Fandacsia și colecția Che Fandacsia sau cum să porți pe cap ce gândești

Durata: 3 minute

Deseori reușesc să pun eticheta pe oameni – la propriu. Adica să știu ce anume poartă. O rochie Ioana Ciolacu, un pulover Ami Amalia, acei pantofi Prada la care pofteam într-o vreme, acea canotieră Fandcsia pe care o am si eu…

Toate sunt usor de spot-uit în capul meu pentru că sunt foarte particulare. Iar asta face, după părerea mea, un designer valoros. O piesă purtabilă, ancorată într-un design curat, dar totuși statement prin micile detalii ce o compun.

Fandacsiile sunt usor de etichetat și asta cred că se datoreaza Cosminei, mama Fandacsia, prin modul ei de a fi. O persoană cu o efervescență fabuloasă, cu un umor și vocabular spumos.

Și e firesc să fie așa căci, deloc surprinzător, ce punem pe cap poate spune multe despre ce avem în cap.

Cosmina, de câți ani ne bucurăm de Fandacsia?

Cosmina: Eu lucrez pălării din liceu. Am vândut la „Hippy Hippy Shake” atunci când avea un spațiu senzational în Teatrul Țăndărică. Eram un anteprenor de succes, investeam profitul în baclavale la cofetăria București.
Numele Fandacsia m-a bântuit ceva timp, dar a apărut pe scenă abia în 2007. Așă că pot spune cu mâna pe inima, orgoliul inflamat și martori: Fandacsia since 2007.

Suverana Fandacsia

Cine era Cosmina înainte să împletească gânduri de Fandacsii?

Cum am mărturisit mai sus, mă simt pălărier din adolescență dar, pe lângă pălării am și alte pasiuni și am îndeplinit de-a lungul timpului și alte visări artistice sau nu: regizor de film, de televiziune, producător tv, mamă, prietenă, soră, iubită, reclamantă, pârâtă, autoare, voluntară, călătoare și mă-uita-dumnezeu-în-muzeu.

Care sunt cele mai statement piese Fandacsia? Mă aștept să spui canotierele pe care le recunosc eu…

Toamna trecută, am expus la Institutul Cervantes 16 piese care semnifică pentru mine o definiție a ceea ce cred despre pălării, despre ceea ce fac eu la Fandacsia împreună cu echipa mea mica. A fost o formă de libertate absolută – ceea ce pot corela cu noțiunea de „statement”.

Poartă ceva care să exprime pentru tine libertatea absolută și vei simți imediat puterea pe care ți-o transmite acel obiect.

Che Fandacsia – cea mai recenta colecție, ni se pare dintre cele mai purtabile în această perioadă. Minunat este că purtând-o putem fi și vocale.

M-am gândit la o beretă cu voaletă căci am vrut (neapărat) să ofer străzilor și lumii un personaj care să fie jumătate divă – jumătate Che Guevara. Așa cum văd eu un exemplar urban complet.

Coco Chanel a fost primul designer care a pus voaleta pe bereta franceză adusă din halele pariziene direct în salon cu ajutorul unei broșe strălucitoare.
Eu am reluat ideea, schimbând designul într-o direcție cu mai puțin sclipici căci am vrut să introduc fronda în rețetă, ingredientul contemporan un pic obraznic sau măcar un pic mai rebel, mai liber.

Așa am adăugat mesajele: fie că că alegeți zâna, zeiță, rupta din rai sau dracu’ gol și sictir – îndemn să spuneți lucrurilor pe nume și să alegeți singure mesajul potrivit.

Uneori functionam cu etichete puse de altii, poate nu intotdeuna corecte sau complete – asa ca va rog sa va asumati si sa aratati un mesaj.

Folosiți persuasiunea pozitivă sau autoironia unei «madam», gata să promovați și persiflarea unui »exist» dacă momentul/perioada o cere.

Che Fandacsia este un best-seller și le mulțumesc tuturor purtătoarelor căci simt în minte că formăm o mulțime și acest lucru, în ciuda unor prejudecați legate de numere, acesta imagine, deci, a mulțimii plină de încrederea alegerii mesajului potrivit – mi se pare atât de motivantă: sunt mândră și încurajată să cred în valori comune.

meseajele disponibile sunt, în ordinea preferintelor: rupta din rai, sictir, zână, zeiță, dracu’ gol, madam, sedusă, cocoană, tichie de mărgăritar, #rezist, exist
culorile disponibile: negru, gri, rosu, alb, albastru, fucsia, bleu

fotografii: FANDACSIA

Andreea Cartu
Andreea Cartuhttps://curatorialist.ro/
Part time digital talent, full time mom, wife and human being. Am infiintat ALOMODA in 2008, CURATORIALIST venind acum ca un gand de refresh. Al meu, al tau, al timpului dedicat unui scroll cu scop.