Când este vorba de cafea, avem de obicei două tabere, cei care o beau (și o iubesc) și cei care nu beau deloc (oare de pe ce planetă sunt ei?, glumesc). A treia cea mai populară băutură din lume, după apă și ceai, cafeaua este mai mult decât o băutură.
Este un ritual, o stare de bine, un prilej de socializare, o experiență, un prilej de relaxare, o rutină de dimineață, un companion de lucru și lista poate continua.
În unele culturi, cafeaua băută la cafenea face parte din stilul de viață. În țările din vestul Europei, dar și în cele nordice, mulți își beau cafeaua de dimineață la cafeneaua favorită sau din proximitate, după care merg la birou sau își încep activitatea zilnică.
Cafeaua băută la o cafenea nu numai că vine cu semnificațiile despre care povesteam mai devreme, dar aduce ceva în plus care acasă este greu de obținut: gustul pe care numai o cafea de specialitate, făcută de un barista, la un espressor profesional îl poate avea.
Cafeaua de specialitate este un termen care a intrat destul de recent în terminologia cafelei de pe la noi (deși noțiunea există în alte țări din anii ’80) și înseamnă o cafea de o calitate foarte bună pentru că se acordă atenție locului de unde provine (single origin sau un blend) și modului în care se face prăjirea. Acestea își pun clar amprenta asupra gustului și aromei fiecărei cești de cafea.
Și, pentru că iubesc cafeaua, m-am gândit să vă împărtășesc 10 cafenele din București la care merită să ajungi pentru a savura o cafea de excepție.
Origo
Origo se află pe strada Lipscani nr 9 (zona Cișmigiu – Calea Victoriei) și este probabil cea mai veche cafenea de specialitate din București, deschisă acum 8 ani. Fondatorul Origo, Mihai Panfil, este unul dintre principalii promotori ai cafelei de calitate în România, a meseriei de barista și a dezvoltării unei culturi a cafelei de calitate, în general.
Cafeneaua este mică și, de cele mai multe ori, foarte plină, mai ales în zilele de week-end. Interiorul este decorat cu mult lemn, în stil scandinav, iar emblematic este tavanul de care sunt agățate multe cești. Se poate sta și afară, sunt câteva mese pe trotuarul din fața cafenelei.
Cafeaua de la Origo provine din propria prăjitorie, fiind și furnizor de cafea prăjită pentru alte cafenele din București. Pe site-ul Origo găsești cafea, ceaiuri și kit-uri de preparare pentru acasă, cursuri de barista, rețete, dicționar de termeni din domeniul cafelei.
Artichoke Social House
Artichoke Social House împlinește în decembrie 5 ani de la înființare, inițial numind-se simplu, Artichoke. Inspirată de vibe-ul cafenelelor din afară, Diana Anghel, fondatoarea Artichoke, s-a decis să lanseze un spațiu propriu, prietenos, fără pretenții, doar cu cafea și băuturi bune și în care arta vizuală să fie un element de inspirație pentru toți cei care îi trec pragul.
Artichoke Social House se află în centrul orașului, pe Calea Victoriei nr 45, in cadrul Galeriilor Kretzulescu, o zonă deosebită din punct de vedere arhitectural. În afară de cafea, aici găsești și o serie de articole tip băcănie, pe care le poți lua acasă.
Beans&Dots
Sub sloganul „Not just another coffee shop”, Beans&Dots are în acest moment deschise 3 locații în câteva dintre cele mai frumoase zone din București:
- Beans&Dots Cișmigiu – în Palatul Universul (strada Ion Brezoianu 23-25)
- Beans&Dots Aviației – în One Herăstrau Plaza (strada Zagazului nr 21-25)
- Beans&Dots Primăverii – în Muzeul de Artă Recentă (bd.Primăverii nr 15).
Cafeaua provine de la prăjitoria Barn din Berlin, una dintre cele mai renumite din lume pentru calitatea cafelei pe care o furnizează. La Beans&Dots găsești și ceaiuri premium de la Companion Tea, precum și o serie de obiecte faine din ceramică, atent curatoriate.
Dacă ți-a plăcut cafeaua Barn, o găsești pentru acasă în magazinul lor online.
ORYGYNS
Inspirată de explorarea continuă a cafelelor din prăjitoriile din toată Europa, Orygyns a fost lansat din dorința de a împărtăși pasiunea pentru cafeaua de specialitate: cafea proaspătă, din recolte sezoniere, desăvârșită prin profiluri de prăjire ideale.
Sunt 3 locații ORYGYNS în acest moment și planificate încă două.
- ORYGYNS Specialty Coffee ROMANĂ – strada Jules Michelet nr 12
- ORYGYNS Specialty Coffee Aviatiei (momentan doar to go) – strada Aviației nr 2
- ORYGYNS Specialty Coffee GRIVITEI – Calea Grivitei nr 139.
Lunar, sunt selectate câteva tipuri de cafea de „origine” de la cele mai bune prăjitorii europene și aduse la ORYGYNS, deci dacă ești un pasionat al cafelelor de tot felul, este bine să treci lunar ca să încerci noi arome. Cafeaua ORYGYNS o găsești de luat acasă în magazinul online.
