Tatuajul. Iubit de unii, urât de alții. Dar niciodată trecut neobservat. Acesta este un material care încearcă să deslușească fascinația pe care tatuajele o răspândesc asupra unor femei și să îmi răspundă mie și ție de ce decid ele să își imprime în piele cuvinte, simboluri, povești.
Tatuajele sunt vechi de când lumea. Iar acum trăim epoca în care sunt pe scară largă acceptate și admirate. Cele mai vechi dovezi despre existența tatuajelor în istoria omenirii datează din jurul anului 3300 IH.
„Not one great country can be named, from the polar regions in the north to New Zealand in the south, in which the aborigines do not tattoo themselves„, afirma Charles Darwin despre lunga istorie a tatuajelor și larga lor răspândire.
Tatuajele din vremurile străvechi aveau diferite roluri și motivații. Pentru egiptenii antici și indieni, erau amulete (permanente) de protecție împotriva bolilor sau modalități de închinare la zeități. În alte părți ale lumii, erau un simbol al unui anume statut social: în Roma antică sau Grecia, nde sclavii și criminalii erau astfel „marcați” pentru a fi ușor identificați.
O dată cu răspândirea creștinismului, tatuajul a fost considerat o tradiție barbară și a dispărut multă vreme din Europa până când a revenit în secolul al XVI-lea, datorită călătoriilor transoceanice.
Cuvântul tatuaj (englezescul „tatoo”) provine din cuvântul polinezian „tatau” care însemna „un semn făcut pe piele”.
La ora actuală, se estimează că 38% din populația globului are cel puțin un tatuaj, pe primul loc aflându-se Italia, urmată de Suedia și SUA.
Dar, de ce se tatuează femeile? Ce le face să îndure durerea înțepăturilor și să își asume un gest atât de … permanent?
Ce spune psihologul
Am discutat cu psiholog Mihaela Dobre despre care ar putea fi motivațiile subconștiente care ale deciziei de a face unul sau mai multe tatuaje.
„În ultimii ani, a avea un tatuaj a devenit o modă. Studiile au demonstrat faptul că femeile cu tatuaje sunt considerate mai sexy sau mai atrăgătoare de către bărbați. Nevoia de atașament și de autenticitate sunt două nevoi principale ale oamenilor.
Într-o societate în care oamenii trăiesc în „singurătate”, tatuajul acoperă o nevoie de a fi autentic și îți oferă o identitate. Un tatuaj/desen te poate „defini” mai bine decât te poți prezenta chiar tu însăți”, explică psiholog Mihaela Dobre.
Mihaela Dobre consideră că motivele care conduc femeile către a-și face un tatuaj sunt diferite și în funcție de vârstă:
„Dacă la nivelul adolescenței, tatuajul reprezintă un mod de fi ca cei de vârsta ta, de aderarea sau afilierea la grup, mai târziu semnificația pentru femeia matură și motivația, diferă. Fie poate să reprezinte apartenența la o comunitate sau diferențierea de alții. Problemele legate de identitate: cine sunt? și ce reprezint?, precum și lipsa de încredere în sine sau nesiguranță, compensarea a ceva lipsă, sunt câteva dintre motivele pentru care femeile își fac un tatuaj.
Într-o anumita perioadă a vieții, tatuajul unei femei poate fi o rebeliune sau o furie cu care unele femei „se împrietenesc. Un tatuaj contribuie la creșterea stimei de sine, oferă libertate, chiar dacă acest lucru nu persistă peste ani”.
Perspective personale
Raluca Harabagiu (blogger www.ralucaharabagiu.com)
„Înainte de orice, pentru mine, tatuajele au un efect terapeutic. Nu le-am făcut dintr-un soi de răzvrătire sau în momente de rebeliune și nici pentru a fi “altfel”, ci doar din dorința de a-mi imprima pe piele mici remindere care-mi plac din considerente estetice și care mă motivează psihic și emoțional. Abia apoi intervine și apetitul pentru componenta frivolă: îmi plac mult oamenii tatuați (desigur, ca la orice altceva, primează bunul gust) și asumați cu această decizie”, spune Raluca. Ea are 5 tatuaje, dintre care primul este făcut în timpul facultății.
Crina Popescu (fotograf)
„Am ales să-mi fac un tatuaj în urma unei experiențe puternice de viață – divorțul. Lecția ce am primit-o în urma acestui moment, petrecută la nivel mental și emoțional, am decis să o externalizez fizic. Mai mult de atât, am vrut să fie într-un loc vizibil, care să-mi amintească în fiecare zi de această valoare la care să mai renunț vreodată”, povestește Crina, care are un singur tatuaj. Și care spune că va fi și singurul.
