult decât facem deja.

În ce fel crezi că rolul de mamă te ajută să fii un antreprenor mai bun?

În eficiență. Sunt eficientă ca să îmi ajungă timpul. Și în expunerea vulnerabilității care, de asemenea, ajută enorm în ceea ce fac.

Atena Boca La Primul Bebe

Poate o femeie să le aibă pe toate: și copii și pasiune în relație și un job de top și sănătate mintală?

Poate, dar nu toate în aceeași zi.?

Sunt zile în care accentul e mai mare e pe job, în altele pe familie, pe relație și tot așa. Pe termen mediu și lung, dacă le aduni, se poate ajunge la un echilibru.

Cum îți împarți timpul pentru echilibru între viața profesională și personală?

În funcție de ce simt că este important să fac în fiecare zi. Cu siguranță am perioade pline și apoi perioade de retragere din ambele roluri. Am descoperit că acesta este modul meu de funcționare și încerc să îl onorez și să scap de vinovăția omniprezentă.

Ce înseamnă pentru tine familia și ce înseamnă comunitatea?

Familia este locul în care mă întorc la mine, mă vindec, cresc spiritual și primesc acceptare pentru cea mai proastă variantă a mea. Comunitatea înseamnă singura șansă de a trăi cu sens.

Ce îți place și ce nu la mediul online?

Îmi place puterea scrisului, ușurința cu care ajungi la multe inimi și schimbi lucrurile în bine în jur. Nu îmi place dependența de telefon, care ne privează de libertate.

Cum vă propuneți să controlați accesul copiilor la mediul digital?

Greu subiect, deocamdată învățam despre asta. Nu știu dacă l-aș numi control. Controlul îmi pare o iluzie cu care ne mințim. Parcă aș merge spre relație, construirea unei relații de încredere și deschidere cu ei.

Ce îți mai place la România?

Natura, ador România sălbatică, frumoasă și nealterată.

Îmi plac oamenii și faptul că suntem un popor care știe să râdă deștept de viață.

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising