Am auzit acum câteva luni de Vacaju. Atunci, mi-au atras atenția numele și jocul (fericit ales) de cuvinte al acestui brand românesc de lapte vegetal din caju. Apoi am intrat de curiozitate pe site-ul Vacaju ca să aflu mai multe despre produsele lor.
Vacaju este, în primul rând, o poveste de viață despre o mamă care caută și găsește cea mai bună soluție de a oferi, într-un fel sau altul, lapte băiețelului ei cu alergii. Apoi, Vacaju este o poveste despre antreprenoriat, despre curajul de a face un business de la zero, fără experiență în domeniu, cu încercări și erori, dar cu răbdare și încredere în reușită.
Creatoarea brandului Vacaju este dr. Cristina Nesterov, de profesie medic stomatolog, care ne va povesti despre cum a pornit la drum în antreprenoriatul cu lapte de caju.
Cum a început totul?
Totul a început cu fiul meu Patrick. El a fost diagnosticat cu alergii alimentare la vârsta de 6 luni. Am căutat pe piață cea mai bună alternativă la lapte, o variantă fără zahăr, sănătoasă și gustoasă dar nu am găsit. Am fost nevoită să învăț să îi fac lapte vegetal acasă. După multe teste, mai ales pe Patrick, el fiind cel mai aspru critic, am alea să rămânem la laptele de caju. Este cel mai apropiat ca și gust de laptele animal și este foarte nutritiv. Cu timpul, prietenele mele au început să mă roage să le fac lapte de caju pentru copiii lor și atunci am înțeles nevoia unui asemenea produs pe piață.
Care ar fi diferențele și asemănările între laptele vegetal Vacaju și cel obișnuit, de vacă?
Diferențe sunt multe, iar laptele de caju vine doar cu beneficii pentru sănătate. Citind foarte mult despre impactul lactatelor animale asupra corpului nostru, am aflat că laptele de vacă poate fi vinovat pentru multe afecțiuni care pot fi prevenit prin dietă. Afecțiuni cum ar fi: osteoporoza, boli de inimă, cancer de sân, ovarian sau de prostată , Alzheimer, acnee, dureri de oase, indigestii, intestin permeabil și aciditate gastrică.
În schimb, o dietă bazată pe plante, cu includerea unui tip de lapte nutritiv și natural cum este laptele de caju Vacaju poate veni cu multe avantaje: prevenirea și tratarea tuturor bolilor enumerate mai sus, creșterea nivelului de energie, digestie mai bună, somn odihnitor, îmbunătățirea circulației sângelui, a sănătății ochilor și inimii, creșterea imunității și chiar și îmbunătățirea sănătății pielii prin concentrația mare de minerale care reglează producția de colagen și elastină.
De ce ai ales caju și nu și alte nuci?
Am testat acasă multe rețete de lapte vegetal din nuci și semințe: migdale, cocos, mei, soia, ovăz, cânepă, susan negru, dovleac. Unele ne-au plăcut mai mult, altele mai puțin.
Dar laptele de caju a fost cel care m-a convins. Este foarte cremos, face și spumă și este și foarte gustos.
Părerea mea este că este cel mai apropiat ca și gust de laptele cu care suntem obișnuiți din copilărie.
Cum împaci stomatologia cu acest proiect antreprenorial?
Stomatologia este ceva ce știu să fac, îmi dă satisfacție și mă bucur când pot reda zâmbetul pacienților în cabinet. Această satisfacție și energie cu care vin ca medic pentru mine se transpune și în tot ce fac la Vacaju. Prin Vacaju simt că pot contribui la sănătatea mult mai multor oameni și asta mă bucură și îmi dă puterea să merg mai departe. Momentan, pentru că suntem în primul an de activitate le Vacaju, nu am reușit să ajung și la cabinet dar sper să reușesc să îmi reglez programul astfel încât să ajung și acolo.
Care este capacitatea de producție și câte persoane lucrează în producție în acest moment?
Avem o capacitate de producție de până la 6.500 de sticle pe lună, iar echipa de producție este formată din 3 persoane.
Care a fost investiția inițială?
Am căutat să investim în strictul necesar și în amenajarea spațiului. Astfel, investiția inițială a fost de 50.000 de euro.
Care ar fi, pe scurt, etapele de producție?
Prima etapă și una foarte importantă în procesul de producție este înmuierea nucilor pentru cel puțin 12 ore. În acest fel nucile își activează afectul enzimatic și sunt ajutate să neutralizeze fitații și inhibitorii enzimatici. Următoarea etapă este măcinarea ingredientelor: nuci de caju organic, semințe de floarea soarelui organice, curmale organice și extract de vanilie bourbon (pentru Vacaju Vanilie). Măcinarea este urmată de o strecurare grosieră și de o pasteurizare ușoară la 86 de grade Celsius. Apoi îmbuteliem sticlele și sunt gata de consum.
Care sunt sortimentele din portofoliul Vacaju?
Vacaju și-a extins portofoliu, față de acum 10 luni. La lansare aveam 4 gusturi: Vacaju Simplu – perfect pentru cafeaua de specialitate și pentru gătit; Vacaju Vanilie – lapte cremos de caju, îndulcit cu curmale, dulceag și plăcut; Vacaju Cioco – gustul ciocolatei cu lapte de copilărie, dar fără zahăr și cu cacao organică; Cajurt – iaurt fermentat natural, acrișor și sățios.
În următoarele 6 luni de la lansare, ne-am mărit portofoliul cu dulciuri raw-vegane delicioase. Astfel, am inclus în meniu: Biluțe raw vegane și Cozonac raw vegan, dulciuri de post, vegane, pe bază de caju și curmale, fără zahăr, gluten sau lactoză. De curând am lansat și biscuiții nostri vegani, de post, tot pe bază de caju și curmale, fără zahăr, gluten sau lactoză.
Există o deschidere a oamenilor către acest tip de produse?
Da! Deschiderea este foarte mare și mă bucură foarte tare acest lucru. Lumea a primit cu entuziasm produsele și au apreciat gustul deosebit. Lucrul care i-a atras cel mai mult a fost ambalajul și aspectul minimalist. Aici m-a ajutat foarte mult colega mea Irina Cherciu, brand manager Vacaju. Ea a creat identitatea vizuală a brandului și a înțeles foarte bine tot ce mi-am dorit să transmit prin acest brand.
Care sunt planurile de viitor pentru Vacaju?
Pentru viitor ne-am propus să ajungem cât mai aproape de clienții noștri. Ne dorim chiar să ne extindem și pe piața europeană și să arătăm tuturor că pot alege o viață și o dietă sănătoasă, fără să facă rabat la gust.
fotografii: Cristina Nesterov