Brandul de cosmetice naturale Atinge | Despre frumusețea naturală și îngrijire ca stil de viață

Durata: 12 minute

Într-o lume în care predomină frumusețea ajutată de filtre și Photoshop, există branduri curajoase care susțin frumusețea naturală, bazată pe ingrediente simple: iubirea și acceptarea de sine și rutina zilnică de îngrijire.

Brandul Atinge este un astfel de promotor al naturalului, de la ingredientele organice folosite și până la misiunea asumată de a oferi o alternativă sănătoasă la cosmeticele convenționale și de a educa femeile să își redescopere frumusețea naturală.

Ami Lungu este co-fondatoarea Atinge și are un background educațional și profesional în design vestimentar, colaborând cu creatori români, dar și din Paris.

Nașterea primei fetițe a determinat-o să își redefinească prioritățile, iar decizia de atunci a fost de a lua o pauză pe termen nelimitat pentru a se bucura de noul și, poate, cel mai frumos rol al vieții, cel de mamă.

Ideea proiectului Atinge este legată tot de grija de mamă care își dorește ce e mai bine pentru copilul ei. Pielea sensibilă a fetiței a impulsionat-o pe Ami să încerce să creeze, cu propriile mâini, primele produse de îngrijire, din ingrediente 100% naturale.

Din acest moment și până în prezent, proiectul a crescut, s-a diversificat în mai multe categorii de produse și și-a păstrat același deziderat de a oferi cosmetice naturale, din ingrediente curate, de folosit în rutina zilnică de îngrijire a pielii.

Citește în continuare interviul cu Ami Lungu despre cum a inițiat și dezvoltat brandul Atinge și cum frumusețea naturală mai poate fi un ideal în zilele noastre.

Atinge
Ami Lungu împreună cu fiicele sale

Curatorialist: Cine era Ami înainte de a fi co-fondatoare Atinge și care a fost declicul care a dus la inițierea acestui proiect antreprenorial?

Ami: A existat o perioadă foarte frumoasă înainte de Atinge, cea de designer de haine, cu anii studenției la Academia de Arte din București, urmați de anii de stagiu de creație la Atelierele Yves Saint Laurent din Paris sau Doina Levintza, în România.

A fost visul meu să pot crea haine și, după terminarea facultății, am reușit sa deschid un atelier la Palatul Universul, de care mă leagă amintiri minunate, plus ceva ce nu voi uita poate niciodată, acea vedere panoramică asupra întregului oraș, pe care o aveam acolo sus, la ultimul etaj, în fiecare zi de lucru.

M-am bucurat în acei ani de creditul celor din industria creativă, am făcut multe proiecte comerciale, dar și prezentări de moda mai puțin formale, care la vremea respectivă ieșeau din tiparele uzuale.

Declicul care a semnificat retragerea mea din această zonă de creație a venit odată cu nașterea primului copil, Lua, atunci când am dorit să iau o pauză pe termen nedeterminat și să mă bucur, să mă implic în noua mea ipostază, cea de mamă.

Mi-am dorit să simt și să trăiesc din plin aceste momente. Și cam pe atunci a încolțit și proiectul Atinge, la început sub forma unei semințe de grijă și protecție pentru pielea sensibila a copilului meu, pentru care am creat, cu mâna mea, creme pentru protecție solară și un repelent, toate naturale și fără ingrediente toxice.

A funcționat perfect, spre bucuria mea, apoi au venit cereri de la prieteni, apoi un mic târg și tot așa, până când am decis, împreună cu Marin, co-fondatorul brandului, să dezvoltăm proiectul și să lansăm, în lumea cosmeticelor, ceea ce va deveni Atinge, cosmetice 100% naturale, produse în Transilvania, din ingrediente curate, eficiente și cu formule simple, ușor de integrat în rutina zilnică de îngrijire a pielii.

AtingeCare sunt 3 calități care consideri că te-au ajutat să devii antreprenor în lumea produselor de îngrijire?

Cu siguranță, reziliența și tenacitatea de a munci mult și, de multe ori, operând multitasking pentru proiect, apoi amabilitatea și empatia față de cele cărora le sunt adresate produsele Atinge, femei care sunt, pentru mine, ca niște prietene pe care le admir și respect foarte mult.

A treia calitate pe care aș putea-o nota, poate paradoxală, este creativitatea nativă, cu care am parcurs toți acești ani, și care definesc și vor da în continuare valoare brandului Atinge.

Imaginea Atinge, estetica ambalajelor, atmosfera din social media, toate reprezintă partea exterioară a produsului, care emană același ‘feeling’ cu ceea ce se găsește în interior, în formule sau în arome.

Atinge

De ce ai ales acest nume de brand, care este povestea din spate a numelui?

