Dani Ciucă | fotograful de travel care ne inspiră să călătorim mai mult

Durata: 9 minute

De câte ori nu ți s-a întâmplat să dai scroll în social media și să te oprești fascinat de peisaje de poveste? Orașe cu clădiri medievale, străduțe pavate și felinare cu lumini blânde, poduri și canale ce te îmbie la plimbare, mări turcoaz, plaje nesfârșite cu nisip auriu, lacuri limpezi în care se oglindesc norii sau munți stâncoși, care sfidează cerul cu înălțimile lor.

Și, dacă stai bine să te gândești, cineva a fost acolo, în acele locuri pe care tu le vezi pe ecran, este naratorul vizual care îți arată ce poți găsi în orașe, ținuturi, țări. Este cel care te face să visezi la o călătorie și, de ce nu, să îți planifici una.

Fotograful de travel sau de călătorii, mai pe românește, este cel care caută, planifică, organizează, călătorește și documentează prin fotografii cele mai frumoase locuri și perspective dintr-o destinație. Un norocos, nu-i așa?

fotograf de travel

Dani Ciucă este unul dintre fotografii români de travel pe care îi urmăresc, cu o experiență de peste 15 ani în fotografia de călătorie. Dani este din București și este al șaptelea dintre cei 9 copii ai familei.

Fotografia de travel a descoperit-o pe la 20 de ani și tot pe atunci începea o carieră în vânzări. Chiar dacă domeniile nu aveau legătură, Dani a continuat în toți acești ani să le facă pe amândouă cu pasiune, ba chiar să le împace cât mai bine.

fotograf de travel
Dani Ciucă – fotograf de travel

Citește în interviul de mai jos despre cum se împacă cele două laturi, profesia și pasiunea, și află tips&tricks din culisele fotografiei de travel.

Curatorialist: Cine este Dani Ciucă, înainte de toate? Om de vânzări sau fotograf de călătorii? În care dintre posturi te simți mai „tu”?

Dani: În primul rând, soț, tată și frate pentru 4 frați și 4 surori. Sunt, bineînțeles, atât om de vânzări, cât și fotograf de călătorii. Dar postul în care mă simt 100% „eu” este cel de fotograf de călătorie. Din aceasta activitate îmi iau cea mai mare energie pentru a face celelalte lucruri din viața mea.

Munca in domeniul vânzărilor îmi place foarte mult. Dovadă că o fac încă, după aproape 25 ani de experiență acumulată în acest domeniu. Îmi place pentru că lucrez direct cu oamenii, pentru că am zi de zi alte provocări și, bineînțeles, pentru că am satisfacții profesionale pe măsură.

fotograf de travel

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografia de călătorie și cum a evoluat ea (și tu) de-a lungul vremii?

Pasiunea pentru fotografie a început tot pe la 20 de ani. Am avut încă de atunci un prim aparat foto digital, urmate de alte modele mai performante pe parcursul următorilor ani, cu care am avut ocazia să experimentez mult.

Călătoriile în afara țării am început să le fac un pic mai târziu – începând cu vârsta de 25 de ani, și mai „timid” la început – de 2-3 ori pe an. Aceste două activități s-au contopit în timp, evoluând „mână în mână”. La început, am documentat fotografic toate locurile vizitate, pentru a le pune în albume foto printate.

După ce am descoperit Instagram, albumele foto s-au mutat în sfera digitală, din dorința de a inspira și alți călători să viziteze locurile prezentate.

De atunci, am început să călătoresc mult mai mult și să documentez în fotografii locurile vizitate. Până acum câțiva ani, am folosit exclusiv modul „auto” al aparatelor foto, punând accent doar pe compoziție, nu și pe tehnică sau post-procesare.

Din dorința de a evolua, am investit într-un curs foto și în aparatură din ce în ce mai performantă, dar am și testat și învățat mult din punerea în practică a cât mai multor idei și tehnici fotografice.

Găsesc mereu inspirație în Social Media, în munca altor fotografi, ceea ce mă face să vreau să învăț constant și să ofer si eu la rândul meu conținut și inspirație altor fotografi și călători.

fotograf de travel
Houten, Olanda
fotograf de travel
Bruges, Belgia
Bucuresti, Romania
fotograf de travel
Bled, Slovenia
Salzburg, Austria
Fredvang, Lofoten, Norvegia

Fotografia are multe domenii, ce te-a determinat să alegi fotografia de călătorie? Ce reprezintă ea pentru tine?

Într-adevăr, fotografia de călătorie este doar una dintre domeniile fotografiei. Este prima care m-a atras pentru că a mers în paralel cu dorința continuă de explorare a unor locuri noi. Dar îmi plac, în același timp, si mi-ar plăcea să exersez mai mult fotografia de portret (prefer în cadru natural), fotografia culinară și fotografia de eveniment.

Cum împaci un job full time cu activitatea de fotograf de travel care presupune deplasări frecvente în locuri mai mult sau mai puțin îndepărtate?

De câțiva ani mi-am creat un obicei în a planifica foarte bine timpul meu liber. Urmăresc în fiecare an toate sărbătorile legale din timpul săptămânilor de lucru, pe care le leg cu week-end-uri și cu zilele de concediu.

Ajung, astfel, să pot beneficia, în loc de 24 de zile libere de concediu, de peste 50 de zile/an în care pot călători. Majoritatea călătoriilor sunt de 3-5 zile (ce includ și 2 zile de weekend).

Aleg, de asemenea, 99% din timp destinații europene, care presupun un zbor de maxim 4h în orice direcție (mai puțin decât București – Valea Prahovei într-o zi de weekend 🙂 ) Am ajuns, astfel, să călătoresc de minim 6-7 ori pe an.

În ceea ce privește relația cu jobul full time – am învățat și aici să îmi organizez mult mai bine timpul și sarcinile astfel încât să nu fiu nevoit să răspund unor urgențe pe perioada călătoriilor.

Ce face ca o fotografie de călătorie să fie o fotografie bună? Împărtășește-ne câteva dintre secretele tale de fotograf de călătorie.

Consider că o fotografie de călătorie este bună atunci când are un subiect clar definit, care este pus în valoare printr-o compoziție bună, transpunând privitorul pentru câteva secunde în locul prezentat (sau, și mai bine, îl inspiră să planifice o călătorie acolo).

Nu în ultimul rând, o fotografie de călătorie bună este una care beneficiază de o post-procesare care pune în valoare elementele fotografiei, fără a exagera de funcțiile programelor de editare.

Totodată, cred și că, de fapt, privitorul este cel care decide atunci când o fotografie este bună din punctul lui de vedere și această evaluare este influențată subiectiv de gusturile acestuia.

Câteva din „secretele” mele:

  • Mult exercițiu și mult „consum” de fotografii realizate de fotografi pe care îi admir. Am simțit în timp dorința de a evolua privind alte mii sau zeci de mii de fotografii de călătorie. Am încercat, astfel, mereu să mă autodepășesc. Uitându-mă înapoi, simt că această evoluție a venit la timpul ei… atunci când trebuia. Nu am forțat nimic, nu am avut un deadline. Am testat și învățat pe parcurs.
  • Fotografierea locurilor vizitate, dimineața sau seara, evitând mijlocul zilei. Din două motive: 1. lumina cea mai bună este înainte/după răsărit și la apus 2. evitarea aglomerației specifice locurilor foarte turistice.
  • Editarea fotografiilor reprezintă un procent foarte mare din calitatea rezultatului final. Am simțit cel mai mare salt în fotografiile mele finale atunci când am început fotografierea în format .raw/.dng, iar editarea am realizat-o pe un desktop/laptop.
fotograf de călătorie
Lauterbunnen, Elvetia
Praga, Cehia
Oradea, România

Cum îți alegi destinațiile de călătorie? Contează mai mult ce ți-ai dori tu să vezi sau ce consideri că ar arăta bine în foto de travel?

Cred ca este un mix între ce mă atrage din punct de vedere arhitectural/peisaj și ce îmi imaginez că aș putea documenta eu locul acela prin fotografii. Ca noi toți, am o listă lungă de destinații în „bucket list” 🙂 E un proces continuu și lista e activă mereu, destinațiile si prioritățile modificându-se constant.

Parte din procesul acesta:

  • de fiecare dată când văd fotografii dintr-un loc interesant, salvez locul printr-un pin pe Google Maps.
  • planific mereu timpul liber disponibil într-un an și îl împart între destinațiile de pe listă în funcție de costuri, sezonalitate, distanta, timp alocat călătoriei etc;
  • fiindcă mă atrage atât fotografia de oraș, cât și cea de peisaj, încerc să alternez destinațiile astfel încât să îmi satisfac ambele bucurii.

Care este destinația care ți s-a părut cea mai faină din perspectiva fotografului de călătorie?

Primesc des aceasta întrebare. Îmi este greu sa aleg doar una. Fiecare loc este unic și mi-a creat oportunități multiple de fotografiere și amintiri plăcute. Dar, dacă îmi permiți, aș enumera câteva.

Din perspectiva peisajelor: Elveția, Islanda și Munții Dolomiți din Italia sunt top 3 destinații care mi-au rămas în suflet. Le-am vizitat atât vara, cât și iarna și nu mă pot decide în ce sezon îmi place mai mult.

