Emilia-Gabriela a.k.a. Coca Zaboloteanu, despre pantofi, sustenabilitate și un strop de “je m’en fiche”

Durata: 4 minute

„Cele mai frumoase desene, schițe suprarealiste, le am de la cursurile de anatomie, se pare că au fost un catalizator foarte bun pentru creativitate”, povestește Emilia-Gabriela Zaboloteanu, antreprenoarea din spatele brand-ului de pantofi Coca Zaboloteanu, fondat în capitală, în 2008.

Născută în Botoșani, dar venită în București pentru a urma cursurile Facultății de Medicină Dentară în 2003, Emilia a fost mereu pasionată de desen. Iar ideea din spatele brandului a apărut în ultimul an de studiu. A absolvit facultatea, nu îi place să lase ceva neterminat, a întâlnit oameni minunați și a format echipa din spatele Coca Zaboloteanu.

“E foarte multă lume implicată în producerea unei perechi de pantofi. Totul se calculează la milimetru. Sunt multe materiale, soluții care se folosesc, fiecare cu specificațiile ei. Producția este făcută de oameni cu zeci de ani de experiența,” spune aceasta.

Emilia se ocupă de administrare, coordonare, alegerea materialelor, design și diferite probleme care apar. Creația are loc după ce și-a rezolvat responsabilitățile menționate anterior, apoi de marketing, online și vânzări se ocupă colegii mai tineri.

“Încercăm să facem produse cât mai durabile, dar și versatile. Atelierul de producție este în apropierea showroom-ului, astfel am redus la maxim amprenta de transport a produsului final. Pentru transportul perechilor, aprovizionare și administrative folosim un automobil electric. Atât la producție cât și la showroom consumăm doar energie verde, certificată, de la Cooperativa de Energie. În plus, începând cu luna decembrie, clientele care au mașini electrice le pot încărca gratuit pe durata vizitei în showroom,” îmi povestește Emilia, care vrea să promoveze mișcarea de sustenabilitate.

Astăzi avem plăcerea să vedem ce mai face unul dintre designerii români de pantofi care au făcut față provocărilor antreprenoriatului mai bine de un deceniu în România și ce are frumos în al 39-lea an pe pământ. În plus, am vrut să clarific numele antreprenoarei.

Coca Zaboloteanu pantofi

CURATORIALIST: Cum a fost anii 2020-2021 pentru tine ca antreprenor, s-a schimbat ceva de când cu pandemia și ce îți dorești pentru 2022?

EMILIA ZABOLOTEANU: 2020 a fost un an surprinzător de bun în materie de vânzări, a contat mult că am dezvoltat partea de online. 2021 a fost în limite decente, evident că suntem cu toții afectați de pandemie, e clar că s-au schimbat prioritățile pentru toată lumea. Iar pentru 2022 doresc să continui să fac ceea ce îmi place.

Ce poți să ne povestești despre provocările și lecțiile dezvoltării unei afaceri în România?

Nu știu dacă provocările țin de faptul că am început o afacere în România, ci mai degrabă că am început într-un domeniu total necunoscut, pentru care nu m-am pregătit nicio secundă înainte. Când am început, nu aveam nicio idee, nimic clar, mi-a luat foarte mult timp să adun toate informațiile. A fost o mutare șocanta chiar și pentru mine.

Acum, probabil aș fi mult mai atentă cu timpul meu. Fiind foarte tânăra când am început, am considerat că am acest timp. Am avut și momente când am vrut să renunț, dar am reușit să-mi păstrez entuziasmul.

Care crezi că sunt elementele care au ajutat la succesul companiei?

Atenția la micile detalii, perseverența, energia specială pe care o trimitem, stilul haios, relaxat, cred că un pic de je m’en fiche” nu strică nimănui. Nu ar trebui să ne luăm așa de mult în serios.

Coca Zaboloteanu pantofi

Cum te motivezi în perioadele mai grele sau cum te relaxezi pentru a-ți găsi inspirația de a merge înainte?

Îmi aduc aminte că să fiu designer a fost una din marile bucurii pe care le-am experimentat. A fost un drum plin de culoare, emoții de tot felul, adrenalină, am cunoscut foarte mulți oameni interesanți, am fost fix așa cum am vrut să fiu, deci nu prea aș vrea să schimb asta. Nu sunt genul de persoană relaxată de felul meu, încă am multe de învățat din punctul ăsta de vedere.

Ce a inspirat numele Coca Zaboloteanu, respectiv Coca, de unde vine, care este povestea, cum te simți când oameni îți spun așa?

Numele din buletin înainte să mă căsătoresc era Emilia-Gabriela Zaboloteanu, dar mama  mi-a spus mereu Coca, toți prietenii așa mă știu, așa mă prezint dintotdeauna. Emilia cred că e o persoană pragmatică, calculată, nu prea mi se potrivește numele ăsta, rar mă simt Emilia. Rămân la varianta de nume copilăros și exuberant – Coca, mă definește mult mai mult.

Cine este Coca Zaboloteanu în afara companiei, acasă, pe străzile capitalei, ce hobby-uri ai?

O persoană aflată într-o perpetuă căutare a frumosului, în orice formă ar exista el.

Coca Zaboloteanu pantofi

Dacă ar fi să poți purta doar o pereche de încălțăminte toată viața care ar fi și care este ținuta preferată cu această pereche?

Aș alege clar o ținută de primăvară-vară, o pereche de sandale Coca Zaboloteanu și o rochie de la un designer român, avem în România designeri extrem de talentați.

Ce îți place la traiul în București – străzi, arome, localuri?

Din fericire, locuiesc în Cotroceni, un cartier verde, foarte frumos, care încă păstrează parfumul de odinioară. Ador să mă plimb pe străduțele cu case vechi. Mi-aș dori ca atât cât a mai rămas din patrimoniul de arhitectura al capitalei să fie salvat, restaurat și prețuit ca în orice capitală a lumii civilizate.

Ce ai FRUMOS astăzi?

Fetița mea de 1 an, tatăl ei, oamenii apropiați, faptul că mă pot bucura de cei dragi.

Ai și tu o pereche preferată de pantofi Coca Zaboloteanu? Pentru toamnă-iarnă trebuie să recunosc că eu râvnesc o pereche de Ghete Mickey

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising