Destinații de vacanță – Călător în Alba Iulia | Guest editor: Andreea Trandafir

Durata: 6 minute

Alba Iulia este un oraș mic, ușor atipic, pentru că în ultimii ani a atras foarte mulți turiști, iar asta îl face mai “efervescent” poate decât alte orașe de aceeași mărime.

Eu m-am mutat din București în Alba Iulia, orașul copilăriei mele, împreună cu familia, acum 7 ani, în căutarea unui loc mai… liniștit 🙂 Pentru că da, cu toată efervescența de care ziceam mai devreme, orașul are un ritm plăcut, foarte potrivit pentru familiile cu copii.

Azi însă, sunt turist în orașul meu, așa încât, haideți să pornim la pas prin Alba Iulia.

Un articol scris de invitata noastră de astăzi, Andreea Trandafir, creatoarea brandului de modă sustenabilă, Verlinne.

În 2016, Andreea a luat mai multe decizii care i-au schimbat viața: a lăsat un job în domeniul bancar pentru a se dedica propriului brand de haine din materiale sustenabile – Verlinne – și a părăsit Bucureștiul pentru a găsi liniștea în Alba Iulia, orașul natal.

Andreea Trandafir

Atracția principală din Alba Iulia este, desigur, Cetatea Alba Carolina, dar, înainte de a explora această fortificație, vă povestesc, pe scurt, evoluția orașului.

Alba Iulia

O incursiune în istoria orașului

Meleagurile acestea sunt locuite încă din mileniul V î.Ch. Aici a fost întemeiată așezarea dacică Apulon urmată de castrul roman Apulum ridicat la rang de municipiu având 100.000 de locuitori și un port la Mureș, actualul cartier Partoș.

Apulum era “de facto” capitala Daciei Romane. Zidurile romane pot fi văzute și astăzi în Complexul Muzeal Principia și pe “Traseul Celor Trei Fortificații”, un traseu de plimbare în care descoperim câteva puncte de belvedere de unde putem admira atât zone din Cetate, cât și restul orașului și împrejurimile acestuia.

După perioada tulbure a migrațiilor, aici se stabilește “capitala” Transilvaniei încorporată în Regatul Maghiar odată cu construirea impunătoarei catedrale episcopale catolice.

Alba Iulia

Catedrala Romano Catolică poate fi vizitată, fiind unul dintre cele mai importante monumente istorice ale cetății. Lângă catedrala catolică este Palatul Episcopal (catolic) și Palatul Principilor Transilvaniei, inițial parte a Palatului episcopal. Tot în această zonă, se află o mică piațetă, în centrul căreia se află statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, amintind de intrarea acestuia în Alba Iulia de la 1600. Alt monument istoric din acea perioadă, remarcabil pentru frumusețea lui, este Palatul Apor, care este astăzi sediul rectoratului Universității 1 Decembrie 1918.

Cetatea Alba Carolina

Și, acum, cronologic, ajungem la impresionanta Cetate. Între 1715 și 1738, în locul vechii cetăți medievale se construiește o cetate în stil Vauban, cu 7 bastioane și 7 porți, una dintre cele mai mari fortificații ale Europei de Est și ale imperiului Habsburgic.

Alba Iulia
Cetatea Alba Carolina
Cetatea Alba Carolina
Alba Iulia
Cetatea Alba Carolina

Astăzi, cetatea este reabilitată și adaptată turismului modern și impresionează mai ales prin mărimea ei. Suprafața fortificației este puțin peste 70 de ha, iar lungimea tuturor zidurilor de apărare este de aproximativ 12 km. Șanțul aflat între două rânduri de ziduri surprinde datorită lungimii lui și înălțimii zidurilor care îl mărginesc și este locul preferat atât de localnici cât și de turiști pentru plimbări lungi și relaxante.

Cetatea Alba Carolina

Cetatea a fost martora unor evenimente importante pentru poporul român, printre care răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan – celula în care au fost întemnițați, în Poarta a 3-a a Cetății, poate fi vizitată – și Revoluția de la 1848 când românii conduși de Avram Iancu au repurtat victorii împotriva armatelor revoluționare maghiare.