Din perspectiva orașelor: aici sunt mult mai multe destinații, dar dacă ar fi să aleg doar o destinație aș spune Italia. Orașele italiene oferă întotdeauna un mix perfect între arhitectură, istorie, cultură, și, nu în ultimul rând … cafea și mâncare excelentă 🙂

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit, ca fotograf, în călătoriile tale?

Nu îmi vin în minte provocări majore. Cred că prima provocare avută la începuturile activității mele de fotograf de călătorie a fost în a găsi un mod în care să pot călători mai mult cu același număr de zile de concediu.

Și am găsit soluția prin a mă organiza mult mai bine și a lega zilele de weekend și sărbători legale cu zilele de concediu astfel încât să pot face mai multe călătorii pe an.

Fotografiile tale sunt mereu spectaculoase. Cum alegi ipostazele din care vei fotografia? Te documentezi temeinic înainte sau observi la fața locului, mergând pe intuiție sau noroc?

Mulțumesc pentru aprecieri! Documentarea pe care o fac este doar de ordin logistic: unde să ajung, când și cum. În momentul în care ajung să fotografiez locul respectiv intervine doar experiența de până atunci, situația găsită la fața locului și inspirația de moment.

Se poate trăi din fotografia de travel? Intenționezi, la un moment dat, să faci din asta un job full time?

Sunt sigur că sunt multe persoane care trăiesc în lume din asta. Dar depinde cu ce „cost”. Eu am încercat să trăiesc din asta pentru o perioada de 1 an si jumătate și nu am reușit să găsesc un echilibru între veniturile obținute, timpul petrecut în călătorii pentru a produce conținut constant și viața de familie.

Am ales să revin în postura de angajat și să mențin la nivel de pasiune ceea ce fac. Pentru mine, este mixul potrivit în momentul de față.

Am ales să rămân cu bucuria de a călători și de a produce conținut fără a fi presat constant de stress-ul producerii unui venit constant.

fotograf de travel
Edinburgh, Scotia
Copenhaga, Danemarca
Bremen, Germania

Fiind în spatele obiectivului, mi se pare că nu apuci să te bucuri suficient de peisaje și să simți cu adevărat locul. Tu cum faci să îți aloci timp să te și bucuri de ceea ce trăiești, atunci și acolo?

Am primit des remarca aceasta. Dimpotrivă, pentru mine este o dublă bucurie: atunci când vizitez am timp și să savurez locul, dar, și mai mult decât atât, mă bucur și în momentul in care editez si împart rezultatele muncii mele cu o comunitate care o apreciază.

Ce fotografi de travel admiri și de ce?

Sunt mai mulți fotografi atât din Romania, cât și din străinătate. Nu aș putea să numesc doar câțiva. Găsesc ceva de învățat și de admirat mereu la fiecare. Admir, în primul rând, efortul pe care îl fac pentru a crea fiecare dintre fotografii și admir, de asemenea, perspectivele prezentate.

Suntem unici și nu am văzut niciodată fotografia ca o competiție. Avem viziuni diferite și avem de învățat mereu unul de la celălalt. Pe mine, asta mă motivează să învăț și să testez lucruri noi constant.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da unui fotograf de călătorie aflat la început de drum?

Am două sfaturi: planificare și exercițiu. Planificarea atenta a călătoriei, pornind de la destinație, timp alocat, buget și mijloace de transport pentru a ajunge/deplasa la fața locului.

Exersarea permanentă: compoziție, tehnici fotografiere și postprocesare. Numai prin mult exercițiu și multe greșeli va deveni mai bun.

Care este fotografia care îți este cea mai dragă, de care te leagă o poveste aparte?

Pfff…asta e cea mai grea întrebare…:) Toate fotografiile au o poveste în care, evident, sunt implicat. Fiecare este unică, are un context și o serie de amintiri ce vor rămâne cu mine.

Ca să îți răspund totuși la întrebare: întotdeauna, cele mai dragi fotografii sunt cele din călătoria cea mai recentă. Cred că justificarea este din două perspective:

  • din perspectiva temporală: sunt cele mai recente amintiri create.
  • din perspectiva evoluției mele: simt că rezultatele finale sunt mai bune față de călătoria anterioară pentru că am acumulat și mai multa experiență.

Tu ce ai frumos astăzi?

Am totul frumos: Am recunoștință pentru sănătatea mea, pentru familia mea, pentru jobul meu, pentru pasiunea mea și, nu în ultimul rând, pentru ocaziile de a călători și de a oferi mici bucurii altor călători!

Fotografii: arhivă Dani Ciucă

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.