Mad Goat
Mad Goat este o cafenea mică, în zona Cașin-Domenii (strada Alexandru Constantinescu nr 41). Localul dispune de o terasă afară, plus un spațiu special amenajat, între terasă și intrarea în cafeneaua propriu-zisă, un fel de scări pavate cu lemn pe care se poate sta destul de comod având în vedere că ai la dispoziție și pernițe.
Cafeaua provine de la prăjitoria Sloane Coffee Roasters sau de la MABÓ. Din shop-ul online, poți achiziționa atât cafea, cât și cești precum cele din cafenea, iar livrarea este gratuită.
Sonder
Pe o străduță din zona Romană, aproape de SNSPA, se află cafeneaua Sonder (strada Vasile Alecsandri nr 3). Casa care găzduiește cafeneaua este superbă, lumioasă, iar interiorul este amenajat impecabil, în stil scandinav – hygge la superlativ.
Cafeneaua Sonder a fost lansată de Ana-Maria Coralevici, iubitoare de cafea și admiratoare a cultului țărilor nordice pentru cafea, ceea ce se reflectă și în alegerea bradului Lacabra Coffee, o prăjitorie daneză.
La Sonder te poți bucura și de o experiență completă de mic dejun și brunch, pe lîngă cafea fiind disponibile granola, banana bread și tot felul de gustări vegane și vegetariene.
Bob Coffee Shop
Înființată în 2017, cafeneaua Bob Coffee Shop este extensia prăjitoriei de cafea Bob Coffee Lab, „pentru că aici se continuă și se perfecționează, prin multe teste și experimente, filosofia cafelei bine prăjite”, după cum spun chiar ei.
Îi găsești în Piata Charlea de Gaulle nr 3 (chiar în rond). Un spațiu interior mic, dar cu efervescență de iubitori de cafea afară, pe trotuar, în fața cafenelei.
Paul este un barista premiat prin toată lumea și conduce echipa Bob, cu mare atenție la detalii și creând o rețetă pentru fiecare tip de cafea în parte. Alex este cel care conduce prăjitoria de cafea, roaster profesionist și campion mondial, „omul cu cel mai fin nas din lume”, așa cum este supranumit în echipă. Iar Bob este câinele-simbol al acestui brand, pe care îl vezi declinat în tot soiul de ilustrații haioase.
Dacă te-ai îndrăgostit de cafeaua lor, o poți achiziționa din magazinul online.
Two Minutes
Two Minutes este o cafenea micuță din zona Floreasca, pe strada Constantin Aricescu nr 50A, la parterul unui imobil. A fost înființată de doi prieteni, Ionuț Bîndilă și Andrei Ropcian, după o experiență de mai mulți ani în cafenele din străinătate.
Spațiul interior este extrem de limitat, dar de cele mai multe ori se stă în fața cafenelei și se savurează cafeaua. Poți și socializa cu ceilalți băutori de cafea, dacă vrei :).
Cafeaua de la Two Minutes provine de la Right Side Coffee, o prăjitorie din Barcelona. Dacă ajungi aici, poate încerci un matcha latte, arată wow! Și, dacă îți place cafeaua de la ei, o poți cumpăra ambalată pentru acasă din magazinul lor online.
Amar Coffee Tribe
Amar Coffee Tribe se află pe strada Puțul lui Zamfir nr 20 (zona Floreasca-Dorobanți) și în septembrie a împlinit un an de la lansare. Cafeneaua este micuță, amenajată cu mult lemn și cu lumini inspirate de designul nordic.
Cafeaua provine de la prăjitoria MABO (Bogdan Georgescu – vice-campion mondial la campionatul de prăjit cafea) și „poartă semnătura” lui George Burlec, barista.
Pe prag te întâmpină mesajul „You are exactly where you need to be”, ceea ce reprezintă cea mai bună invitație de a le face o vizită.
Saint Roastery
Apărută în 2018, Saint Roastery este o mică prăjitorie de cafea și o cafenea, în aceeași locație, pe strada Maltopol 26 bis (în apropiere de Piața Victoriei). Cafeaua provine din toate colțurile lumii și este prăjită in-house.
Dacă vrei cafea pentru acasă de la Saint Roastery, află ca miercuri și sâmbătă îți livrează gratuit cafeaua boabe. Shop-ul de cafea îl găsești aici, loc în care te poți lăsa inspirat și de câteva rețete.
Baristro Beans&Bites
Baristro Beans and Bites este locul în care găsești o cafea bună, dar poți lua și un brunch delicios. Îl găsești pe strada Candiano Popescu (zona Parcul Carol).
Interiorul este dominat de o masă lungă, tip bar, dar sunt și zone separate dacă preferi mai multă intimitate.
Cafeaua provine din mai multe prăjitorii, precum Fjord (Germania) sau La Cabra (Danemarca). Au în meniu mai multe bunătăți de alăturat la cafea, precum tartă cu ciocolată, cheesecake sau tiramisu.
La Baristro există un raft special cu o selecție de produse pe care le poți cumpăra de aici: ciocolată bean to bar, marmeladă, limonadă bio, piese de ceramică, inclusiv specialitățile artizanale de pâine de la Grain Trip.
Dacă mai știi alte cafenele faine, cu cafea de excepție, dă-ne de veste în comentarii!
fotografii: paginile de Facebook ale cafenelelor