Alte clădiri-monument de vizitat și/sau admirat

Secolele XVIII și XIX aduc o frumoasă zestre imobiliară orașului, printre care se află Clădirea “Babilon”, actualul Muzeu Național al Unirii, păstrătorul unei bogate colecții de artefacte din perioada romană, Sala Unirii, unde s-au semnat istoricele documente ale Unirii și clădirea care găzduiește astăzi Universitatea 1 Decembrie 1918.

O altă clădire importantă care merită “bifată” pe lista locurilor de văzut (deși momentan accesul în interior se face doar pe bază de programare și cerere aprobată de către Conducerea Bibliotecii Naționale a României) este Biblioteca Batthyaneum în care este păstrată cea mai valoroasă colecție de carte veche din România.

Alba Iulia
Catedrala Batthyaneum

Catedrala Încoronării, un excepțional complex religios, artisic și istoric, “vegheat” la intrare de statuia Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, încoronați aici la 15 octombrie 1922, este, probabil, unul dintre cele mai vizitate locuri din oraș.

Catedrala Încoronării

Un alt punct de atracție este impozantul Obelisc al lui Horea, Cloșca și Crisan, ridicat în perioada interbelică în fața porții a III-a, care este poarta principală a Cetății, de unde se poate admira partea de jos a orașului și Valea Mureșului.

Alba Iulia
Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crisan

Pentru iubitorii de plimbări

Unul dintre avantajele orașelor mici este, desigur, faptul că poți ajunge foarte repede oriunde poftești 🙂 Când ești turist, asta se traduce prin bucuria de a putea lăsa mașina într-una din parcările publice ca apoi să poți vizita totul pe jos, fără vreun mare efort.

Alba Iulia nu face excepție de la această regulă, cu două mici mențiuni. Șanțurile cetății sunt, așa cum vă spuneam, destul de lungi și, nu de puține ori, am întâlnit turiști nedumeriți pentru că mergeau deja de o jumătate bună de oră prin acestea și nu mai reușeau să iasă 🙂

Sunt multe intrări și ieșiri (adesea sub formă de tuneluri) din aceste șanțuri, dar trebuie să le cunoști, pentru că nu toate sunt foarte vizibile. O tură completă se parcurge pe jos în aproximativ o oră, iar dacă “ratezi” ieșiri poți avea surpriza să fii nevoit să mai parcurgi câteva sute de metri până la următoarea ieșire. Plimbarea prin “sanțuri” oferă o perspectivă extraordinară și, aș putea spune, unică.

Alba Iulia

A doua excepție de la posibilitatea de a explora orașul pe jos, este un loc fermecător, care se află la marginea orașului (dar încă în oraș!). Este vorba despre dealul Mamut, care străjuiește orașul în partea de nord-vest, la poalele căruia se află un parc dendrologic și o pistă de biciclete și de plimbare lungă de 5 km, care practic unește, prin pădure, două cartiere ale orașului. Fiind la doar 7-8 minute de mers cu mașina de centrul orașului, acest loc poate fi considerat “cireașa de pe tort”, mai ales pentru iubitorii de natură.

Unde mâncăm în Alba Iulia – recomandări

Numărul crescut de turiști a determinat și deschiderea multor pensiuni și restaurante, unele dintre ele fiind adevărate bijuterii arhitecturale. De toate acestea se bucură nu doar turiștii, ci și localnicii, desigur.

Printre locurile mele preferate sunt terasa Hotelului Medieval pentru atmosfera liniștită și încântătoare, Framms pentru că este un spațiu inedit aflat chiar în interiorul zidului Cetății, având și o terasă mai intimă și cosy, restaurantul Dante pentru preparatele delicioase și rafinate și restaurantul La Conac pentru ambianța plăcută și mâncărurile tradiționale servite.

Tot aici, puteți descoperi povestea incredibilă a Floricăi Sas din Aiud (oraș din județul Alba), ajunsă sclavă într-un harem otoman, iar apoi soţia unui aristocrat englez și, cunoscută sub numele de Lady Florence Baker, prima femeie explorator din lume.

 Alba Iulia este, cu siguranță, un oraș mic surprinzător și sper că, prin această scurtă “plimbare”, v-am stârnit un pic curiozitatea și dorința de a-l vizita, dacă nu ați făcut-o încă.

Alba Iulia

fotografii: Cristina Itul

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.