Masa de Paști este întotdeauna mai mult despre familie și toți cei dragi nouă, despre reunirea în casa părinților sau a bunicilor, despre împărtășire și recunoștință, despre bucuria de a fi împreună aici și acum. Și mai puțin despre mâncare efectiv.
Dar, dacă tot suntem laolaltă la o masă împreună, este o ocazie minunată să ne delectăm cu mâncăruri care ne fac plăcere, fie ele tradiționale, reinterpretări ale rețetelor clasice sau pur și simplu neconvenționale – mâncăruri pe care ne-ar plăcea să le facem pentru cei dragi cu ocazia Paștelui.
Ți-am pregătit mai jos o serie de propuneri de meniu din fiecare categorie astfel încât să îți poți alege preferatele.
Care ar fi semnificația principalelor mâncăruri pascale?
Dacă ne gândim la ce se pune de regulă pe masă de Paști, observăm că există mâncăruri care duc la o conotație religioasă și altele care se leagă de întâmpinarea primăverii. Și cum sărbătoarea Paștilor este celebrată întotdeauna primăvara, nu este de mirare că cele două simbolistici se împletesc în tradițiile culinare pascale.
Mielul
Are semnificații pe două paliere, pe de-o parte se leagă de obiceiul sacrificării (care era un ritual pre-creștin), iar pe de altă parte, este simbolul lui Iisus, supranumit în creștinism și „mielul Domnului”.
Totodată, carnea de miel era în vremuri străvechi singura disponibilă după lunga iarnă, astfel că nu este de mirare că tăiatul mieilor primăvara a devenit o cutumă.
Ouăle pascale
Oul a fost mereu un simbol al renașterii și al unei noi vieți. În vremuri străvechi, oul era legat de sărbătorirea primăverii, iar în Evul Mediu, cu 40 de zile înainte de Paști nu se mâncau ouă, așa că în Duminica Paștilor era un regal să ai ouă pe masă. Iar bucuria era atât de mare încât, prin secolul al XIII-lea, ouăle au început să fie colorate și decorate).
Din perspectivă religioasă, oul a devenit și un simbol pascal pentru învierea lui Iisus și al imortalității, în general.
Iepurașul de Paști
Dacă în Biblie nu se pomenește nimic de iepurașul de Paști, oare de ce apare el ca simbol al acestei sărbători? Ei bine, se pare că totul a început cu o tradiție germană despre un iepure care avea un mic coș cu ouă colorate și pe care le împărțea (sau nu) copiilor, în funcție de cât de cuminți fuseseră.
Tradiția a fost dusă în America în anii 1700 de imigranții germani, devenind un simbol pascal larg răspândit și îndrăgit, mai ales de copii.
Iată câteva recomandări pentru meniul de Paști
Meniu pascal tradițional
Dacă îți place să păstrezi tradițiile și te împaci bine cu toate felurile și ingredientele folosite în rețetele tradiționale, iată ce ai putea pune pe masa de Paști:
Meniu pascal reinterpretat
Aici vorbim despre rețete pascale cu un „twist”, o reinterpretare care se poate lega de ingrediente sau de modalitatea de gătire.
Ouă marinate cu sfeclă și umplute
Cotlet de miel în crustă de ierburi aromate
Cornulețe cu ciocolată și fistic
Meniu pascal neconvențional
Aici avem o serie de propuneri pentru cei cei cărora le place mai degrabă să pregătească o masă festivă după placul lor, nelegat neapărat de tradiții, ci mai degrabă de creat experiențe.
Quiche de primăvară cu verdețuri și gorgonzola
Sparanghel cu mozzarella și prosciutto
Tartă de ciocolată neagră și zmeură
Dacă meniul l-ai stabilit, cum aranjezi masa festivă? Iată aici câteva idei și recomandări pentru decorarea mesei de Paști.
Tu ce meniu preferi pentru masa de Paști? Spune-ne ideile tale în comentarii!
fotografii: autorii rețetelor, Andreea Mira Photography