Alexandra Munteanu (medic)
„Acum aproximativ 6-7 ani a început toată pasiunea mea pentru aceasta formă de arta. Îmi doream tare mult să mă tatuez, dar îmi era tare teamă de reacțiile celor din jur. Dar ce o sa zică? dacă o să mă privească diferit? Așa că am stat bine pe gânduri timp de vreo 2 ani, până când în viața mea s-au produs niște schimbări și am decis că este momentul să mă focusez mai mult pe mine și pe ceea ce îmi doresc.
Așa că, după un research destul de detaliat, am ajuns la salon și mi-am scris pe piele cuvântul ” Breathe”. Senzația pe care o aveam în acel moment al vieții mele era că, în sfârșit, pot să fiu eu, în sfârșit pot să RESPIR”, spune Alexandra care are deja 8 tatuaje, fiecare apărut într-un moment important al vieții sale.
Există și reversul medaliei? Femei care regretă că s-au tatuat?
Andreea Cartu (owner Curatorialist)
„Am 3 tatuaje. Trei tatuaje cu poveste importantă pentru mine. Dar mi-a luat 3 tatuaje să înțeleg că pielea mea “întinde” și “nu suportă” tatuajele. Îmi plac oamenii cu tatuaje. Îmi plac poveștile lor și modul creativ prin care și le expun. Dar eu am decis că mă voi opri. Am înțeles, după cele 3 și, odată cu trecerea timpului, că pot găsi și alte metode de a povesti cine sunt”, mărturisește Andreea.
La rândul său, Mihaela Dobre aduce o explicație psihologică: „Lipsa de obiectivare și de proiecție a propriei persoane peste ani, le determină pe unele femei să regrete că și-au făcut un tatuaj permanent. Este firesc să conștientizăm, că, în timp, gândurile și sentimentele noastre se schimbă”.
Poveștile tatuajelor. Poate una dintre cele mai interesante perspective când vine vorba de tatuaje este aceea de a afla povestea acestuia, ce reprezintă cuvintele, simbolurile sau desenele purtate pe piele.
Raluca Harabagiu
Mi-am făcut primul tatuaj când eram în facultate. Mi l-am dorit mult, dar pentru că era unul dintre tatuajele extrem de “la modă” în acea perioadă, era cât pe ce să renunț la idee. Doar că ceea ce voiam să îmi imprim pe încheietura mâinii drepte era un cuvânt care mie mi-a schimbat viața în repetate rânduri – serendipity.
Tradus din engleză, termenul se referă la “an aptitude for making desirable discoveries by accident; is the luck some people have in finding or creating interesting or valuable things by chance”. Multe dintre cele mai fericite momente pe care le-am trăit până acum au venit de nicăieri, fără să le caut.
Al doilea tatuaj pe care mi l-am făcut este cuvântul now scris undeva pe mâna stângă. Acesta este un reminder pentru perioadele când uit să trăiesc în prezent, să rămân ancorată în ceea ce simt, gândesc și iubesc ACUM, în detrimentul trecutului care nu prea mai contează și al viitorului pe care nu îl pot controla.
Cel de-al treilea cuvânt pe care îl am tatuat este amour. Eu chiar cred în iubirea care nu se măsoara în ani, ci în eternități, în frumusețea desăvârșită a unei femei iubite în absolut. Și, desigur, în iubirea pentru viață pe care o luăm atât de des for granted. Și este un reminder al anului sabatic pe care l-am trăit în Franța, una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea. Odată cu amour, mi-am tatuat și o coroană mică care are trei inimi desenate în partea de sus. Privite împreună celebrează momentul în care am început să mă iubesc, cu lumină și întuneric, atât la interior, cât și la exterior.
Mai am tatuată pe brațul stâng o steluță strâmbă inspirată din filmul Micul Prinț. Cel mai recent tatuaj este o fetiță care ține în mâini un balon. Pe acesta mi l-am făcut după ce am născut. Total întâmplător (sau nu), fetița din desenul găsit pe Pinterest seamănă foarte mult cu Rita mea, așa că nu mi-a fost deloc greu să mă decid dacă îmi imprim sau nu acest tatuaj pe încheietura mâinii stângi.
Crina Popescu
Am decis să fie un cuvânt – Freedom, simplu și reprezentativ. Este un subiect foarte controversat – libertatea. Și, în general, se referă la puterea de expresie verbală și emoțională. Pentru mine acest moment mai înseamnă un lucru: puterea de a ieși din zona de confort, de a sparge pereții fricii și libertatea pe care ți-o aduce acest gest.