Numele a venit in mod natural, necăutat, ca o extensie lexicală a unui gest vital, natural și complex, atingerea. Prin definiție, a atinge înseamnă a aduce în contact, a conecta pielea pentru a înțelege și simți, a te apropia de celălalt sau de tine însuți prin simțul tactil, cu gesturi blânde, apreciative.

Atinge aduce pielea și natura în conexiune, cu ajutorul atingerii naturii pielea rămâne sănătoasă si îngrijită la nivel atât fizic, cât și experiențial.

Atinge

AtingeCum au fost începuturile vieții de antreprenor? Ce ți s-a părut cel mai greu în acest proces?

Aș vrea să spun că nimic nu pare greu atunci când faci lucrurile cu pasiune sau ai o motivație care te animă îndeajuns. Poate să sune clișeu, dar chiar așa a fost și în cazul Atinge.

Multe ore de muncă, răbdare, o echipă mică, dar foarte valoroasă, care a crezut în modul natural de a-ți îngriji pielea și care a ales să investească, atât financiar, cât și prin implicare emoțională, în misiunea nobilă de a crea cosmetice sănătoase.

Bucuria aprecierii si succesul au venit ca o răsplata și ca un impuls să continuăm atunci când a fost mai dificil.

Exact acele zile când poate încolți în gând că poate mai ușor este să renunți și imediat primești un mesaj de la o clientă care îți povestește cât de bun este produsul cutare de la Atinge și cât de bine îi priește – astfel de mesaje ne impulsionau să continuăm ceea ce încet și sigur a devenit o misiune de viață – cea de a propune și educa în direcția naturală, sănătoasă.

Am participat cu cosmeticele la multe târguri, fapt pe care l-am considerat o minunată oportunitate de a mă întâlni față în față cu femeile care cumpără sau și-ar dori o îngrijire naturală, să le cunosc nevoile, ce anume își doresc și ce impresie primesc de la produsele noastre.

Nici acum nu pot uita cum deschideam tester-ul de la uleiul pentru corp Touch și răspunsul celor de dincolo de masă era aproape unanim: wow, oh, ooo.

Mă bucuram până în centrul inimii ca un copil, că ceea ce creasem atinge cu bucurie sufletele.

Atinge

Atinge

Cum consideri că a evoluat brandul Atinge de la lansare și până în zilele noastre?

La început au fost doua recipiente cu produse de îngrijire pentru copilul meu, create ‘in the house’, apoi a urmat crearea unui brand și lansarea lui în online, apoi au urmat anii de colaborare cu retailerii internationali, în acest moment Atinge se vinde în Europa, in magazine concept sau axate pe ‘clean cosmetics’, alături de branduri internaționale pe care le apreciez foarte mult și de care, cu siguranță, ați mai auzit, cum ar fi Ilia, Nuori, Ryoko, Bodha, Ere Perez, Roen etc.

Cum vezi piața românească a produselor de îngrijire în acest moment?

Lucrurile au evoluat mult în ultimii ani, dacă acum 5 ani, să zicem, existau câteva branduri locale cu produse naturale, alături de clasicele dermato-cosmetice, și două-trei magazine de unde îți puteai procura produse curate, acum piața s-a lărgit considerabil, există mii de branduri importate, structurate atât pe niveluri de preț, cât și de formulare (cele tehnice, cele bio, cele ieftine, dar cu formulare precară, cele 100% naturale).

Rămân, însă, la părerea că foarte puține produse prezente acum pe piața noastră îndeplinesc ceea ce aș căuta eu, din perspectiva de clientă, de exemplu, o formulă extrem de curată, fără ‘umplutură’, cu o cantitate adecvată de materie activă și care să aibă și calitatea botanică, fiind ceva ce eu caut să aduc în prim plan în formulele create pentru Atinge.

Care ar fi cuvântul care exprimă cel mai bine esența brandului Atinge?

În social media, îmi place să repetăm foarte des noțiunea de ‘the natural beauty’, poate pentru că îmi doresc enorm de mult ca Atinge să educe, pe lângă actul de îngrijire, în direcția frumuseții naturale, cea pe care o lași sa se exprime natural, vital, grațios, fără forțare sau exagerare.

Frumusețea cu siguranță vine din interior, suntem dotați nativ cu intuiție astfel încât să simțim frumusețea dintr-un zâmbet autentic, dintr-o expresie sinceră, din gesturile naturale.

Prea mult ‘fake beauty’ ne poate transforma în marionete, la modul repetitiv, impersonal, ne poate dezechilibra sănătatea pielii pe termen mediu și lung.

Atinge

AtingeCare este misiunea pe care ți-ai asumat-o prin lansarea brandului Atinge?

Misiunea proiectului Atinge este de a oferi alternative naturale și sănătoase la cosmeticele convenționale, care pot conține ingrediente dăunătoare pe termen lung.

