Destinații de vacanță – Călător în Cluj-Napoca | Guest editor: Ana Petrovan

Durata: 8 minute

Plimbându-mă prin Cluj, m-am simțit de multe ori ca o turistă, deși locuiesc aici de mai bine de 15 ani. Descopăr mereu locuri și lucruri noi, clădiri istorice semețe care ți se înfățișează în ,,haine noi”, străduțe liniștite, curți interioare ascunse și case cochete.

Clujul se transformă frumos de la un an la altul și ne cucerește prin spiritul său dinamic, prin combinații inedite și armonioase între vechi și nou și, mai ales, prin oamenii prietenoși și relaxați.

Un articol scris și ilustrat de invitata noastră de astăzi, Ana Petrovan, specialistă în comunicare, cucerită definitiv de orașul Cluj-Napoca.

Ana este o moldoveancă ”veritabilă”, care, după absolvirea facultății, a decis să se mute la Cluj-Napoca. A fost atrasă de cultura și arhitectura orașului, dar mai ales de oamenii calzi, prietenoși și cu foarte mult bun simț. Ca om de PR, s-a adaptat ușor la acestă schimbare, iar acum, 15 ani mai târziu, este la fel de curioasă să descopere noi comori ale Clujului.

Cluj
Ana Petrovan

Ce poți face într-o zi în Cluj-Napoca?

Călătoria ta poate începe în zona centrală a Clujului, care oferă numeroase puncte de atracție pentru toate categoriile de exploratori urbani. Luând centrul la pas, vei descoperi și librării, cofetării, anticariate, magazine simpatice, dar și artiști stradali ce te vor încânta cu acorduri melodioase.

Centrul Clujului este locul perfect pentru cei care doresc să își înceapă ziua cu o cafea de specialitate și un mic dejun savuros. Aici găsești cea mai mare densitate de terase, restaurante și cafenele pentru absolut toate gusturile, exigențele și bugetele. Dacă ești pasionat de istorie, arhitectură sau artă, centrul este indicat pentru a descoperi micile comori culturale ale Clujului.

Cluj
Palatul Banffy – Muzeul de Artă

Centrul istoric

Centrul istoric din jurul Pieței Unirii, cea mai mare piață din Cluj-Napoca, este punctul de întâlnire pentru localnici, dar și pentru turiști. Piața este străjuită de Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, o clădire gotică uluitoare, recent renovată, de Palatul Banffy, care acum găzduiește Muzeul Național de Artă și ansamblul statuar Mathias Rex.

Îți recomand să te oprești la una din cafenelele de pe latura vestică a pieței și să absorbi vibe-ul orașului. Bujolé, Toulouse sau Nuka sunt localurile la care te poți răsfăța cu o cafea bună și o priveliște frumoasă asupra pieței.

Piața Unirii
Cluj
Strada Oglindă

Pe partea estică, vei descoperi strada Iuliu Maniu, denumită și ”Strada oglindă”, datorită celor celor două clădiri identice de la intrarea dinspre Piața Unirii. Obiectiv unic în Transilvania, partea vestică a străzii a fost construită în secolul al XIX-lea, în stil eclectic. Dacă ajungi aici, îți recomand să mergi până aproape de capătul străzii, înspre catedrala Mitropolitană, al cărei turn ți se arată în față, și să iei masa la Casa Boema. Vei descoperi aici o grădina interioară fermecătoare.

Din Piața Unirii, ajungi în câțiva pași pe Bulevardul Eroilor, o stradă pietonală vibrantă, înțesată de terase,  cafenele și gelaterii, la capătul căreia se află Piața Ștefan cel Mare, unde tronează clădirea care găzduiește Teatrul Național ”Lucian Blaga” și Opera Națională Română din Cluj-Napoca, dar și Piața Avram Iancu, unde vei descoperi impunătoarea Catedrală Mitropolitană Ortodoxă. La doi pași de aceste piețe se află Napoli Centrale, un local cu tradiție, preferatul meu în materie de mâncare italiană.

Clădiri reprezentative

Cluj
Casa memorială Matei Corvin

Dacă nu te-ai îndepărtat de Piața Unirii, te poți îndrepta spre Casa Memorială Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara și rege al Ungariei. Casa Matia, cum este cunoscută în oraș, este unicul palat din Cluj reprezentant al epocii de tranziție de la stilul gotic la stilul renascentist, construit în secolul al XV-lea.

Mergând mai departe, ajungi imediat în Piața Muzeului, cea mai veche piață a orașului, un alt loc foarte circulat și îndrăgit de turiști și de localnici deopotrivă. Denumirea pieței este dată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, aflat în colţul vestic al acesteia.

Pe latura opusă, se află Biserica Franciscană și clădirea mânăstirii, aflată în continuarea acesteia, iar în centrul pieței se înalță obeliscul Carolina. Întreaga zonă a pieței și străduțele adiacente sunt pietonale, numai bune de explorat la pas sau de savurat mâncăruri variate, la restaurantele și terasele de aici. Îți recomand restaurantul Nativ, pentru calitatea ingredientelor și selecția de vinuri și Hemingway Bar pentru cocktailurile fabuloase și atmosfera unică.

Cluj
Piața Muzeului – Biserica Franciscană
Cluj
Piața Muzeului
Cluj
Piața Muzeului

Din Piața Muzeului, o luăm mai departe la pas spre Opera Maghiară, trecând prin parcul Simion Bărnuțiu și îndreptându-ne apoi spre Parcul Central, deja bine cunoscut pentru serile magice care se desfășoară aici în timpul festivalului Untold. Istoria parcului începe în anul 1827, când Asociaţia de Binefacere a Femeilor a închiriat terenul cu scopul de a înfiinţa un loc de recreere.