Alexandra Munteanu
Niciodată nu m-am pripit cu prima imagine găsită, să dau fuga la cel mai apropiat salon doar de dragul de a tatua ceva. De fiecare dată am căutat diverse imagini online, am adăugat elemente personale și most important, m-am consultat mereu cu artistul care și-a pus amprenta asupra mea.
Am desenată inițiala fiicei mele, am trei inimi colorate la încheietura mâinii stângi ce reprezintă familia mea, am un unicorn pe spatele brațului pentru că, deep down, sunt un copil în toata regula.
Un tatuaj tare drag mie este cel al unei fetițe care ține în mână o păpădie, pentru că îmi amintește de E., fiica mea și prietena mea cea mai bună, care a fost de mică îndrăgostită de aceste flori, chiar și atunci când nu reușea să le sufle :).
Recent, mi-am luat inima in dinți și mi-am desenat pe antebraț imaginea unei mame ce își îmbrățișează copilul. Mi-a trebuit ceva curaj, pentru că lucrând in domeniul medical, tatuajele sunt încă un subiect tabu. De multe ori a trebuit parcă să mă apar si sa explic faptul ca povestea mea desenată în culori pe piele, nu va schimba cu absolut nimic deciziile mele medicale sau comportamentul fata de cei din jur.
Andreea Cartu
Mi-am făcut primul tatuaj la 18 ani, înainte să termin liceul. Am mers cu o prietenă undeva prin Berceni, în casa unui cunoscut al prietenului ei. Privind înapoi, vreau să îmi dau palme. Am fost inconștientă și nu m-am gândit deloc atunci la ce riscuri mă supun din punctul de vedere al sănătății. Între noi fie vorba, nici execuția nu este izbutită. Deloc. Simbolul Ōṁ stă pe abdomenul meu de 19 ani, mai albastru-bleumarin odată cu trecerea timpului dar, din fericire, bine acoperit.
Un al doilea tatuaj a fost făcut pe claviculă, în 2013, în cel mai bun loc de tatuaje din București la acea vreme. Pentru că învăț din greșeli. Scrie “Oamenii care ajuta oameni”, cu caligrafia bunicului meu. O propoziție luată din agenda lui cu numere de telefon, sub care erau listate mai multe contacte, primul fiind al meu. O însemnătate deosebită, un tatuaj care să-mi amintească în fiecare zi cine sunt și de unde vin. Cu cerneală albastru-cer, la fel ca ochii bunicului, culoare pe care am moștenit-o. În nici 10 ani, tatuajul s-a întins, fiind indescifrabil. Mă doare acest lucru. Dar îl port și îl simt încă.
Un altul e pe braț, un triunghi echilateral, făcut în tandem cu sora mea, în Portugalia, în vacanța noastră din 2015. Pentru mine, simbolizează echilibrul, stare de care aveam mare nevoie atunci. S-a întins și acesta, s-a și decolorat, pierzând-și din propriul său echilibru.
Din culisele atelierului unui artist tatuator
Vio Postaru este artist tatuator și are propriul său atelier. Desigur, iubește tatuajele și are câteva impresionante.
Dacă unele cliente vin decise cu ceea ce vor să își tatueze, altele îi cer sfatul: „vin pt consiliere, pentru idei de tatuaje, pentru a stabili zona, îmi dau detalii despre viața lor și despre ce le reprezintă ca să le fac designul sau să îl ajustez„, spune Vio.
Durata unui tatuaj depinde de complexitatea și mărimea acestuia și poate fi de la câteva ore la câteva zile, cu ședințe de 4-5 ore pe zi. Vio spune că cele mai bune zone pentru a face tatuaje sunt pe braț, antebraț sau pe spate, iar de evitat ar fi gâtul, palmele sau degetele pentru că tușul nu prea ține.
Cele mai solicitate modele de tatuaj în ultima vreme sunt „imaginea unei mame cu copilul – stilizate, un trandafirul sau o lăbuță de animal de companie”, spune Vio.
În loc de încheiere
Eu nu am niciun tatuaj și nici dorința de a-mi face unul. Poate pentru că m-am născut cu un semn pe picior, de care sunt conștientă că nu voi scăpa niciodată. Sau poate pentru că nu am găsit ceva de care să fiu absolut sigură că va reprezenta ceva important pentru mine și peste x ani. Dar îmi plac poveștile celor care au. Și le admir curajul.
fotografii: Mihaela Dobre, Raluca Harabagiu (credit foto: Brândușa Iacob, Felicia Simion), Crina Popescu, Alexandra Munteanu, Andreea Cartu, Vio Postaru, Unsplash (cover articol)