Misiunea, in extenso, este de a da credit permanent puterii vindecătoare a naturii, de a educa femeile să își ofere rutine de îngrijire sănătoase si simplificate, de a redescoperi frumusețea naturala, atât fizic, cât și spiritual.

Povestește-ne mai multe din culisele producției de cosmetice naturale, cum se derulează procesul, cât de mare este echipa implicată, de unde provin ingredientele etc?

Procesul nu este unul complicat, asta ne-am și dorit, un parcurs organic, pe etape de dezvoltare, nu grăbim nimic, și am format în toți acești ani colaborări loiale și foarte productive, atât cu furnizorii de materie primă si recipiente ( am ales sa colaboram doar cu Europa, cu producatori foarte buni din vestul si nordul Europei, dar și câțiva locali), cât și cu retailerii.

Aici s-au decantat, în mod natural, cei potriviți și ‘pe aceeași lungime de undă’ cu viziunea si misiunea brandului. Inițial, echipa a fost formata din cei doi co-fondatori, Ami si Marin, alături de care au venit parteneri si colaboratori cu care împărtășeam aceeași pasiuni si idealuri si care erau formați în direcții profesionale care completau firesc echipa – management, executive, business advisors.

În principiu, retailerii sunt owneri de magazine care ne-au contactat primii, plăcut impresionați de imaginea brandului si care au cerut comenzi pentru testare, în urma cărora au devenit parteneri permanenți ai Atinge. Sunt momente în care ne sunăm direct sau comunicăm mai puțin oficial, prin mesaje, acest fapt aducând un soi de grație si sentiment minunat de comunitate in colaborare.

Ne bucuram foarte mult pentru colaborările cu magazine din Elveția, Belgia, Austria, Danemarca, Noua Zeelandă, Norvegia, dar și cu cele din România, parteneri cu care am creat relații foarte frumoase, de cele mai multe ori pe termen lung.

Atinge

Care ar fi cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în acești ani de antreprenoriat?

Aici as vrea sa spun doar atât: când aduci pasiune si energie într-un proiect, șansele de succes sunt foarte mari, însă este nevoie de o echipa care să funcționeze constant, care sa poate traduce în business o idee frumoasă, nobilă. Pe scurt, lecția este echipa.

Ai un antreprenor, român sau din afara țării, care reprezintă o sursă de inspirație pentru tine?

Sunt atât de multe exemple, practic ne regăsim de fiecare dată, rezonam atunci când sunt subliniate și aduse în față cuvintele natura si natural, creativitate, sustenabilitate, misiune. Aș vrea să aplaud foarte mulți antreprenori care transpiră pasiune atunci când muncesc până noaptea târziu, care se simt motivați să aducă un plus de valoare reală în lume, cu riscul de a fi conștienți de la bun început că tipul de business nu este unul accelerat sau prolific, dar totuși ceea ce produc sau vând este valoros, și mi-ar părea rău să menționez doar câteva nume, omițând alte mii.

Dar uite, poate ar trebui să spun că, pe plan internațional și pe zona comună de ‘clean cosmetics’, iubesc brandul Costa Brazil, absolut toate produsele, viziunea și misiunea de a aduce natura și ecosistemul local sud-american aproape de oameni.

Povestea și parcursul simpaticului fondator Francisco Costa mă inspiră, mă regăsesc si eu pe aceeași potecă de viață, faptul că folosește ingrediente naturale și că include în formulele moderne, ca element principal, folosit de secole în tradiția spirituală locală, o rășină de breu, un soi de tămâie sud-americană, mi se pare minunat.

Iar parfumul brandului, Aroma, este, după mine, cel mai frumos parfum mirosit până acum, așa, expresiv și mai asumat, cu note floral lemnos și rășina de breu, ca o poveste a întregii umanități, exaltată de la rădăcinile junglei până la cer.

Ce înseamnă, în viziunea ta, o bună rutină de îngrijire a pielii? Care ar fi principalele etape pe care ar trebui să le parcurgem pentru a avea o piele sănătoasă și frumoasă?

Rutina începe de la modul de a ne hrăni si de a ne hidrata corpul. Acest lucru nu este o părere, este esențial dovedit pentru sănătatea și echilibrul dermului pe termen lung. În planul îngrijirii locale a pielii, este important să o ‘ajutăm’, nu să o sufocăm cu produse și proceduri.

De aceea, recomand ca rutina de îngrijire să nu fie niciodată exagerată și să fie testată în pași mici, câte un produs nou integrat, verificat ‘pe propria piele’, acceptat. Nu are sens să propunem foarte multe produse noi deodată, pielea nu trebuie încărcată cu informație supra sofisticată, ea are nevoie de ajutor măsurabil, de bun simț.

Nu cred în miracole, dar cred în bucuria și luminozitatea unui ten iubit și protejat cu produse cât mai curate, acceptat așa cum se prezintă, ‘ascultat’ (de multe ori, pe piele apar reacții ale organelor interne).

