Ghid de nunți | 3 x ateliere florale pentru un buchet de mireasă așa cum ai visat

Durata: 6 minute

Simplu sau, dimpotrivă, opulent, alb sau viu colorat, ales după preferința pentru o anumită floare sau în funcție de semnificația florilor componente, buchetul de mireasă face parte din trusoul miresei și întregește ținuta acesteia în această zi specială.

Dar te-ai întrebat vreodată de unde vine acest obicei ca mireasa să aibă un buchet în ziua nunții? Ei bine, se pare că e un ritual cu rădăcini străvechi, pentru că de pildă, în Roma antică, miresele purtau ghirlande de flori considerate ca simbol al noilor începuturi, al fidelității și al fertilității. În alte părți ale lumii, se credea că florile au puteri miraculoase, protejând de boli sau nenoroc.

În Evul Mediu, se foloseau plante foarte aromate și condimente, considerându-se că mirosul lor puternic alungă spiritele rele și bolile. În epoca victoriană, s-a revenit la buchetul de flori purtat de mireasă, semnificând dragostea romantică dintre soți, mai ales că în timpul logodnelor, viitorul soț trimitea adesea logodnicei sale flori ca dovadă a iubirii sale.

Astăzi, aspectele mistice ale buchetului de mireasă au dispărut, însă tradiția de a purta flori în ziua nunții a rămas. Acum buchetul este o expresie a personalității miresei, iar alegerea florilor se face în funcție de propriile preferințe, de culori și de stilul nunții.

Dacă vrei să alegi florile din buchet în funcție de semnificația lor, citește pe larg aici.

Articolul face parte din seria de recomandări #NunțiCuratorialist gândite să îți aducă sugestiile noastre care să te ajute să ai nunta pe care ai visat-o întodeauna.

NO NO NO

În spatele nonconformistului nume NO NO NO, stă atelierul floral, la fel de nonconformist, al Alinei Popa, menit celor care vor să iasă din tipare. Atelierul a apărut în 2013 și, sub motto-ul „visează diferit”, Alina creează buchete la rang de opere de artă.

De exemplu, în unele dintre creațiile ei florale dedicate mireselor, Alina folosește Kyogi, un material japonez din lemn de pin, foarte subțire și, de aceea, extrem de maleabil. Dacă în Japonia este folosit la împachetarea mâncării, la buchetele NO NO NO este un minunat suport pentru flori. O altă inovație este coada-baghetă a buchetului care îl face ușor de ținut în mână.

„Clientele mele sunt partenerele mele, alături de care cresc, îndrăznesc și fac lucruri minunate”, este crezul Alinei.
Alina Popa – NO NO NO
NO NO NO
NO NO NO
NO NO NO
NO NO NO
NO NO NO

Atelier Foliage

Oficial, Atelier Foliage a început in vara anului 2019. Timid, dar plin de entuziasm și de idei mărețe. Mi-am dorit tare să am un spațiu unde să pot să creez povești cu și despre flori, un spațiu plin de plante, curat, alb, luminos. Zis și facut, de ziua mea, la 30 de ani am inaugurat un atelier mic și botanic – Atelier Foliage„, povestește Petra David, inițiatoarea Atelier Foliage.

Petra a absolvit Facultatea de Finanțe-Bănci, dar mereu a fost atrasă de latura artistică a lucrurilor, astfel că s-a angajat într-o ceainărie din București, unde a prins și mai mare drag de frumos și de armonia de a face lucrurile care te fac fericit. Apoi s-a angajat într-un flower shop, unde a învățat bazele meseriei de florist.

„M-a ajutat foarte mult acesta experiență, am învățat lucrurile de bază, denumirile florilor, cum se ingrijesc, cum le combinam, sezonalitatea lor, tehnici de buchete, tipuri de aranjamente. Am rezistat un an 🙂 apoi mi-am dorit mai mult și am căutat să lucrez cu cele mai frumoase și mai creative ateliere de evenimente din București. A fost o plăcere și sunt foarte norocoasă că am reușit să cunosc oamenii minunați care lucrează în acest domeniu, care au aceleași principii de viață și simțim “frumosul” la fel. Ajută enorm”, spune Petra.

Petra David – Atelier Foliage
Atelier Foliage
Atelier Foliage
Atelier Foliage
Atelier Foliage

Dora Bloom

Dora Bloom este atelierul floral creat de Claudia Dora Oprina, după ce a pus stop unei cariere în domeniul bancar. Claudia iubește florile și iubește oamenii, astfel că un atelier în care să creeze buchete și aranjamente florale a fost un vis devenit realitate.

Acum se bucură de liniștea pe care i-o oferă lucrul cu flori și plante de tot felul, pe care le meșterește în micul atelier din propria casă. La ea vei găsi buchete de mireasă și buchete pentru alte ocazii, lumânări pentru evenimente, aranjamente florale, totul cu un aer boem și un iz artistic ce aduc aminte de festivalurile de jazz.

Claudia Dora Oprina – Dora Bloom
Dora Bloom
Dora Bloom
Dora Bloom
Dora Bloom
Dora Bloom

Acum în tendințe

Petra de la Atelier Foliage ne dezvăluie tendințele de anul acesta în materie de buchete și aranjamente florale:

  • Dried and Fresh flowers – o parte din sufletul nostru boem o să propună mereu buchete combinate armonios cu flori uscate, fire de pampas, bumbac, eucalipt în nuanțe calde și neutre. Aranjamente la baza mesei, complementate de lumânari din ceară naturală, mini buchețele din dried flowers ca mărturii, accente de eucalipt și flori fresh, o bucurie!
  • Terracotta Love – este din nou o sugestie care scrie povești în armonie cu locațiile relaxate și boeme, cu grădină și mult lemn. Aici avem culoare și ne place. Ne place să ne jucăm și să combinăm aranjamente florale cu vaze colorate și sticluțe de diferite forme, fructe în nuanțele florilor, pahare colorate, lumânări, toate acestea armonizate în culorile pământii cu mici acente vibrante de culoare.
  • Less is More – mereu la modă și cu un aer contemporan, decorul minimalist își face din ce în ce mai mult loc în conceptele urbane de nunți și evenimente. Ce ne place nouă mult la acest concept este că poți atât de ușor, prin florile potrivite, vase ceramice, textile din in, detalii brodate, să conturezi un eveniment cu decor de calitate care vine cu eleganță garantată.

În încheiere 🙂

Aruncatul buchetului este un obicei care are tot un ritual străvechi. Se pare că exista demult obiceiul ca nuntașii, în momentul plecării de la nuntă, să rupă o bucățică din rochia miresei pentru a o păstra ca suvenir. Pentru a scăpa totuși cu rochia cât mai întreagă, mireasa ar fi început să arunce buchetul pentru a crea o diversiune, timp în care ea dispărea și rochia nu mai era ruptă de nuntași :).

fotografii: NO NO NO, Atelier Foliage, Dora Bloom.

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.