Ema Banița, style coach, “moda este o altă formă de a arăta cine suntem”

Durata: 4 minuteNu prea mă mai interesează tendințele,îmi spune Ema Banița și o aprob. Aceasta s-a născut acum 33 de ani la poalele muntelui Tâmpa, în Brașov, dar acum locuiește în capitală. A urmat cursurile Academiei de Studii Economice din București, dar de-a lungul anilor și-a dat seama că cifrele își fac loc în viața ei mai frumos atunci când au legătură cu proporțiile.

Așa a început incursiunea ei în lumea modei. Și-a urmat pasiunea printr-un curs de stilism avansat la Dalles Go, unde Ovidiu Buta i-a fost călăuză, urmat de o perioadă de studii la Style Coaching Institute în Londra.

Eu am descoperit-o pe Ema pe Instagram, unde mi-au atras atenția videoclipurile ei cu sfaturi stilistice și așa am zis să ne cunoaștem mai bine. În interviul de mai jos vei vedea ce o mai inspiră și ce înseamnă un style coach.

Ema Banița style coach

CURATORIALIST: Care este prima ta amintire legată de modă?

Ema Banița: Îmi amintesc că împreună cu sora mea făceam hăinuțe pentru păpușile Barbie, aveam “punga cu petice” și din ele făceam tot felul de ținute stylish.

Ce înseamnă moda pentru tine?

Moda este o altă formă de a arăta cine suntem.

Consider că ar trebui să o folosim în avantajul nostru și în niciun caz să fie un motiv de stres, după cum am văzut că este pentru foarte multe femei.

Stilist, coach, consultant de imagine – poți să ne povestești mai multe despre viața ta profesională?

Mulți ani am preferat să fac styling pentru că veneam din aceeași lume – am fost dansatoare înainte, și îmi plăcea să fiu pe platourile de filmare, cu artiștii și să gândesc concepte de imagine pentru ei.

Însă, în timp, am realizat că jobul de consultant de imagine îmi aduce mai multe satisfacții pentru că văd cum pot schimba în mod real viața cuiva, sau cel puțin să aduc un plus, să o ușurez cumva.

Cum decurge o colaborare cu tine în rolul de consultant?

Începe printr-o întâlnire, fizică sau online, în care ne cunoaștem. Descopăr ce nevoi stilistice are clienta, ce își dorește de la colaborarea cu mine, dacă are nevoie de consiliere doar pentru un eveniment – o nuntă, sau vrea o analiză detaliată.

Aceasta care cuprinde chestionare, analiză cromatică, proporții, curățenie și ordine în dulap, o sesiune de cumpărături și alte exerciții de coaching. Ele sunt menite să te țină motivată și să te schimbe și pe înăuntru. De multe ori, avem alte probleme, nu neapărat cele legate de ținute.

Poți să ne spui un top 3 provocări cu care se confruntă clientele tale și care sunt recomandările generale?

De cele mai multe ori, aud clasica propoziție: “nu am cu ce să mă îmbrac”, când dulapul este plin de haine. Apoi, este o nevoie mare de educație cu privire la combinarea hainelor pentru a crea ținute în care sa te simți bine. În plus, există situații când nu știu de unde să achiziționeze haine care să le avantajeze.

Cel mai simplu mod de a începe este să îți dai seama ce anume îți place și ce mesaj vrei să transmiți. După este nevoie să aloci timp pentru educație vizuală și a te inspira. Asta o să ajute mult!

Ce țeluri ai în plan profesional în acest an?

Mi-ar plăcea să ajung la cât mai multe femei prin intermediul paginii mele de Instagram. Acolo ofer multe tips & tricks de styling.

Ema Banița style coach

Ce te mai inspiră în mediul online?

Mă uit mult la conturi de design interior pe Instagram. Ador să văd interioare și detalii frumoase. Mă uit la mame fotografi din alte țări de când sunt mamă. Am făcut o pasiune pentru a face poze cu fiica mea și caut mereu inspirație.

Natalia Horinkova și Anastasia Young au niște conturi superbe, iar în zona mea de stil îmi plac Anine Bing, Mao Ge, Sylvie Mus, printre altele.

Ce îți place la orașul adoptiv, București, unde te găsim explorând în sezonul primăvară-vară?

Simt din ce în ce mai mult nevoia de liniște și natură.

Dar pentru că nu pot sta doar așa, caut în București locuri liniștite, iar pe lângă București, locuri cum ar fi Domeniul Știrbey, Edenland. Ies mult cu fetița mea și încerc să îi arăt diversitatea orașului prin teatru, cafenele, muzee sau parcuri.

Apropo de sezon, ce poți să ne spui despre tendințele din acest an?

Nu prea mă mai interesează tendințele.

De ceva timp mi-am găsit clar zona și știu ce îmi place, în ce mă simt bine și mă îndrept spre simplitate. Cred că din cauza că atâta timp am fost înconjurată de tooot ce era nou, milioane de haine, am ajuns cumva să caut fix opusul.

Ce am vedea dacă am deschide dulapul tău?

Am două dulapuri – unul cu haine și tot felul de nebunii strânse în anii de styling, e un loc fascinant pentru că e…surprinzător, iar în dulapul unde sunt hainele pe care le port găsești: jeans, pantaloni negru cu mai multe croieli, pantaloni albi, multe sacouri și topuri crop, am o pasiune pentru ele, cu tot felul de tăieturi interesante sau spatele gol.

De asemenea, există și piese de la designeri români pe care îi iubesc și susțin din totdeauna, cum este Ioana Ciolacu, Omra, Oana Lupas, Manuri, Ninina. Culorile care predomină sunt mai mult alb, negru sau neutre.

Pentru mine contează mai mult micile detalii interesante din croi decât o culoare sau un print.

Ce înseamnă sustenabilitate pentru tine?

Să cumpăr mult din magazine second hand. Ador să fac asta și să îmi reinventez garderoba la nesfârșit făcând ținute noi cu piese pe care le am de mult.

Ce este pe lista de cumpărături în materie de modă în acest an și unde faci cumpărături cel mai des?

Am pe wishlist câteva piese de la un brand românesc, Moos și un costum de la Raquette. Fac shopping atât din mall, de la magazine mass market, din SH-uri și mult online. De vreo doi ani sunt foarte selectivă și ceva ajunge mult mai greu în coș.

Ce ai tu FRUMOS astăzi?

De când o am pe fetița mea nu găsesc ceva care să mi se pară mai frumos. ?

foto via Buruletz, Antonio Pavăl

Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here