Etapele sunt cele clasice, curățarea, în primul rând, cu produse naturale și delicate, alese în funcție de tipul de ten, pentru tenurile uscate sau normale pot recomanda, cu siguranță, loțiuni, dar și uleiuri non grase, care demachiază foarte facil pielea, fără să o streseze inutil, în timp ce pentru tenurile mixte sau grase, o loțiune ușoară sau un gel de curățare pot face minuni.

Apoi tonifierea cu apă florală sau termală. Un serum cu activi cosmetici este opțional, sunt perioade sau ani când acestea pot fi binevenite, dar există și perioade când e minunat să restrângem rutina zilnică, la cât mai puține produse, pentru a putea lăsa pielea să respire, să se odihnească, să își recompună singură echilibrul sau natural.

Veți descoperi singure când este nevoie de ‘mai puțin’. La mine, ca femeie, este fix acel moment, de câteva luni încoace, folosesc doar apa florală pe pad pentru a șterge, delicat, urmele de praf și puțină crema Radiance pentru zona ochilor. Atât. Fără cremă de zi, fără cremă de noapte. Pielea își revine superb și lucrează singură, mai ales acum când e cald.

Revenind, urmează crema pentru zona feței, specifică tenului. În final, sau alternativ cu crema, un ulei facial, dacă tenul are nevoie de protecție lipidică în plus și se dorește ‘lock in moisture’, completarea acțiunii de hidratare începută prin apa florală sau cremă pentru ten.

Care sunt produsele tale preferate din gama Atinge?

Cu siguranță, Radiance, crema pentru zona ochilor, pe care o folosesc de când a fost creată și care este best seller de multă vreme la magazinul The Beauty Kollective din Zürich, Elvetia. Ce apreciez la cremele Atinge este faptul că, odată folosite, oferă pielii necesarul de protecție și hrană pentru întreaga zi sau întreaga noapte, după caz.

Senzația minunată de piele elastică, care nu trage, și felul în care intră în piele mai încet, în câteva minute, nu instant, dând voie organismului să își extragă, după nevoie, cantitatea de lipide sau apa din produsul cosmetic.

Aș mai menționa Florae, apa florală cu Rosa Damascena, geraniu și flori de portocal, Velvet – cremă hrănitoare, un ajutor perfect pentru iernile friguroase sau perioadele de ten foarte uscat. Pure Shine, uleiul facial care este ca o catifea lichidă pe piele, cu efect de elasticizare și hrănire profunda a unui ten uscat sau normal.

Și crema cu SPF 30 Solaris, 100% naturala, întotdeauna o bucurie să folosesc varianta sănătoasă de protecție solară, intre atatea variante cu SPF de origine sintetică disponibile pe piață.

Cum ai descrie clienta care iubește produsele Atinge?

Absolut superbă! Întotdeauna gentila, cu dragoste pentru natural, educată, bonomă, pasionată in a testa produse sănătoase, cu simț estetic și sensibilitate, sunt atât de impresionată de fiecare dacă atunci când comunic cu clientele Atinge, mi se umple inima de bucurie că am ‘fir direct’ și aflu la cine ajung produsele și mă bucur tare mult, în sinea mea, că am șansa să pot oferi ceva unor astfel de persoane.

Care este cel mai îndrăzneț plan pe care îl ai pentru brandul Atinge?

Un proiect colateral de educație prin creație, care să creeze conștientizare pe tema rutinei de îngrijire a pielii, mai ales in rândul tinerilor. Atunci când Business of Fashion deschide subiecte precum cel al fetei sub 14 ani, vedeta pe rețelele sociale, care are o rutină de îngrijire a tenului în mai mult de 12 pași si cel al adolescentelor care fac tantruum-uri in marile magazine de beauty, este absolut necesară educația și identificarea de soluții creative, de răspunsuri pentru tânăra generație.

Care este refugiul tău pentru a te reîncărca cu energie și creativitate?

În natură. În arta. În istoria culturală a omenirii. O săptămână în natură poate reseta nivelul de stres sau oboseală, aducând claritate și focus. Cum spun japonezii, ‘baie de pădure’ / shinrin-yoku, conectarea cu natura.

Ce ai frumos astăzi?

Un nou produs Atinge, aproape gata de lansare, care face parte din seria 2.0 a acestui brand, și de care sunt foarte bucuroasă, ca un copil. Două noi proiecte de artă olfactivă, ‘in the making’, pentru expoziții culturale din toamna aceasta.

O nouă pasiune: cărțile de filozofia ecosistemelor si simbolistica botanica. Copiii mei, două fete minunate, interesate de frumusețe și îngrijire. Viața, așa cum e ea.

Fotografii: arhivă Ami Lungu

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.