Parcul a fost deschis publicului larg la începutul anilor ‘30, având iniţial numele de Parcul Poporului. Ulterior, au fost amenajate aleile şi lacul şi a fost construit pavilionul fanfarei. Lângă lac, vei descoperi clădirea Cazinoului din Cluj, construită în 1897, care acum funcționează ca centru de cultură urbană.

Cluj
Parcul Central
Cluj
Cazinoul

Parcul Cetățuia

Mai departe, pornim spre Dealul Cetățuia, în vârful căruia este amplasată o cruce de mari dimensiuni, care aminteşte de martirii Revoluţiei de la 1848 și unde te așteaptă o priveliște minunată asupra orașului. Opțiunea cea mai rapidă de a ajunge acolo sunt scările care pornesc de pe strada General Dragalina. Există și o variantă mai puțin istovitoare, urmând indicatoarele auto, doar că aceasta este mai lungă.

Parcul Cetățuia este situat la o altitudine de 400 m și oferă mai multe puncte de belvedere cu perspective superbe asupra orașului, atât pe timpul zilei, cât și la lăsarea întunericului. Cetățuia are aspectul unui platou pe care a fost construită, în secolul al XVIII-lea, de către habsburgi, prima fortificaţie de tip Vauban din Transilvania. Din fortificaţia care a dat numele dealului se mai păstrează astăzi doar o parte din ziduri, câteva clădiri şi două porţi.

Vedere din Parcul Cetățuie

Locul a fost transformat în parc în anul 1900, la doi ani după moartea împărătesei Elisabeta (Sissi), când clujenii au numit promenada de pe creasta de sud a Dealului Cetăţii cu numele suveranei, amplasând aici şi statuia ei. Vei găsi aici terase și restaurante, iar în sezonul cald te vei putea delecta cu băuturi și mâncăruri ”ca la festival”, la EC  Garden, o grădină urbană cu food trucks, baruri și multă verdeață, amenajată de cei de la Electric Castle.

În natură

Pentru iubitorii de natură, familiile cu copii și nu numai, recomand vizitarea Parcului Etnografic ”Romulus Vuia”, un muzeu în aer liber al satului transilvănean, situat pe un alt deal al Clujului, pe strada Tăietura Turcului. Vei putea admira diverse tipuri de gospodării și elemente de arhitectură populară, ateliere meșteșugărești și biserici de lemn.

Cele mai vechi exponate datează din 1678, iar biserica din Cizer-Sălaj, la care a lucrat Vasile Ursu Nicula (Horea, conducătorul răscoalei țărănești), cu puțin timp înainte de răscoala din 1784, este considerată una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Transilvania.

Cluj
Parcul Etnografic
Cluj
Parcul Etnografic

În imediata apropiere a parcului etnografic se află celebra Pădure Hoia-Baciu, considerată una dintre cele mai înfricoșătoare păduri din lume din cauza numeroaselor povești cu apariții inexplicabile în fotografii, cu OZN-uri și alte întâmplări mai mult sau mai puțin paranormale, precum și faptului că, în unele zone ale pădurii, copacii au forme ciudate.

Pentru localnici, este un loc perfect de relaxare și de încărcare a bateriilor, un loc în care te poți recrea la un picnic, să te plimbi cu bicicleta sau cu animalele de companie, ori să te dai cu sania în timpul iernii. Dacă dorești să trăiești o experiență inedită, cei de la Hoia-Baciu Project organizează tururi ghidate atât pe timpul zilei, cât și noaptea.

Pădurea Baciu-Hoia
Pădurea Baciu-Hoia

Revenind în centrul orașului, te invit să descoperi o adevărată oază de liniște și verdeață, ce se întinde pe 14 ha, Grădina Botanică ”Alexandru Borza”. Aceasta reprezintă un adevărat simbol al Clujului și este vizitată anual de peste 200.000 de persoane. Vei putea vedea peste 10.000 de plante și flori atât în aer liber, cât și în interiorul serelor, dar și o zonă de pădure sau grădinile amenajate în diverse stiluri, dintre care cea mai celebră și ”instagramabilă” este Grădina Japoneză.

Grădina Botanică este foarte frumoasă indiferent de anotimp, mai ales că fiecare sezon are specificul său. De exemplu, primăvara vei putea admira covorul imens de ghiocei, apoi lalelele și zambilele, vara este sezonul trandafirilor, iar toamna abundă brândușele și crizantemele.

Grădina Japoneză
Cluj
Grădina Botanică
Grădina Botanică

Cei care preferă să exploreze orașul cu mijloace de transport, vor vedea că infrastructura este bună și în continuă modernizare, există benzi dedicate pentru transportul în comun, pentru bicicliști, zone pietonale și parcări. Indiferent când alegi să te plimbi prin centru, seara târziu sau în miezul zilei, vei descoperi un oraș viu, tânăr, multicultural și open-minded, datorită numărului  foarte mare de tineri care aleg să studieze sau să lucreze aici.

Cluj-Napoca este un oraș universitar care atrage studenți din toate colțurile lumii. Se aud la tot pasul vorbitori de maghiară, germană, engleză, franceză, italiană, spaniolă, arabă și multe alte limbi.

Indiferent de vârsta pe care o ai, cu siguranță te vei simți puțin mai tânăr sau, cel puțin, mai vesel, odată ajuns în inima Transilvaniei.

fotografii: Ana Petrovan, Freepik

Citește și despre alte destinații de vacanță din România

Destinații de vacanță – Călător în Alba Iulia | Guest editor: Andreea Trandafir

Destinații de vacanță – Călător în Oradea | Guest editor: Patricia Popescu (Mutiu)

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.